Fokus på å få opp vekten eller på å ha kontakt?

Kan du løse dette gamle dilemmaet? 

Bør man som styrketrenende fokusere på kontakt med musklene, eller bare på å få opp vekten?

Det finnes to former for fokus når det gjelder vekttrening:  ytre og indre.

Ytre fokus går ut på å tenke på lite annet enn å få opp vekten, uansett. Når en tenåringsgutt prøver å imponere jentene gjennom benkpress og hever stangen på skrekkelig vis — så kommer han til å savne skuldrene når de er borte — han har ytre fokus. Her er det unødvendig med kommentar; du vil høste kun en illusjon av styrke og et helt liv i smerte.

Under en samtale med Super Slow» guruen Ken Hutchins, kom ordet «internalisering» fram om det å konsentrere seg om prosessen å løfte opp vekten, heller enn resultatet: «De oppfordrer deg til å vinne over utstyret, og… dette må du forkaste. De lærer deg å eksternalisere en falsk aggresjon. Du må gjøre det motsatte. Du ser ut til å forsvare å nå innsiden av kroppen. Når han trener (Hutchins subjekt), ser det ut som om han stenger av miljøet rundt og konsentrerer seg som i en indre transe. Et passende ord er: «internalisere».

Ikke oversett det som står ovenfor som et bifall for Super Slow», men gjør deg selv den tjenesten at du lærer av det du nå har lest. Gå deretter enda et steg videre. Å «få kontakt med muskelen» betyr tradisjonelt sett å «isolere» den primære muskelen, samtidig som du prøver å slappe av i resten av kroppen. Dette er en dårlig ide. Dr. Ken Leistner, en leder innen styrketrening, spøkte med at en kropp som er formet gjennom en mengde isolasjonsøvelser, som leg extension og triceps press, så ut som en «samling av kroppsdeler». Den mangler rett og slett ynde, kraft og flyt. En gymnast eller kampsportutøver med Linjer som en panter, isolerer aldri. Han integrerer.

Bare se på de utrolige stuntene til akrobatene i «Cirque Du Soleil». Du ser ikke slappe kropper med «isolerte» muskler, men lange og sterke helheter. Ekspertutøvere bruker press for hele kroppen som en Linse til å fokusere energien inn i hovedmusklene som gjør jobben. Så kjenn alle musklene, ikke bare en.

LES OGSÅ:  MER MASSE MED SUPERSETT – Supersett kan bidra til å oppnå større muskeldefinisjon –  øker intensiteten  –  gir deg like gode eller kanskje bedre resultater ved å bruke kortere tid.på treningsøktene.

Sjekk ut vår populære podcast med Andreas Adolfsson som du blant annet finner på Spotify.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter