Et enkelt grep for å endre matvaner

Som personlig trener møter man ofte på mennesker som har et ønske om å endre vekten sin. Noen har et mål om vektreduksjon, mens andre sliter med å legge på seg. Det florerer av metoder og råd for hvordan man skal lykkes. Noe som ikke kan gjentas for ofte er at man ikke må gå for hardt ut. Å gjøre helomvending i kostholdet blir sjeldent noe man klarer å holde over lengre tid og derfor blir det vanskelig å endre vaner.

Enkelt og helt gratis

Enten om din PT-kunde ønsker å gå opp eller ned i vekt så vil det å starte med kostregistrering være et godt utgangspunkt. Fortell dem at de skal loggføre for sin egen del, men at du gjerne tar en titt for å komme med tips hvis de ønsker det. Å loggføre hva man spiser og drikker vil gi god informasjon om matvaner og spiseatferd. Samtidig kan registreringen bidra til økt bevisstgjøring av sitt eget kosthold – noe som igjen kan gjøre det enklere å faktisk endre vaner. I dag finnes det mange ulike gratis-apper og nettsider man kan benytte seg av for å loggføre mat- og drikkeinntak, men man kan også føre sin egen kostdagbok. Det er flere årsaker til at det å føre matdagbok har god effekt. Mange sliter med å estimere sitt eget kaloriinntak og med en kostdagbok er det enklere å vite hvordan man kan gjøre små, enkle endringer som man kan holde over tid. Å få en oversikt over mat- og drikkeinntak vil kunne bidra til at du begynner å endre vaner, uten at du nødvendigvis tenker så mye over det. Man blir bevisst på hvordan små detaljer kan utgjøre en stor forskjell.

Gode resultater

Mange får seg en aha-opplevelse når de begynner å skrive ned alt de spiser og drikker. “Skjulte ekstrakalorier”, snacks og lignende blir naturligvis mer synlig når man faktisk må logge alt man putter i munnen, og dette alene kan bidra til at man spiser mindre hvis målet er å gå ned i vekt. Mange kan nok kjenne seg igjen i at det fort kan bli en del kalorier her og der man ikke tenker på, men som man enkelt kan unngå, slik som for eksempel kake eller boller på jobbmøter, litt sjokolade til kvelds, flytende kalorier som saft, iskaffe og juice og lignende. En omfattende studie av Kaiser Permanente Center for Health Research publisert i The American Journal of Preventive Medicine 2008 fokuserte på forskjellige metoder for vekttap hos nesten 1700 overvektige, og resultatene viste at deltakerne som førte kostdagbok hadde dobbelt så stor vektnedgang sammenlignet med de andre deltakerne i studien. En annen studie, JMIR mHealth and uHealth, utført av forskere ved Duke University i USA undersøkte effekten av registrering av mat og drikke på en gratis mobil-app med 105 overvektige deltakere. Resultatene viste at deltakerne gikk ned i vekt ved å loggføre kostholdet uten å følge noen konkret slankediett. Det er ikke bare de som ønsker å gå ned i vekt som kan ha god effekt av å føre en matdagbok. Har du en PT-kunde som ønsker å gå opp i vekt kan du komme med mattips til hvordan han eller hun enkelt kan øke kalorimengden i måltidene sine uten at man nødvendigvis må spise mange flere måltider eller veldig mye større mengder. Konkrete tips for de som sliter med å få i seg nok energi kan være å bruke mer olje og smør i matlagingen, drikke mer flytende kalorier som melk, sjokolademelk og juice, bruke litt ekstra pålegg og spise nøtter som snacks.

Lære mer om ernæring?

Hos AFPT tilbyr vi utdannelsen Kostholdsveileder hvor du får den kunnskapen og de verktøyene du trenger for å bidra i kampen for bedre helse på både individ- og samfunnsnivå. Gjennom studiet er du gjennom fem moduler; alt fra grunnleggende forståelse om ernæring, til hvordan du skreddersyr et kosthold for ulike type mennesker og deres situasjon.


Saken er hentet i fra AFPT

Saken er hentet i fra AFPT

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter