Forskere anbefaler betydelig høyere doser av D-vitamin

 

I lys av ny forskning, anbefaler eksperter nå en betydelig økning i daglig inntak av D-vitamin.

 Gjeldende anbefalinger kan være for konservative, og en femdobling av den daglige dosen kan være nødvendig for å oppnå maksimale helsefordeler1.

Forskningsgjennomgang foreslår høyere D-vitamindose for bedre helse

Forskere argumenterer for at en økning i den daglige dosen av D-vitamin kan tilby ytterligere helsefordeler som mange kan gå glipp av ved å holde seg til de nåværende anbefalingene. De henviser til omfattende studier som indikerer at en dose på 50 mikrogram daglig over lengre tid er trygt, selv for de med allerede adekvate nivåer av D-vitamin i blodet.

Individuelle forskjeller i D-vitaminopptak Det er bevist at opptak og utnyttelse av D-vitamin varierer betydelig mellom individer. Overvektige personer har vanskeligheter med å absorbere D-vitamin på grunn av dets fettløselighet, som binder seg til fettvev og begrenser sirkulasjonen i blodet. Mørkhudede personer, på grunn av høyere pigmentnivåer, trenger høyere doser av vitaminet for å kompensere for redusert syntese fra sollys sammenlignet med de med lysere hud.

Eksterne faktorer som påvirker D-vitamin Kolesterolmedisiner som statiner og antiepileptika kan også påvirke D-vitaminnivåene ved å forstyrre kroppens produksjon eller omsetning av vitaminet.

Studie viser D-vitaminets rolle mot autoimmune sykdommer Observasjonsstudier har vist at et blodnivå av D-vitamin på 50 nmol/L kan forebygge sykdommer som rakitt og osteomalasi, mens et nivå på 75 nmol/L kan bidra til å forhindre diabetes og kreft. Forskerne sikter derfor mot dette høyere nivået.

Med disse funnene anbefaler et internasjonalt forskerteam en daglig dose på 50 mikrogram D-vitamin for å optimalisere helsen.

Nye nordiske næringsstoffanbefalinger De nye nordiske næringsstoffanbefalingene har økt det anbefalte daglige inntaket av D-vitamin fra 7,5 til 10 mikrogram for barn over to år og voksne, mens eldre og sykehjemsbeboere anbefales 20 mikrogram.

Hvorfor Øke Dosen?

D-vitamin, ofte kjent som “solskinnsvitaminet”, er avgjørende for skjelett- og muskelhelse. Nyere studier indikerer at det også kan spille en rolle i forebyggingen av infeksjonssykdommer, kreft og diabetes1Nesten halvparten av verdens befolkning får ikke i seg nok D-vitamin basert på dagens anbefalinger, noe som har ført til at helsemyndigheter i flere land har hevet anbefalte grenseverdier1.

Forskning bak anbefalingene

En gruppe forskere har gjennomgått eksisterende litteratur og argumenterer for at et høyere inntak av D-vitamin kan gi ytterligere helsefordeler1De viser til store, randomiserte studier som har vist at en økt dose på 50 mikrogram per dag over flere år ikke har forårsaket noen problemer, selv for personer med tilstrekkelige D-vitaminnivåer1.

Individuelle behov

Det er viktig å merke seg at opptaket og utnyttelsen av D-vitamin varierer fra person til person. Overvektige individer kan for eksempel ha vanskeligere for å absorbere D-vitamin i blodet, da det er fettløselig og binder seg til fettvev1.

Matvarer som er rike på D-vitamin inkluderer hovedsakelig fet fisk, fiskelever og produkter som er beriket med vitaminet. Her er en liste over noen av de beste kildene til D-vitamin:

Det er viktig å inkludere disse matvarene i kostholdet, spesielt i land som Norge hvor sollyset er begrenset store deler av året, noe som kan føre til D-vitaminmangel. Husk at vitamin D er fettløselig og bør inntas sammen med fettholdig mat for å sikre optimalt opptak.

Anbefalt daglig inntak av D-vitamin varierer med alder og livsfase. Her er de generelle anbefalingene for inntak av D-vitamin i Norge:

Disse mengdene er bestemt ut fra hvor stor mengde vitamin D som må tilføres for å opprettholde en tilstrekkelig konsentrasjon av aktivt vitamin D (kalsitriol) i blodet2. Det er viktig å merke seg at disse anbefalingene kan endres basert på nyere forskning og helseanbefalinger, så det er alltid en god idé å konsultere med en helsefaglig ekspert for personlige behov.

Konklusjon

Med tanke på den potensielle mangelen på D-vitamin i befolkningen og de mulige helsefordelene ved høyere doser, er det verdt å vurdere en justering av de daglige anbefalingene. Som alltid, bør endringer i kosttilskudd diskuteres med en helsefaglig ekspert.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter