Få folket i form – ideer?

Vi har ennå ikke nådd amerikanske standarder på livsstilsrelaterte sykdommer som fedme, hjerteproblemer, enkelte typer kreft og liknende, men vi er på vei dit.

Jeg tror de fleste er enige med meg i at det bør gjøres mer for å forhindre dette. Jeg tenkte at denne tråden kunne være et sted å legge ut forslag til hvordan man kunne ta tak i problemet med at folk flest er ute av form. Her er et par ting å tenke på:

Staten kunne begynt med å subsidiere/fjerne moms på matvarer som vi vet er sunne, som frukt og grønnsaker, melk, fettfattig kjøtt, kornprodukter osv. (jeg trenger vel ikke fortelle hva som er sunt på dette forumet). En trenger egentlig ikke gjøre usunne matvarer dyrere for å veie opp for dette, siden samfunnet ville fått lavere helsevesenkostnader og kortere sykehuskøer i et lengre perspektiv. Jeg er sikker på at dette ville kunne gi merkbare endringer i løpet av 5-10 år, og enda mer etter lengre tid. Jeg tror folk generelt også vil være fornøyde med å ha «god samvittighet» ernæringsmessig sett, samtidig som de får billig mat.

På kommunenivå kunne man lage billige treningssentre, der alle som vil kan trene, enten «gratis» finansiert med et lite skattetillegg for alle (noe som kanskje vil få folk til å føle at de «allerede har betalt» for det og dermed prøve det ut) eller for et nulloverskuddsbeløp. Disse treningssentrene kunne hatt billig utstyr, uten ting som solarium og 10000-kroners trimsykler. Jeg tviler på at de private treningssentrene ville mistet kunder på dette, siden de som oftest kan tilby en høyere standard, og ville blitt oppsøkt av mer seriøse folk. For å si det på en annen måte:

Disse billige treningssentrene ville kanskje tatt de mindre seriøse kundene vekk fra de dyre gymmene på kort sikt, men hvis flere i hele befolkningen trener, vil det være flere som finner ut at de vil satse mer seriøst og dermed oppsøker et (privateid) gym med høyere standard. Ikke mindre ville dette også antakelig heve standarden på dagens private treningssentre, for å kunne tilpasse seg den nye kundesituasjonen.

Turløyper og liknende (noe stort sett alle kommuner har) kunne investeres mye mer i, og forsøkes å gjøres mye mer profilert, med trim-merker (som jeg vet eksisterer for langrenn og svømming) og klargjorte treningsplaner tilpasset forskjellige ambisjonsnivåer. Det er dessuten stort potensiale for å utbre lagsporter som fotball, basket, volleyball, håndball++ (på rekreasjonsnivå eller lett/uambisiøst konkurransenivå) for alle aldersgrupper.

Et par ting man må ta hensyn til:

1. Folk er ulike, og det er dermed også ambisjonene og treningsviljen. En kan ikke lage tilbud som tar sikte på å «gjøre alle til toppidrettsutøvere».

2. En konsekvens av bedre helse i befolkningen vil høyst sannsynlig føre til at mannen i gata vil se bedre ut. Selv om dette kan være en god motivasjonsfaktor for den enkelte, kan ikke dette legges for stor vekt på i eventuelle rekrutteringskampanjer, da noe sånt kan gjøre at folk blir for fanatisk og tyr til altfor drastiske metoder for å se stadig bedre ut. Det bør heller legges vekt på de helsemessige fordelene, som er aktuelle for alle, og som har konkrete fordeler for alle (en 45-årig røykende og livsnytende mann, lykkelig gift med familie, vil være betraktelig mer opptatt av å kunne oppleve barne-/oldebarna sine enn å ha sixpack og struttende brystkasse).

3. «Men det vil være noen som ikke kan trene av en eller annen grunn, og disse vil falle fullstendig akterut med disse forslagene!»

For det første er det kun i helt spesielle tilfeller (sykdommer/funksjonshemminger) at man ikke kan gjøre noe for å forbedre levevanene sine. For det andre trenger man bare å se på de som ikke trener i dag, og har et forferdelig kosthold og grusomme levevaner ellers, altså de «mest usunne». Det vil fortsatt være valgfritt om man vil følge opp muligheten man har fått, men jeg tror at «nivået» på de mest usunne jevnt over vil heves. Tenk dere et samfunn hvor de som lever mest usunt er de som representerer gjennomsnittet i dag. Det vil være et samfunn preget av langt færre skader og mye lavere helsekostnader; penger som dermed er frigjort og kan brukes på andre, viktigere ting.

Jeg er spent på om denne tråden vil følges opp, og veldig interessert i både synspunkter og problemstillinger.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter