Et enkelt grep for økt styrke.

Noe som er meget viktig for optimal maksstyrke er hvor god grepstyrke man har.

Etter å ha tenkt igjennom hvilke emner som til stadighet dukker opp i diskusjoner, kommer jeg ikke utenom all snakk om skulderproblemer.

Dette er et tema som rett og slett er meget omfattende og jeg har brukt enormt mye tid på å finne ut av hvilke bevegelseskompensasjoner som kan føre til problemer og ikke minst hva man kan gjøre når problemene først oppstår. Det ender som regel opp med en lang rekke med overaktivert og underaktivert muskulatur, dårlig mobilitet i noen ledd og dårlig stabilitet i andre ledd, osv, osv. Selv om løsningen på et problem i mange tilfeller er meget kompleks, vil det i andre tilfeller kunne være relativt enkelt.

Det kan rett og slett være at løsningen allerede ligger i hendene dine, bokstavelig talt.

Noe som er meget viktig for optimal skulderfunksjon (og ikke minst maksstyrke), men som veldig ofte er svært oversett, er hvor god grepstyrke man har. Dette er jo veldig logisk siden hendene er hva som forbinder armene og resten av kroppen til belastningen man ønsker å presse eller dra, vertikalt som horisontalt. Forbindelsen fra hender til belastning er for de fleste soleklar i og med at et svakt grep ikke vil kunne holde like mye som et sterkt grep, men hva med den andre veien? Nemlig fra belastningen til hender og videre til skulderkomplekset?

Man kan vel egentlig si at svaret allerede befinner seg i hodet ditt. Det er nettopp nerveforbindelsen mellom hender og resten av kroppen som er avgjørende for et sterkt grep og en sterk og frisk skulder. Fakta er at sentralnervesystemet (CNS) forsyner kun hånda med flere nerveforbindelser enn resten av hele armen til sammen!
I en studie utført av Budoff (1), så man på 57 personer som enten hadde vært utsatt for en håndleddsskade eller som hadde en dysfunksjon, i den ene armen. Her sammenlignet man styrken i rotatormuskulaturen i begge armer. En signifikant reduksjon av syrke i sidehevsbevegelse (supraspinatus) og rotasjonsbevegelse (infraspinatus) ble observert i pasientenes skadede eller dysfunksjonelle hånd!

En enkel test for å utnytte denne informasjonen er rett og slett å måle grepstyrken i begge hender og se etter ulikeheter. I de fleste tilfeller vil en forskjell indikere skulderproblemer, nettopp i den armen med det svakeste grepet. Hvorfor? Jo, fordi nerveforbindelsen passerer skulderen både til og fra hånda og en skadet skulder (eller skulderkompleks) vil ofte påvirke nervene, i negativ retning .

Så, nå vet vi at grepet kan være en test for redusert stabilitet i skulderkomplekset, men hva med de som rett og slett har svakt grep i begge hender og ikke har skulderpoblemer. De trenger tydeligvis ikke å tenke på grepet sitt?

Jo, det gjør de så absolutt. Grunnen er at et sterkere grep vil føre til økt aktivering av stabiliseringsmuskulaturen i skulderkomplekset, blant annet rotatormuskulaturen. Hørt før at svak rotatormuskulatur ikke er spesielt gunstig form optimal skulderfunksjon? I så fall, gi grepet en større prioritet og du vil være bedre rustet mot skulderproblemer.

Det artige er at mange som klager over lite kontroll i endeposisjon i ulike øvelser (for eksempel skulderpress), som regel vil føle en totalt forandret (og forbedret) kontroll ved å virkelig klemme sammen grepet, mens de utfører samme bevegelse med andre ord, bedre teknikk kun ved grepskorrigering. Skulderen vil faktisk ikke ta noe seriøst som grepet ikke tar seriøst. Om grepet ikke er godt nok til et tungt løft i markløft, hva skjer? Jo, du har ingen sjanse og kroppen vil enten kompensere enormt eller du vil rett og slett ikke klare å starte løftet. Hva er dette? Jo, et eksempel på en av kroppens mange beskyttelsesmekanismer. For tungt for grepet, for tungt for kroppen. Dette er nervesystemets beskjed til hjernen om at kroppen ikke skal gjennomføre oppgaven. På lik linje med at et dårlig grep vil sende reduserte beskjeder til skulderens støttemuskulatur og motsatt.

Det er mange måter å trene grepet på, men det enkle er ofte det beste og i dette tilfellet er det snakk om en vanlig ?gripper?. Det vil ikke si en plastikk-gripper, men en ordentlig heavy-duty-gripper?. Fordelen ved å benytte en vanlig gripper er at man får trent grepet med hånden i en nøytral posisjon, nettopp den posisjonen den skal være i under ulike øvelser.

Et godt tips er å ta et par reps på hver hånd flere ganger i løpet av dagen. Poenget er jo å trene opp grepet til å bli sterkere, ikke utmatte grepet ved 15 minutters greptrening på gymmet. Det kan jo faktisk hende du har bruk for grepet en gang ellers i hverdagen? En god indikasjon på CNS-utmattelse er faktisk et svakt grep, så om du en dag merker at grepet er redusert, kan det være lurt å stå over tung trening akkurat den dagen.

Til slutt må det nevnes at det er en fordel å aktivere grepet (klemme hardt) før HVER repetisjon, slik at muskulaturen blir maksimalt aktivert under hele øvelsen.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter