Finn din sommerform med tunge vekter!

Det å komme seg i sommerform (les: lavere fettprosent og mer muskelmasse) står som regel høyt på prioritetslisten på denne tiden av året. 

Sommeren er tross alt like rundt hjørnet! Ikke uvanlig er det å fokusere slavisk på en diett mot målet om en mer estetisk kropp, men hva med styrketreningen? Hvordan bør den legges opp for et mest mulig effektivt resultat?

På et kaloriunderskudd er det sentralt å trene på en måte som forhindrer muskelnedbrytning og som fører til økt energiforbruk. Vi vet at bruk av tunge vekter er sentralt for å stimulere muskulaturen nok til å forhindre uønsket muskeltap på diett, men hva med energiforbruket?

En studie (1) så på nettopp dette. Altså, hvordan lette og tunge vekter påvirket energiforbruket. Ikke bare under selve økten, men også i tiden ETTER trening, som er relativt sentralt. Det var allerede kjent flere år tilbake at styrketrening førte til en økning i kroppens energiforbruk etter treningen, også kjent som Excess post-exercise oxygen consumption (EPOC). Det som ikke var kjent derimot var hvorvidt tunge eller letter vekter utgjorde noen forskjell, noe som var hensikten med denne studien.

Forskerne gjorde et forsøk med 14 kvinnelige studenter som hadde trent styrke regelmessig. De utførte 2 treningsøkter som bestod av 9 øvelser: bicepscurls, skulderpress, benkpress, flyes, nedtrekk, tricepsextension, leg curls, leg extension og beinpress. 2 sett med 1 minutts hvile mellom ble utført på alle øvelser i begge øktene. Den første økten ble utført med en vektbelastning på 45% av deres 8 RM. 2 sett med 15 repetisjoner ble utført [LO]. Den andre økten ble utført med en vektbelastning på 85% av deres 8 RM. 2 sett med 8 repetisjoner ble utført [HI]. Under begge øktene forbrant begge gruppene tilsvarende mengde energi, men i løpet av økten med tunge vekter økte hjertefrekvensen mer, samt konsentrasjonen av laktat (melkesyre) i blodet.

Etter treningsøktene la forskerne også merke til at det var en klar forskjell i oksygenopptak. Figuren under viser forholdet per minutt for 3 tidsintervaller.

Forbrenningen ble estimert til 175 kcal forbrent i løpet av de 2 timene etter trening for gruppen som trente med lette vekter og 370 kcal i løpet av samme periode for gruppen som trente med tunge vekter.

Belastningen som ble brukt var ikke enorm, så forbrenningen etter treningsøktene var ikke enorm, men tendensen er tydelig. Tren med tunge vekter (også) på diett og når du ønsker å komme i form!

Avsluttende ord

Dette er ingen nyhet, men det skader ikke å repetere det faktum at trening med tyngre vekter er sentralt for optimal fremgang, nærmest uavhengig av målsetningen din!

Fått med deg vår populære video/podcast med Andreas?

Du finner den også på Spotify.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter