Forskere advarer: Menn, overvåk testosteronnivåene nøye

Forskere understreker viktigheten av å overvåke testosteronnivåene for menn

Hormonet er blant annet avgjørende for mannens produksjon av sæd- og blodceller samt for veksten av muskler, knokler og kroppshår.

Menn med lave testosteronnivåer kan gjøre noe for å øke nivåene.

Testosteron er et viktig hormon som påvirker både menn og kvinner, men det spiller en særlig rolle i utviklingen av menns kjønnsorganer, muskler og skjelett.

Et normalt testosteronnivå for menn ligger vanligvis mellom 7,5–12 nanomol per liter. Når testosteronnivået er under 7,5 nmol/L, kan menn utvikle redusert muskelmasse, mindre sexlyst, tretthet, irritabilitet og impotens.

Testosteron og helse

En stor studie viser at lite testosteron kan være dødelig. Forskere ved universitetet i Western Australia studerte 24 000 menn for å finne ut hvilke konsekvenser et langvarig lavt testosteronnivå kan ha. De fant ut at menn med testosteronnivåer under 7,5 nmol/L hadde 40 prosent høyere risiko for å dø uansett årsak. Menn med ekstremt lave testosteronnivåer – under 5,3 nmol/L – hadde 60 prosent økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Testosteron virker både i hjernen og i kroppen. Hormonet er blant annet avgjørende for mannens produksjon av sæd- og blodceller samt for veksten av muskler, knokler og kroppshår. Lave testosteronnivåer kan føre til mindre muskelmasse og opphopning av mer fett, begge deler er kjent for å øke risikoen for spesielt hjerte- og karsykdommer.

Testosteron gjennom livet

Nivået av testosteron hos menn endrer seg alt etter hvilken livssituasjon de befinner seg i. I noen perioder trenger de å være utagerende for å finne en partner, i andre dreier det seg om å være omsorgsfull og unngå konflikter.

  1. Singellivet fyrer opp under testosteronet: Testosteronet syder og bobler i kroppen på den enslige mannen. Hormonet gjør ham mer utagerende, dominerende og sexlysten. Det øker sjansen for å sjarmere en partner han kan få barn med.
  2. Ekteskap og familieliv senker nivået: I det øyeblikket mannen finner en fast partner og får barn, faller nivået av testosteron. Det gjør ham klar til livet som familiemannen som tar seg av avkommet og for øvrig unngår konflikter med partneren.
  3. Skilsmissen setter igjen fart på hormonet: Det å stifte familie er ikke et endelig farvel til høye testosteronnivåer. Studier viser at når en mann blir skilt og vender tilbake til singellivet, setter kroppen igjen fart på produksjonen.

Lave nivåer kan også være forbundet med andre helseproblemer som utløser en større risiko for tidlig død. Disse inkluderer vektøkning og depresjon, men sannsynligvis også nedsatt hjertefunksjon.

Hvordan håndtere lave testosteronnivåer

Menn med lave testosteronnivåer kan gjøre noe for å øke nivåene. Få 7–8 timer søvn hver dag, unngå prosesserte matvarer og alkohol, og utfør aerob trening tre ganger i uken, for eksempel løping eller svømming. Det er viktig å holde øye med tallene og gjøre noe med dem for å opprettholde en god helse og velvære.

Menn med lave testosteronnivåer kan gjøre noe for å øke nivåene.

Her er noen kilder som gir mer informasjon om testosteron og dens effekter på helse:

  1. Testosteron og helse: En artikkel fra Blodsjekk diskuterer hvordan lavt testosteronnivå kan påvirke mange av kroppens funksjoner og øke risikoen for sykdom1Det nevnes også at testosteron har mange viktige funksjoner i kroppen, inkludert stimulering av vekst og utvikling av mannlige kjønnsorganer og kjønnskarakteristika, samt produksjon av spermier1.
  2. Testosteron og livssituasjon: Store medisinske leksikon gir en detaljert oversikt over testosteron, inkludert hvordan nivåene endres gjennom livet2.
  3. Øke testosteronnivåer: En artikkel fra Veien til Helse gir seks forskjellige måter å øke testosteronnivået på3Disse inkluderer hormonbehandling, trening, og kostholdsendringer3.
  4. Testosteron og tidlig død: En artikkel fra illvit.no diskuterer hvordan lave testosteronnivåer kan være forbundet med en større risiko for tidlig død4.
  5. Testosteron og ereksjonsproblemer: Aleris diskuterer hvordan lavt testosteronnivå kan føre til ereksjonsproblemer og redusert livskvalitet5.

Vennligst merk at disse kildene er ment som et utgangspunkt for videre forskning.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter