Hvor bra er fisk på boks?
Du kan få tunfisk på boks for en tier.
I 100 gr tunfisk er det hele 24 g protein. Dette er billig og enkel mat. Med litt krydder, sukkerfri ketchup og sitron har du plutselig digg mat på diett og SUPERBILLIG. En boks fisk er lett å ha meg seg også. Ikke så dumt hvis man stadig er i farta. Men er det virkelig så bra med mat på boks?
Fersk fisk er god for hjertet. Det holder synet godt, og det reduserer risikoen for kreft. Men hva med fisk på boks? I utgangspunktet er det fremdeles sunt. Det vil aldri være like sunt som den ferske varen, for noen av de sunne fettstoffene endrer karakter. Dette er så lite, at det faktisk ikke har noe å si til syvende og sist. Du får fremdeles en betydelig del av de sunne omega-3-fettsyrene. Hermetikk er en god måte å oppbevare mat på.
Den eneste som kan være en ulempe ved å spise fisk fra boks som makrell, tunfisk, torskerogn osv er at fettet i boksfisken oksiderer, altså reagerer med luft, slik at det blir harskt. Da forsvinner den gode smaken til sammenlikning med fersk fisk. Man kjenner kankje lukten fra en litt gammel fisk, som oppstår fordi fettstoffene som sagt oksiderer. Det er en naturlig reaksjon og helt ufarlig. Det er altså ikke et problem å spise fisk på boks, eller for den salgs skyld frossen fisk.
Her er en superenkel og sunn tunfisksalat-oppskrift. Den lages på 1-2-3.
- Tunfisk på boks (i vann eller olje)
- Purreløk hakkes opp
- Et rødt eple hakkes i biter
- En boks garbanzobønner (skylles godt i kaldt vann)
- Litt olivenolje (eller eventuelt rømme/majones)
- salt og pepper
Server med supergrovt brød…
Tunfisk, i vann / avrent pr 100 gr
Protein: 24.1 gr
Fett: 1 gr
Karbohydrater: 0 gr
Kcal: 105
Tunfisk i olje pr 100 gr.
Protein: 22.3 gr.
Fett: 13.5 gr fett
Karbohydrater: 0
Kcal: 211
Tunfisk i gele pr 100 gr.
Protein: 16.5
Fett: 0.4
Karbohydrater: 0
Kcal: 70