Modellen som kalles for fitness fatigue, kan gi en veiledende forklaring på hvordan adaptasjon og tilpasning til trening fungerer.
Fordi dette er en generell modell så gjelder den for all slags type trening. Den viser hvorfor kroppen svarer på trening som den gjør, og den gir også en forståelse av hvorfor god restitusjon er like viktig som selve treningen når man trener mye.
Venstre side av modellen illustrerer treningsøkten, som øker fitness (en generell variabel som kan representere for eksempel utholdenhet, styrke, eksplosivitet og koordinasjon) samtidig som prestasjonen reduseres og fatigue (følelsen av å være sliten og utmattet, mentalt eller fysisk) blir større. Summen av disse to variablene blir at prestasjonen øker i løpet av restitusjonsperioden. Selv om du har økt din fitness i løpet av treningsøkten så ser du ikke umiddelbart resultatene av den, fordi du samtidig har en økt fatigue, men etterhvert øker prestasjonsevnen fordi fatigue reduseres samtidig som at din fitness fortsatt er litt økt.
Fitness fatigue-modellen kan gi en forklaring til hvorfor mer veltrente personer trenger å variere treningen sin for å fortsette å få progresjon og resultater. Det er vanlig at en godt trent person har en varierende intensitet i treningen i løpet av uken, og har en variasjon mellom tunge og lette treningsøkter. Den tunge økten må til for å fortsette å øke fitness, men dette krever så mye av kroppen at fatigue blir så stor at den overgår økningen i fitness. Da forsvinner økningen i fitness før fatigue blir borte. Det man kan gjøre da er å legge inn en liten treningsøkt som opprettholder fitness, men som ikke bygger opp ytterligere fatigue.
Kilde:
Jacob Gudiol og Nicklas Neuman, «Forma kroppen och maximera din prestation 2», 2014, NGruppen förlag.