FODMAP-dietten.

Irritabel tarm? Da kan FODMAP være dietten for deg.

FODMAP står for Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols, som er grupper av karbohydrater som kan forårsake fordøyelsesbesvær hos noen mennesker, spesielt de med irritabel tarm syndrom (IBS) eller andre fordøyelsesproblemer.

Her er noen matvarer som vanligvis bør unngås på en FODMAP-diett:

«Foodmap» kan referere til forskjellige ting, men det er vanligvis assosiert med en type kartlegging eller visuell representasjon av matrelatert informasjon. Uten ytterligere kontekst kan det være flere mulige betydninger av «foodmap.» Her er noen mulige tolkninger:

  1. Diettplanlegging og ernæringskart: Et kart eller et system som hjelper folk med å planlegge måltider basert på ernæringsmessige behov eller preferanser. Dette kan inkludere kaloriinnhold, næringsstoffer, matallergener osv.
  2. Matallergikart: Et kart som viser steder hvor personer med matallergi kan finne trygge spisesteder eller matvarer som er trygge for dem å konsumere.
  3. Matvarekart: Et kart som viser hvor forskjellige typer matvarer produseres eller er tilgjengelige. Dette kan være relatert til lokale gårder, markeder, eller spesialbutikker.
  4. Matvaretilgjengelighetskart: Et kart som viser tilgjengeligheten av mat, spesielt i områder som er berørt av matmangel eller matørken.
  5. Kulinariske kart: Et kart som viser gastronomiske spesialiteter fra forskjellige regioner eller land. Dette kan omfatte lokale retter, tradisjonelle ingredienser, eller matkultur.
  1. Høy-FODMAP grønnsaker: løk, hvitløk, brokkoli, blomkål, asparges, sopp.
  2. Høy-FODMAP frukt: epler, pærer, vannmelon, mango, steinfrukt (f.eks. fersken, plommer).
  3. Høy-FODMAP belgfrukter: bønner, linser, kikerter.
  4. Høy-FODMAP meieriprodukter: melk, yoghurt, myke oster som ricotta eller cottage cheese.
  5. Høy-FODMAP korn: hvete, rug, bygg, noen ganger mais.
  6. Høy-FODMAP søtningsmidler: sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol.
FODMAP

«Foodmap» kan referere til forskjellige ting, men det er vanligvis assosiert med en type kartlegging eller visuell representasjon av matrelatert informasjon. Uten ytterligere kontekst kan det være flere mulige betydninger av «foodmap.» Her er noen mulige tolkninger:

  1. Diettplanlegging og ernæringskart: Et kart eller et system som hjelper folk med å planlegge måltider basert på ernæringsmessige behov eller preferanser. Dette kan inkludere kaloriinnhold, næringsstoffer, matallergener osv.
  2. Matallergikart: Et kart som viser steder hvor personer med matallergi kan finne trygge spisesteder eller matvarer som er trygge for dem å konsumere.
  3. Matvarekart: Et kart som viser hvor forskjellige typer matvarer produseres eller er tilgjengelige. Dette kan være relatert til lokale gårder, markeder, eller spesialbutikker.
  4. Matvaretilgjengelighetskart: Et kart som viser tilgjengeligheten av mat, spesielt i områder som er berørt av matmangel eller matørken.
  5. Kulinariske kart: Et kart som viser gastronomiske spesialiteter fra forskjellige regioner eller land. Dette kan omfatte lokale retter, tradisjonelle ingredienser, eller matkultur.

Er Foodmapdieten noe for deg?

Les mer om KOSTHOLD & DIETT

 

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter