Er det sant at man kan ta igjen tapt søvn i helgene?

Forskning har vist at du kan få noen fordeler ved å sove lenger i helgene, men når det gjelder å virkelig ta igjen den tapte søvnen fra uken, kan du ikke ta igjen den time for time3En studie fra 2016 antyder at det tar fire dager å fullstendig gjenopprette fra én time med tapt søvn2.

Er du en av de mange som ofte lurer på om det er mulig å ta igjen tapt søvn? Vel, ifølge vitenskapelige studier, er svaret et rungende ja1234!

Hva sier forskningen?

Forskning viser at hvis du sover mindre enn vanlig i løpet av uken på grunn av stress eller andre faktorer, kan du ta igjen det tapte ved å sove noen timer ekstra i helgen4. Dette er gode nyheter for de av oss som har en tendens til å brenne midnattsoljen i løpet av uken.

Men det er en viktig klausul. Det er mulig å ta igjen den tapte søvnen så lenge søvnmangelen ikke varer for lenge1Hvis søvnmangelen hoper seg opp over flere dager på rad, blir det så stort at det er vanskelig å ta igjen1I verste fall kan det gå utover helsen fordi cellene i hjernen og resten av kroppen trenger søvn1.

Konsekvenser av søvnmangel

En studie publisert i Annals of Behavioral Medicine i juli 2021 viste at tre netter på rad med lite søvn er nok til å kraftig forverre psykisk og fysisk velvære2Etter netter med søvnmangel oppga deltagerne en opphopning av sinne, nervøsitet, ensomhet, irritasjon og frustrasjon2De oppga også flere fysiske symptomer, deriblant problemer med øvre luftveier, smerter, mageplager og andre helseproblemer2.

Søvn er en restorativ aktivitet – mens du sover, katalogiserer hjernen din informasjon og helbreder kroppen din2. Men å ta igjen en tapt natt med søvn er ikke helt det samme som å få den søvnen du trenger i utgangspunktet. Når du tar igjen, tar det ekstra tid for kroppen din å gjenopprette2.

Er det sant at man kan ta igjen tapt søvn i helgene?

 

Mange mennesker tror de kan ta igjen tapt søvn i helgene. Men hvis du sover for lenge på lørdag og søndag, kan det være vanskelig å komme i seng i tide på søndag kveld. Søvnunderskuddet fortsetter da inn i neste uke2.

Konsekvent tap av søvn kan føre til mange helseproblemer. Det kan øke risikoen for diabetes, svekke immunforsvaret og føre til høyt blodtrykk2. Du kan også ha høyere nivåer av kortisol – et stresshormon. Dette kan føre til sinne, depresjon og til og med selvmordstanker2.

Så selv om det er mulig å ta igjen noe søvn i helgene, er det viktig å prioritere regelmessig, god kvalitetssøvn hver natt for optimal helse og velvære. Hvis du har vedvarende problemer med søvn, er det viktig å snakke med en helsepersonell. De kan hjelpe deg med å identifisere årsaken og foreslå passende løsninger.

Konklusjon

Så, hvis du har hatt noen sene netter og lurer på om du kan ta igjen tapt søvn, er svaret ja. Men husk, det er viktig å ikke la søvnmangelen bli for langvarig. Sørg for å få nok søvn regelmessig for å opprettholde god helse og velvære.

Her er noen av de beste søvnrådene basert på forskning og ekspertanbefalinger:

  1. Bygg opp søvnbehovet og unngå søvntyver: For å få et behov for søvn, må du være våken. Jo lengre du er våken, jo større blir ditt indre «søvntrykk». Du bør også være aktiv når du er våken, bruk kroppen og hodet1Prøv å unngå eller minimer tilstedeværelsen av søvntyver1.
  2. Ha en fast døgnrytme: Når du står opp på noenlunde samme tidspunkt hver dag, stilles din indre døgnrytme1.
  3. Fokuser på å være våken: Når du er våken, ikke bruk din våkne tid på å prøve å sove eller hvile, for det gir deg bare enda dårligere søvn til natten1.
  4. Avslapningsteknikker: Mange foreslår ulike avslapningsteknikker og repeterende handlinger, som å telle nedover, fokusere tankene på pust eller muskelavspenninger, slik det skjer gjennom yoga og meditasjonsøvelser2.
  5. Legg vekk mobilen og krimmen: Du har kanskje hørt at det er en god idé å legge vekk telefonen en god stund før sengetid3.

Husk at disse rådene kan variere fra person til person, og det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for en annen. Det er alltid best å konsultere en helsepersonell hvis du har alvorlige søvnproblemer.

Kilder: illvit.nonhi.nospurt.nocuraofsweden.com

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter