Fiskeprotein gir mer muskler og mindre fett

Effekten overrasker forskerne.

Som de første i verden hentet forskerne ut proteiner fra fisk og laget en egen pille for mennesker.

Voksne overvektige har vært med på et helt spesielt forskningsprosjekt. De har spist proteintabletter fra torsk. Forskerne i Bergen er de første i verden som har publisert en slik studie.

Økt muskelmasse

Høsten 2010 ba forskere overvektige om å melde seg for forsøkskaniner. Kravet var at de hadde en kroppsmasseindeks på over 27.

Fiskeproteinpillene viser en veldig god helseeffekt på de 18 forsøkspersonene som fullførte. De fikk både økt muskelmasse og redusert fettprosent sammenlignet med de 16 personene som spiste lurepiller.

Forsøkspersonene spiste 36 gram proteiner i tablettform hver dag i åtte uker.

Resultater i gruppen som fikk fiskeproteiner viser:

  • Økt muskelmasse. 12 av deltakerne fikk økt muskelmasse, i snitt var den på 700 gram.
  • Redusert fettmasse. 9 av deltakerne fikk redusert fettmasse, i snitt 900 gram.
  • Reduksjon i LDL (det farlige kolesterolet).
  • Bedret sukkertoleranse.

Trente ikke mer

De som spiste fiskeprotein verken trente mer eller spiste sunnere. De måtte love forskerne å leve som før mens de var med i studien.

Resultatet er svært overraskende med tanke på at de ikke har gjort noen endringer i matinntak og fysisk aktivitet. Selv om effekten var tydeligere etter fire uker enn etter åtte uker, så er dette spennende resultater, sier Gudbrandsen.

I flere fiskestudier har forsøkspersonene byttet ut kjøttmiddager med fiskemiddager. Vi har vært usikre på om helseeffekten da kommer på grunn av at de spiser mindre kjøtt, sier Gudbrandsen.

Det var grunnen til at forskerne denne gangen hentet ut de rene fiskeproteinene.

Vi vet at omega-3 i fisken har flere gunstige effekter på helsen vår, men det var ikke fettsyrer vi ønsket å forske på nå, sier Gudbrandsen.

Vår studie viser at mager fisk som i torsk også er sunn, selv om innholdet av omega-3 er omtrent en tidel av i laks, sier Gudbrandsen.

Studien ble publisert i British Journal of Nutrition før helgen.

Forskerne starter en oppfølgingsstudie i august og interesserte kan melde seg på ved å sende e-post til fisk@med.uib.no

Du kan få mer informasjon om Fiskespisestudien her:
http://www.facebook.com/pages/Fiskespisestudiene-2011-2013/117146355060430

REF: http://sprek.bt.no – www.Fysioterapeuten.no 

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter