Få maks utbytte av treningsøkten din!

DIN TRENING: Hva du gjør før, under og etter bestemmer hvor mye du får ut av den…

Når vi tenker på treningen, har vi en tendens til å fokusere på øvelser. Hva vi skal gjøre, hvor mange reps, hvilken kroppsdel vi skal trene, osv.

En god treningsøkt bestemmes ikke bare av selve øvelsene, men av hva du gjør før, under og etter trening. Du kan ikke bare hoppe inn og forvente gode resultater. Jada, det kan hende du får resultater, men tenk hva som kunne vært hvis du tok deg bare litt mer tid til å sørge for at du gjør følgende:

FØR DU TRENER:

 1. Fyll på med drivstoff ! På samme måte som at biler ikke kan kjøre uten bensin/diesel, kan ikke våre kropper fungere uten mat. Sikre at du får i deg et lett, sunt måltid før du drar på gymmet,og gjør det minst 30 minutter på forhånd, slik at kroppen får tid til å fordøye det. Sunne karbohydrater er best (f.eks. frukt).
 2. Bli full – av vann!!! Kutt ut de der energidrikkene. De er virkelig bare sukker bomber. Hold deg til naturens flotteste aperitiff. Vannet er rent og godt, og opptar over halvparten av plassen i våre organer. Tror du meg ikke? Noen gang vært i ørkenen? Ingenting vokser virkelig der. Og det regner aldri Gatorade. 😉
 3. Forbered deg selv.. Vet hva du skal gjøre på treningsstudioet den dagen. Gjør klar musikken du vil høre på. Pakk din gym bag… gjør det som du trenger å gjøre før du starter treningen, slik at du kan begynne nevnte trening uten vanskelighet. Å fomle etter å finne på øvelser underveis i en treningsøkt fører til at muskler hoppes over og tapte repetisjoner.
 4. Varm opp. Seriøst, ikke hopp over denne delen. Så mange mennesker går rett på vektene uten et snev av forberedelse-arbeid for sine muskler. Tenk deg å plukke en gummistrikk fra bakken – den kalde bakken. Oddsen er at strikken i seg selv er kald. Litt stiv også. Og dette, selvfølgelig, ville gjøre det vanskelig å vikle den rundt noe. Den kan også ryke i to. Men hvis du ville ha varmet nevnte gummistrikk mellom hendene, vel … da vil den mest sannsynlig kunne brukes med letthet. Tenk litt på det i forhold til musklene dine.

UNDER TRENING:

 1. Fortsett å drikke. Når ørkenen tørker, dør plantene. Fortsett å hold deg hydrert gjennom hele treningen for å sikre at musklene «holdes i live» under hver repetisjon. Du er kanskje ikke tørst, men tørst er det første tegn på dehydrering. Så hvis du kan unngå det, er det bra.
 2. Fyll på underveis hvis du må. Føler du deg svimmel eller ør? Det lille du spiste før trening var kanskje ikke nok!? Spesielt hvis treningen er langdistansetrening , som en maraton eller triathlon. Ikke bare må du fylle på med drivstoff før, men du må ha litt drivstoff underveis også. Dette er hvor energibarer, energidrikker, geleer … etc. .. pleier å komme inn i bildet. Igjen, bare sørg for å velge de beste fra hyllene (det er mye elendige dritt der ute, så pass på). Men for den gjennomsnittlige utøveren, bør det du spiste før trening være nok. Men likevel, ta en liten ting underveis hvis du må.
 3. Følg med på din intensitet. Ikke hopp rett inn i hardeste øvelsen du har planlagt for dagen. Gjør noen oppvarmings-repetisjoner med en lettere vekt, eller ta en enklere øvelse, bare for å være sikker på at musklene er skikkelig oppvarmet og klar til å jobbe. Du vil unngå unødig skade, men sikre deg selv at du får maks ut av den virkelig harde treningen.
 4. Tøy ut hvis nødvendig. Trent en bestemt muskel gruppe til utmattelse? Føler du det litt stramt her og der? Ikke føl at du må vente til slutten for statisk tøying . Bare slutt med det du gjør, tøy den muskelen og fortsett. Ingen mening å gå rundt med dem stive og stramme slik at du ikke får trent bra, ikke sant?

ETTER TRENING:

 1. Tøy ut. Bare gjøre det. Vet du hvorfor? (Tenk på den gymmisttrikken.)
 2. Fyll på med mer drivstoff. Som bilens bensintank etter en lang biltur, vil kroppen være tom for karbohydrater og protein … men ikke tro at en proteindrikk er ditt eneste alternativ. Når du trener, skaper du små rift i muskelfibrene. Disse riftene kan leges på egen hånd, men de leges mye bedre når de får hjelp fra et sunt tilskudd eller et måltid. Protein drikker er ikke alltid sunt, men en fin kylling sandwich eller hardkokt egg … mmm, mmmm, mmmmm.
 3. Ice, ice .. baby. Hvis du har et problematisk område, eller hvis du virkelig har «drept» en bestemt muskel gruppe, bekjemp smerten med litt anti-betennelse behandling. Plassere en ispose over området i ti minutter eller så. Hvis du er en løper og du er «død» etter en relativt lang distanse, ta på en genser og ta et isbad i noen minutter. Men hvis is og kulde er ikke noe for deg, legg i det minste inn noen antiinflammatoriske matvarer til ditt etter trenings måltid. Som for eksempel noen blåbær eller granateple frø.
 4. Legg igjen utstyret ditt der du finner det. Hvis det å ha gymbagen liggende ved døren minner deg på å faktisk komme deg på gymet, legg det rett tilbake dit når du er ferdig. Og kontroller at alt oppi den er rent og klart for neste treningsøkt. Høres dumt ut kanskje, men hvis tingene våre er i synsfeltet vårt , er det mer sannsynlig at vi kommer oss ivei…. Og jo mer vi trener (innenfor fornuftens grenser) desto bedre form.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter