Er styrketrening i ung alder farlig?

Jeg har ikke rent sjeldent hørt en rekke personer lire ut av seg noe ala hva overskriften beskriver, nettopp det at styrketrening for unge utøvere er «farlig»

.Jeg tenkte jeg skulle si et par ting om akkurat dette, noe som forhåpentligvis kan endre et par synspunkter på området.

Styrketrening for barn og ungdom har i lang årrekke blitt frårådet med grunner som at det vil hemme beinvekst og produsere en rekke skader, samt at det i det hele tatt er unødvendig for barn og unge å trene styrke. Jeg husker selv at diverse foreldre i sin tid snakket høylydt om slike ting og i en alder av mellom 10-15 år så trodde man selvfølgelig på dette, hvem gjør vel ikke det? Nå i dag tenker jeg over hvilken kompetanse de fleste av disse hadde på emnet og jeg kan ikke tro at mange av dem, for ikke å si noen i det hele tatt, hadde noe som helst kompetanse innen feltet styrketrening (jo, noen hadde sikkert litt erfaring, men det var nok ikke mye å skryte av uansett).

Et felt som mange hadde mer erfaring og kompetanse på var utholdenhetstrening. Dette er et område som historisk har hatt mye større innflytelse på trening av utøvere de siste tiårene og fremgangen på dette området har i like lang tid hatt et mye bredere spekter vitenskapelig sett, men hva har det med styrketrening å gjøre? Slettes ingenting. Styrketrening har blitt nedprioritert så til de grader, både fordi man ikke har visst om de positive effektene av det, fordi man har ansett det som «farlig» eller fordi man rett og slett ikke tør å innrømme det faktum at utholdehentstrening er underlegen styrketrening for de aller fleste utøvere med tanke på forbedring i prestasjonsparametere totalt sett. De færreste tør innrømme at de har tatt feil i lengre tid når nye bevis dukker opp, noe som er helt naturlig og menneskelig, men skal det få lov til å sette en demper på prestasjonsfremmende trening for yngre utøvere? Nei, slettes ikke.

Det som er skremmende er at det brukes skremselspropaganda imot styrketrening i form av at det stopper beinvekst og kun er skadelig. Vel, la oss se litt på akkurat dette argumentet. Når vi vet at belastningen på kroppen kan komme opp i 7-9 ganger egen kroppskvekt under sprintøvelser og opptil 20 ganger egen kroppsvekt (!!!)  under spensttrening, hvordan kan da dette gjøres legitimt når styrketrening med en belastning som maksimalt vil være like stor som egen kroppsvekt i diverse øvelser for yngre utøvere? Barn og ungdom bedriver fritiden sin med diverse fysisk sprell og mange av aktivitetene er tilnærmet lik diverse styrkeøvelser, men ofte med mye større belastning. Tenk bare på barn og ungdom som klatrer i trær og hopper ned fra diverse ting. Med tanke på belastning er det definitivt mer ?skadelig? enn styrketrening under kontrollerte forhold.

La meg gjøre en ting klinkende klart: det er at jeg absolutt er for trening i form av lek og moro for yngre aldersgrupper, men når man kommer seg over 12 år så er det absolutt ingen grunn til å ikke skulle inkludere styrketrening som en del av et komplett treningsprogram. Dette trenger selvfølgelig ikke å være med belastning annet enn egen kroppsvekt, men her har vi jo nok å velge mellom. Eksempler på dette er knebøy med egen kroppsvekt, utfall, chins, pushups, omvendt roing, samt kjernetrening, osv. Her har vi allerede grunnpilarene for et godt treningsprogram for fremtiden og innlæring av disse bevegelsesmønstrene gjennom aktiviteter som baseres på lek og moro vil kun være gunstig.

Når teknikken i disse øvelsene er korrekt innlært og kroppsbeherskelse er et faktum er det ingen grunn til å ikke fortsette med ytterligere belastning i form av styrketrening med vekter. Det er selvfølgelig et kriterium at teknikken som benyttes er korrekt og her er det definitivt ikke forsvarlig å sende inn en gjeng med ungdommer uten tilsyn når det er snakk om styrketrening, men om det utføres i samband med en kyndig instruktør så er det ikke noe problem. Det er like farlig og like gunstig med styrketrening for gammel som for ung og potensielle skader som følge av dårlig teknikk kommer av FEIL trening, ikke treningen i seg selv.

Man kan som alltids ta et blikk over til statene der det er helt normalt å trene styrke fra ung alder. Mike Boyle er jo en gjenganger, men vi har jo blant annet også «Parisi Speed School» (blant en rekke andre) som tiltrekker seg en lang rekke barn og ungdom og trening med vekter er rett og slett akseptert og det frembringer meget gode resultater på alle områder. Styrketrening er rett og slett en del av skolekulturen der over og det er noe vi i Norge bør få øynene opp for. Hvorfor har man ikke noe opplegg som dette her i Norge? Ja, man kan begynne å lure og spesielt med tanke på en stadig dalende prestasjonskurve sammenlignet med resten av verden.

La oss se på virkeligheten. Norske utøvere kommer aldri til å dominere i tekniske idretter. Ja, det kommer til å dukke opp en eller annen inniblant, men Norge faller langt bak i diverse idretter. Ta for eksempel fotball. Vi var meget gode for noen år tilbake, men nå sliter vi mot lag det før var en selvfølge av vi beseiret. Man kan argumentere for ulike aspekter som grunner til denne utviklingen, men ett aspekt som definitivt kommer til å dominere i fremtiden er styrken til utøverne! Som Christian Thorbjørnsen nevner i sin artikkel, «Kraft – Styrke – Vekst!», så er det en direkte korrelasjon mellom styrke og dens påvirkning av hurtighet og spenst, samt en rekke andre faktorer, deriblant skadeforebygging. Dette er noe som ikke bare er dokumentert, men som man også ser ut ifra praksis og erfaring fra tusenvis av utøvere.

Se bare på et par av utøverne til Joe DeFranco.

En kjapp kar

En spenstig kar

Joe satser virkelig på STYRKE og det vises på ulike prestasjonsparametere. Tilsvarende resultater finner vi hos andre kjente styrkecoacher.

Budskapet er enkelt.

Så lenge man trener korrekt er det absolutt ikke noe problem å begynne med styrketrening allerede i ung alder og det kommer definitivt til å produseres en lag rekke bedre utøvere om det gjøres noe med dette. Når det er sagt så er fokuset nødt til å flyttes fra utholdenhetstrening til styrketrening, snarest! Norge er i ferd med å falle av lasset i en rekke idretter og det idioti når kompetansen for noe bedre er tilstede uten å benytte seg av den.

En sterkere utøver, er en bedre utøver!

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter