De fleste kan dra fordeler av å trene mer enn de gjør idag!
Det er mye snakk om overtrening i treningsbransjen, og mange er ‘redde’ for å trene for mye, men hvor relevant er egentlig overtrening for den typiske treningsentusiasten?
I Bret Contreras sin T-Nation artikkel Max Out on Squats Every Day forteller han om treningsstrategiene til John Broz, en trener i olympisk vekløfting. Broz sine strategier går ut på å trene tungt – veldig tungt. Ikke bare hver dag, men flere ganger om dagen. Han har mange gode poenger, og sier blant annet;
«If you got a job as a garbage man and had to pick up heavy cans all day long, the first day would probably be very difficult, possibly almost impossible for some to complete. So what do you do, take three days off and possibly lose your job?
No, you’d take your sore, beaten self to work the next day. You’d mope around and be fatigued, much less energetic than the previous day, but you’d make yourself get through it. Then you’d get home, soak in the tub, take aspirin, etc. The next day would be even worse.
But eventually you’d be running down the street tossing cans around and joking with your coworkers. How did this happen? You forced your body to adapt to the job at hand! If you can’t’ squat and lift heavy every day you’re not overtrained, you’re undertrained! Could a random person off the street come to the gym with you and do your exact workout? Probably not, because they’re undertrained. Same goes with most lifters when compared to elite athletes.»
Artikkelen fikk ikke overraskende en del kritikk, og Contreras skrev en bloggpost med litt ekstra informasjon i Observations from Squatting Daily, som absolutt er anbefalt lesning – den er i mine øyne bedre enn den faktiske artikkelen på T-Nation.
Men over til spørsmålet; Trener du nok?
Som nevnt mener jeg absolutt at Broz har mange gode poenger, men det er i mine øyne ingen tvil om at han overdriver for effekt; overtrening eksisterer, og det rammer mange seriøse atleter hvert eneste år, det er det ingen tvil om. Likevel vil jeg påstå at de fleste som bekymrer seg over ‘overtrening’ sannsynligvis ikke er i nærheten av å faktisk være overtrent. Kroppen har en fantastisk evne til å tilpasse seg, og det er ingen tvil om at det er mulig å bygge opp en enorm treningstoleranse, om man tar tiden til hjelp.
Jeg tror at de fleste som leser dette kan dra fordeler av å trene mer, gitt at det er noe de ønsker å gjøre. «Loven om avtagende avkastning» er veldig aktuell når det kommer til treningsresultater; jo mer du kan trene og fortsatt hente deg inn igjen etter, jo bedre resultater vil du få. Du kan likevel være veldig nære optimale resultater med en veldig lav treningsmengde, noe såkalte HIT-programmer er bygget opp på, hvor man ofte gjør kun et arbeidssett per øvelse, 3 ganger i uka. Det fungerer så absolutt, men om du ønsker optimale resultater, og du er villig til å investere den tiden det tar for å oppnå dette, så vil det lønne seg mer en relativt stor treningsmengde.
Men det tar tid, du kan ikke pluttselig starte å kjøre maks i knebøy hver dag og forvente at det går problemfritt. Det tar tid å bygge opp treningstoleransen, og det er lønnsomt å øke treningsmengden sakte og gradvis. Lytt alltid til kroppen din, og om du merker at formen og styrken er dalende kan det være lurt å redusere volumet eller intensiteten litt, til ytelsen kommer tilbake.
Kort oppsummert: De fleste kan nok dra fordeler av å trene mer enn de gjør idag, og med en sakte og gradvis økning i treningsmengden kan kroppen tilpasse seg til en enormt stor treningsmengde. Overtrening er dog fortsatt mulig, og det er viktig å lytte til kroppen og ta det roligere om ytelsen begynner å gå nedover.
Ønsker du å lære med om overtrening? Sjekk ut Lyle McDonald sin artikkelserie Overtraining, Overreaching and all the Rest (PS: 8 deler!) Boka Practical Programming for Strength Training av Mark Rippetoe & Lon Kilgore er også meget nyttig informasjon når det kommer til dette temaet.
Av Fredrik Gyllensten
Kostholds og Treningsveileder, http://fredarn.com
fredarn@fredarn.com