En vanlig misforståelse

Jo mer populær en muskelgruppe er, jo flere øvelser finnes det. Årsaken er enkel; det selger!

«Alle» vil ha sixpack, og de selverklærte treningsekspertene promoterer sine ulike «six weeks to killer abs» løsninger. Den ene øvelser er mer spektakulær enn den andre, og markedet svelger både agn, krok og snøre.

Mage er in!

Dette åpner dessverre også opp for useriøse aktører som ukritisk lanserer nye og innovative mageøvelser, og i denne lille artikkelen en søndagsmorgen skal vi se på noen øvelser som påstås er effektive for magen.

Men holder de det de lover?

Du har sikkert allerede gjettet at jeg vil svare NEI, og her er årsaken; Disse øvelsene trener iliopsoas, eller hoftebøyerne om du vil ha det på norsk.

Magemusklene er nemlig IKKE festet til bena, og det er derfor, forståelig nok for alle, komplett umulig at magen kan bidra i oppgaven med å løfte bena. Den oppgaven er det vår utgave av indrefileten som tar seg av – iliopsoas.

Statisk versus dynamisk trening

Alle utgaver av leg raise, om det er hengende i et apparat eller liggende på gulvet, trener iliopsoas. Magen aktiveres (kun) statisk, en belastnings form vi vet er mindre effektiv i å bygge muskel-volum. For å bygge volum effektivt må muskelen BEVEGE seg.

Det samme gjelder alle typer situps der du fester bena. Da aktiverer du iliopsoas, og det er den muskelgruppen som trekker deg opp.

Vit hvilken muskel du trener

Men det er ikke bortkastet å trene verken leg raise eller situps der du fester bena. Overhodet ikke. Men du må bare ha klart for deg hvilken muskel du trener. Det er hoftebøyerne – ikke magen.

Vil du trene mage må du ikke bevege bena, ikke feste bena i en situp, og kun chrunche magemusklene.

Trene hoftebøyerne via «mageøvelser»

Mitt forslag til deg som vil trene hoftebøyerne er å trene disse såkalte mageøvelsene. Til det formålet er de veldig effektive, jeg vil faktisk si kjempegode, og i tillegg er de sammensatte øvelser som også aktiverer kjernen (magen).

Jeg trener ikke kjernen aktivt det vil si med dedikerte øvelser, men legger med jevne mellomrom sammensatte, litt ustabile øvelser som aktivere kjerne, som en arms roing, stående cable cross, facepulls etc.

Men situps med benfeste og leg raise er også gode øvelser til kjerneaktivering. De er primært en hoftebøyer øvelse, som cable cross er en brystøvelse, facepull en bakside skuldre øvelse, men den aktiverer også magen til det den er skapt til; å holde ryggraden stabil.

Ha en effektiv økt der du vet hvilken muskel du trener!Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Thor Ivar Hornnes står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter