Forbrenner du fett når du trener?

Forbrenner du fett når du trener?. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på noe mange tror er fakta, nemlig at man forbrenner fett når man trener. Mange tror også at jo hardere økten er, jo mer fett forbrenner man. Men som vanlig stiller jeg spørsmålet; er dette riktig?

Kroppens bensin

Karbohydrater og fett er kroppens foretrukne drivstoff. Musklene trives aller best når de får karbohydrater, og det er kun under helt spesielle omstendigheter at fett kan benyttes i forbrenningen.

Tre viktige faktorer for fettforbrenning

Insulin

For at kroppen skal forbrenne fett må tre faktorer være på plass, der en er fravær av insulin. For om det er insulin til stede vil dette binde seg til cellene, også fettcellene, og drive fett inn i cellene. Det betyr at om du har spist karbohydrater med en GI som gir rask en økning i blodsukkeret, vil kroppen «svare» med å produsere insulin som øker transport av næringsstoffer inn i cellene med opptil 15-18 ganger – også fettcellene.

Insulin er altså cellenes dørvakt som ikke stenger, men åpner alle celledørene på vidt gap! Det betyr at når du har insulin i blodet forbrennes kroppen karbohydrater, uten insulin velger kroppen fett.

Lav intensitet

Den andre faktoren er at treningen må være på maks 60-65% av maks puls – det vi kaller lav intensitet. Trener du hardere enn dette forbrenner kroppen konsekvent karbohydrater.

Kaloriunderskudd

Den tredje og siste faktoren er et daglig kaloriunderskudd på 3-500 kalorier.

BMR

Din BMR, ditt basale kaloribehov uten aktivitet, er det antall kalorier kroppen trenger for å vedlikeholde kroppens vitale funksjoner. Dette tallet er større enn mange tror, og for meg ligger det på cirka 2500. De dagene jeg trener vil behovet øke med cirka 300 kalorier for en gymøkt. Trener jeg fire dager i uken blir mitt kaloriforbruk per uke:

2500 X 7 = 17500

300 X 4 = 1200

Sum = 18700

På calculator .net finner du en kalkulator du kan bruke til å regne ut ditt daglige kaloribehov.

Kalorier forbrent på trening

Som du ser, vil kaloriforbruket på trening ikke utgjøre mer enn litt over 5 prosent av totalen. Det betyr at om jeg velger å DOBLE innsatsen, og trene dobbelt så hardt som jeg gjør i dag, vil det allikevel ikke monne spesielt mye i regnskapet.

Når vi i tillegg vet at kroppen nekter å forbrenne fett ved aktiviteter som krever mer enn 60-65% av makspuls, sier det seg selv at det å trene hardere ikke er veien til økt fettforbrenning.

Hvordan forbrenne mer fett

Måten å få dette til på er å trene cardio før frokost. Da har du fastet i mange timer, og som et resultat av det er blodsukkeret lavt og blodet er næringsfattig. All lav intensitet trening vil under slike omstendigheter forbrenne fett.

Hvis du skal trene vekter eller annen høy intensitet trening må du 45 minutter før trening spise et karbohydratrikt måltid, drikke rask karbo og aminosyrer under trening, og en proteindrikk med karbo og whey protein etter trening. Dette kaller jeg det anabolske vinduet.

I dette vinduet bruker vi insulinet til vår fordel, og vil at cellene skal åpnes så de kan ta imot drivstoff og byggesteiner – glukose og protein.

Alle andre måltid er «keto» – protein og fett. Det som funket i gamle dager var fisk og brokkoli, og det funker fremdeles.

Konklusjon

Du forbrenner ikke mer fett ved å trene hardere, det er ganske enkelt en myte og misforståelse. Så kan man selvsagt argumentere for at hard trening over tid øker metabolismen, og sekundært øker kroppens totale forbrenning.

Det er isolert sett korrekt, men de harde øktene som får deg i bedre form har ikke forbrent fett, men karbohydrater. Hvis hver hardøkt koster deg 400 kalorier, må du tilføre 400 kalorier i karbohydrater, og regnskapet er i null.

Er målet å forbrenne fett, go Old School! Trene lav intensitet cardio før frokost, lag et anabolsk vindu når du trener vekter, og spis måltider med fisk, kylling, egg, grønnsaker og fett. Jeg garanterer deg å komme i form på rekordtid!

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter