Er 5:2 dietten bedre enn andre dietter?

Vi skal nå se nærmere på 5:2 dietten som går ut på at en reduserer kaloriinntaket sitt to dager i uken ned til 500-600 kcal mens en spiser som en pleier de andre dagene.

Du velger selv hvilke dager du gjør hva. Noen vil gjerne ha noen vanlige dager mellom hver “faste” dag, mens andre vil kanskje få det unna og ha to dager på rad med “faste”. Det enkle med denne dietten er at en ikke skal telle kalorier 5 dager i uken – dette gjør at en ikke føler at en er på diett mesteparten av uken.

Nylig har det kommet ut to studier som tar for seg 5:2 dietten mot en vanlig kaloriredusert diett (-500 kalorier hver dag). I den ene studien ble 24 deltakere randomisert til hver diett for 6 måneder (1). Deltakerne fikk måltidsplaner og 5 konsultasjoner i løpet av studieperioden. Kroppsvekt, midjemål, blodglukose og lipider, samt blodtrykk ble målt ved baseline, etter 3 og 6 måneder. Etter 6 måneder reduserte begge gruppene kroppsvekten og midjemål med 5.3 kg og 8 cm i 5:2 dietten og 5.5 kg og 6.4 cm i den tradisjonelle dietten. Begge grupper reduserte blodtrykk, men så ingen endring i verken blodglukose eller lipider (som heller ikke var forhøyet ved start). Det var ingen forskjell mellom gruppene på noen av målene, heller ikke på energiinntak eller distribusjon av protein, karbohydrater og fett.

Nå i mars ble det publisert en ny 5:2 studie utført i Norge (2). Her deltok hele 112 deltakere med fedme (gjennomsnitt BMI 35), halvparten av hvert kjønn, med en alder fra 21-70 år. Deltakerne ble delt inn i diettgruppene basert på kjønn og BMI. Studien hadde en varighet på 1 år, hvor fokuset de første 6 månedene var vektnedgang, mens vedlikehold var fokuset de neste 6 månedene. Næringsinntak ble målt ved start og etter 3 måneder. Hver deltaker fikk 10 konsultasjoner de første 6 månedene. Deltakerne ble anbefalt å følge et kosthold basert på 30-35 % fett, 20 % protein og 45-50 % karbohydrater. Matvarer som ble anbefalt var frukt og grønnsaker, fisk, fjærkre, nøtter, belgfrukter, fermenterte melkeprodukter og olivenolje. De ble også bedt om å være restriktive med prosessert kjøtt, rødt kjøtt og søtsaker.

Etter 1 år ble kroppsvekten og midjemål redusert med 8 kg og 8.7 cm i 5:2 dietten og 9 kg og 9.6 cm i den tradisjonelle dietten. Det var ingen forskjell mellom gruppene. Av deltakerne i 5:2 dietten var det 63 % som klarte en vektnedgang på >5 % og 31.5 % >10 %, mens det for den tradisjonelle gruppen var 67 % >5 % og 34.5 % >10 %. Når det gjelder blodmarkører og blodtrykk var det ingen forskjell mellom gruppene selv om forbedringer i blodtrykk, kolesterol og triglyserider ble observert i begge gruppene. Noen viktige forskjeller var at deltakerne i 5:2 gruppen observerte en høyere sultfølelse, flere bivirkninger (hodepine, svimmelhet) og en litt høyere vektoppgang fra 6 måneder til 12 måneder (1.1 kg vs 0.4 kg) enn den tradisjonelle gruppen.

Forskerne konkluderer med at begge dietter er like effektive for vektnedgang og for å forbedre kardiovaskulære risikofaktorer. Kalorier teller fortsatt.

Skrevet av Fredrik Tonstad Vårvik som er masterstudent og driver FredFitology.


Saken er hentet i fra AFPT 
Er du interessert i levering av spiseklart lavkarbo og ketokosthold anbefaler vi Dinhelsemat.no 

Saken er hentet i fra AFPT
Stikkord:          

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter