Er animalsk fett like sunt som olivenolje?

Har du noen gang hørt at animalsk fett er mye mer usunt enn olivenolje?

Vi utviklet oss gjennom tidene ved å spise både planter og dyr, noe som betyr at mettet fett som en sammensatt næringskilde (både fra planter og dyr) har vært en del av vårt kosthold siden tidenes morgen. Hvis det var så giftig og dødelig som så mange ledende ernæringsfysiologer proklamerer, ville ikke dette vært tilfellet.
Menneskeskapt fett i raffinerte matvarer derimot, som transfett og vegetabilske oljer… vel, det er en helt annen skrekkhistorie…

Men det hele må ses i sammenheng. Som en del av et balansert kosthold som primært kommer fra ubehandlet, naturlig mat, kombinert med mosjon, kan moderate mengder av mettet fett faktisk være svært gunstig:

  1. Både mettet fett og enumettet fett støtter naturlige testosteronnivå. Dette er selvfølgelig avgjørende for å bygge muskler og fettforbrenning, og utføres når det teller mest (hint, det er ikke på treningsstudio).
  2. For dere speilelskere, kan mettet fett lagres i muskelcellene som intramuskulære triglyserider, som vil gi den struttende, muskuløse looken de fleste guttene er ute etter. For dere som er atleter, kan det også brukes som en energikilde under trening.

Men dersom du får store mengder fra billig bearbeidet kjøtt og stekt mat, samt kombinerer det med en stor mengde raffinert sukker uten å trene osv., vel, så finnes det farer og ulemper.

Du skjønner hva jeg mener? Du kan aldri se på et emne så kontroversielt som mettet fett i isolasjon. Det er slik myter blir skapt. Du må se mer helhetlig på kosthold og livsstilsfaktorer.

Her er min generelle filosofi… Hvis du får de fleste av dine kalorier og makronæringsstoffer fra naturlige, ubehandlede matvarer (og minimere raffinert sukker, korn og vegetabilske oljer) trenger du ikke å bekymre deg for komplekse kosttilskudd og tekniske detaljer som folk flest går seg vill i.

For eksempel, dersom du får størsteparten av proteinet og fettet fra ville, hormon- og antibiotikafrie animalske kilder av høy kvalitet (egg fra høner som har spist riktig fôr, vill fet fisk, kyllingbryst og lår, biff fra gressetere, etc.), vil du få det grunnleggende, enumettede og mettede fettet i riktige mengder og forhold som ment fra naturen. Du kan se for deg hvordan huleboerens spisevaner slår en strek over alt tullet og forenkler ting.

La oss ta biff som et eksempel, som mange feilaktig antar kun består av usunt mettet fett. Vel, 50% av fettsyrene i storfekjøtt kommer fra enumettet fett, som er det samme fettet som finnes i olivenolje som nesten alle lands helsemyndigheter er enige i at du bør spise mer av, nettopp fordi det forbedrer helsa til hjertet ditt.

Og videre er mettet fett faktisk bare en fellesbetegnelse som omfatter en rekke mettede fettsyrer, basert på deres kjemiske struktur – Laurinsyre (C:12), Myristinsyre (C:14), palmitinsyre (C:16), stearinsyre (C:18). Beklager dette «nerdesnakket», men det er nødvendig å se hvorfor proklamasjoner om at mettet fett er skadelig for deg ikke er korrekt.

Den primære mettede fettsyren i oksekjøtt er stearinsyre. Forskning fortsetter å vise at stearinsyre ikke har noe negative påvirkning på risiko for hjertesykdom. Faktisk bryter leveren ned stearinsyren i et enumettet fett kalt oljesyre, som er den samme typen fett som utgjør det meste av den hjertesunne olivenoljen. Og som du kanskje har hørt, har en annen mettet fettsyre, laurinsyren, kraftige fordeler for immunforsvaret og i å øke dine gode HDL nivåer.

Så jeg mener at du bør gjøre som Weird Al Yankovic en gang sa: «Just Eat It»!

Et par ting til å nevne om biff… Biff er en meget god kilde til mange vitaminer og mineraler som ofte mangler i mange dietter, og som er vanskelig å finne eller absorbere fra vegetariske diett-typer.

Husk også at konvensjonell biff fra dyr matet med korn som selges på de fleste butikker og hurtigmatkjeder ikke er sunne på grunn av antibiotika og mais som brukes for å fete opp dyrene. Unngå konvensjonell biff fra kornmatede dyr i så stor grad som mulig og prøv heller alltid å spise kjøtt fra gressetere og økologisk kjøtt hvis du har muligheten. Kjenner du en jeger, så kjøp heller viltkjøtt fra han.

Husk også at noen av de samme fordelene vi snakket om med biff fra gressetere også gjelder for annet kjøtt fra gressetere som hjort, elg, lam etc.

Skrevet av Vegard Bell

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter