WEB-TV: Arnold Schwarzenegger

Denne MOTIVERENDE filmen Må du få med deg!

  • Mr. Universe fem ganger (1966-1969)
  • Mr. Olympia sju ganger (1970-1975 og 1980)

No other bodybuilder in the history of the sport has made the same impact. Indeed, Arnold Schwarzenegger remains the greatest, and most influential, bodybuilder of all time in the eyes of many. In many ways, Arnold helped to change public attitudes toward a sport regarded as deviant and on the margins of what was acceptable social practice at the time.

Arnolds kroppsmål når han var i toppform:

Høyde: 188 cm
Vekt: 107 kilo
Armer: 56 cm
Bryst: 145 cm
Midje: 86 cm
Lår: 72 cm
Legger: 51 cm
Skuldre: Ikke målt

Arnold Alois Schwarzenegger (født 30. juli 1947 i Thal ved Graz i Steiermark i ؘsterrike) er en østerrikskfødt amerikansk kroppsbygger, skuespiller og politiker, som fra 2003 til 3. januar 2011 var guvernør i California. Schwarzenegger oppnådde verdensberømmelse som stjerne i en rekke amerikanske Hollywoodactionfilmer (for eksempel Terminator og Total Recall). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Schwarzenegger har fjorten titler som kroppsbygger, og vant Mr. Olympia syv ganger. Han har både østerriksk og amerikansk statsborgerskap.

Arnold Schwarzenegger ble valgt til guvernør i California den 8. oktober 2003 etter at et opprop mot den sittende guvernøren Gray Davis skaffet nok underskrifter til å skrive ut nyvalg. Schwarzenegger stilte til valg som republikaner. Resultatet ble at 55,4 % av velgerne stemte for å kaste Davis, og at 48,6 % stemte for at Schwarzenegger skulle erstatte ham.

Som guvernør kom Schwarzenegger i konflikt med Californias delstatsforsamling som hadde overvekt av demokrater i begge kamre, blant annet kalte han de demokratiske politikerne for «girlie men» («jentemenn»). I 2005 gikk Schwarzenegger på et nederlag da fire lovforslag fra ham var oppe til folkeavstemning og alle fire ble nedstemt. Etter dette nederlaget beveget Schwarzenegger seg inn mot det politiske sentrum og la seg på en ny linje med mindre konfrontasjon ovenfor delstatsforsamlingen. Han ansatte en demokrat, Susan Kennedy, som leder for sin stab. Ved det ordinære guvernørvalget i november 2006 hadde Schwarzenegger gjenvunnet mye av tilliten blant velgerne og han slo motkandidaten, Californias finansminister Phil Angelides, med 56 % av stemmene.

Schwarzenegger regnes til den liberale fløyen blant republikanerne, og har som guvernør engasjert seg sterkt for miljøvern og reduksjon i klimautslipp.

Det har blitt spekulert i av noen om at republikanerne vil ha Schwarzenegger som en fremtidig presidentkandidat, men da kreves det en grunnlovsendring, siden Schwarzenegger ikke er født i USA. Han er både østerriksk og amerikansk statsborger, det amerikanske statsborgerskapet fikk han i 1983. I 2008 var han aktiv i valgkampen for republikanernes presidentkandidat John McCain.

Actionlegendens første film var den kritiker- og publikumshatede Hercules in New York (1969), hvor han ble kredittert med kroppsbyggernavnet sitt, Arnold Strong ‘Mr. Universe’. I tidligere versjoner av filmen ble stemmen hans dubbet, men det har blitt gitt ut DVD-versjoner senere med stemmen til Schwarzenegger også. I 1976 vant han sin første Golden Globe for dramakomedien Stay Hungry, i kategorien beste debut i en film.

Han fikk sitt virkelige gjennombrudd seks år senere, i filmen Conan the Barbarian (1982), hvor han spiller en slave på jakt etter hevn mot krigsgeneralen som drepte stammen hans. Han gjentok rollen to år senere i Conan the Destroyer fra 1984.

Samme år kom spilte han den rollen som har gjort ham virkelig berømt – som Terminator i The Terminator, hvor han spiller en maskin som har i oppdrag å drepe hovedpersonen Sarah Connor. Denne filmen fikk strålende kritikker, fremfor alt grunnet Schwarzeneggers innsats. Han ble 80-tallets store actionhelt, og medvirket i filmer som Red Sonja (1985), Commando (1985), Rått parti (1986), Predator (1987), The Running Man (1987) og Red Heat (1988), i tillegg til komedien Twins (1988).

I 1990 spilte han enda en rolle som han gjerne blir husket for på folkemunne, nemlig den tilsynelatende normale Douglas Quaid i Total Recall (1990). Her har karakteren hans en drøm om å dra til planeten Mars, og det gjør han – spørsmålet er om det som skjer er virkelig eller ikke. Samme år spilte han i komedien Førskolepurk, og to år senere gjentok han rollen som Terminator i Terminator II – Dommens dag, bare at han nå beskytter Sarahs sønn John fra å bli drept av en mer kraftfull og avansert Terminator. Filmen fikk enda mer strålende kritikker enn den første, og Schwarzenegger er på toppen av karrieren.

I 1993 spilte han i en ny actionfilm, Den siste actionhelten, hvor en gutt er en stor fan av Schwarzenegger, men som plutselig blir kastet ut i en av filmene hans og får føle hvor virkelig filmen er. ؅ret etter spilte han hovedrollen i en ny storfilm, James Camerons Sanne løgner, hvor han spiller mot Jamie Lee Curtis. Her er han en hemmelig spion som oppdager at kona muligens er utro, og prøver å finne ut sannheten, samtidig som han må nedkjempe terrorister.

For komedien Junior (1994) ble han nominert for Golden Globe for beste skuespiller i en komedie/musikal, i en film hvor han melder seg frivillig til å bli gravid i forbindelse med et forskningsprosjekt. I 1996 spilte han i to filmer, actionfilmen Eraser og komedien Jingle All the Way. I 1997 prøvde han seg med en superskurkrolle i Batman & Robin, men filmen ble totalslaktet, og Schwarzenegger fikk heller ikke altfor gode kritikker for sin tolkning av Mr. Freeze. Han rundet av årtusenet med å spille i End of Days (1999), og startet det nye med en ny actionfilm, Den sjette dagen (2000).

I 2002 fortsatte han med en ny actionfilm, denne gangen Collateral Damage. Deretter gjentok han rollen som Terminator igjen i Terminator 3: Rise of the Machines (2003), hvor han nok en gang må beskytte John Connor fra å bli drept av en nyere og mer moderne Terminator. Denne filmen fikk imidlertid ikke så god kritikk som de to første.

Så spilte han en heller liten rolle i Jorden rundt på 80 dager (2004) før han trakk seg tilbake fra skuespill for å bli guvernør i California. Han vendte tilbake for å spille en liten cameorolle i The Expendables (2010), og den rollen utvides i oppfølgeren The Expendables 2 i 2012, nå som han ikke har guvernørrollen å tenke på lenger. I disse filmene forenes han for aller første gang med sine med-actionlegender og venner, Sylvester Stallone og Bruce Willis. Han skal også spille i Last Stand i 2013, og det ryktes at han har enda flere filmer på plakaten i det vel omtalte comebacket – de fleste er i actionsjangeren, selv om han for lengst har passert 60.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter