Fra stor til liten moskus – Rune (44) veide 225 kg. Nå er over halve ham borte!

Ekstrem overvekt fører til livsstilssykdommer, det er uunngåelig.

Rune Glørstad har gått ned 120 kilo ved sunn og aktiv livsstil. Han venter nå på operasjoner for å fjerne løshud. Her er hans tips for vektreduksjon og samtidig får vi et innblikk i hva ekstrem overvekt fører til.
Fra-stor-til-liten-moskus-4
Artose (slitasje knær/hofte), ryggproblemer, søvnapne, diabetes 2 , astma, «restless legs» (urolige føtter pga sukkerinntak), søvnproblemer, gnagsår på albuene (for å komme ut av senga), gnagsår på alle tenkelige plasser. Hygiene blir utfordrende da det er vanskelig å komme til. Det verste for meg var impotens. Alt dette kommer i tillegg til den psykiske belastningen. Psykisk helse og fysisk helse hører sammen. Det har jeg fått føle på kroppen.

Jo større overvekt, jo større omlegging kreves. For mange trenger man gjerne å fjerne den daglige sjokoladen og trimme litt for å forme sommerkroppen. For meg handlet det ikke om å forme sommerkroppen, men å overleve. Det var dritkult å få tilbake potensen igjen etter 4-5 år uten. Jeg kommer aldri til å glemme krigsdansen jeg hadde på badet når jeg forstod at jeg hadde «morrasbrød» igjen. Det var et bevis på at jeg var i ferd med å bli frisk…

I dag er det nærmest bare artrose som er igjen i kroppen. Alt det andre holder jeg i sjakk ved sunn livsstil. Hele tiden er jeg klar over at ved slurv over tid så vil det meste blusse opp igjen.

Jeg måtte søke kunnskap om kosthold og trening,hvile og restitusjon. Høsten 2014 tok jeg kontakt med PT og barndomskompis Ronny «Hitman» Fevåg. Vår ferd er godt beskrevet i tjukkasbloggen.no. Han har vært uvurderlig for meg. Når det er sagt så er alt til syvende og sist avhengig av min egen motivasjon. Det hjelper ikke hvor motiverte de rundt deg er så lenge du ikke er motivert selv. De rundt deg kan inspirere deg, men motivasjonen må komme fra ditt eget hjerte.

Sammen la vi en plan og nærmere en pakt. Vi skulle lykkes!

Vi la noen grunnregler som har vært viktige på hele ferden:

1. Det er ikke lov å syte, kun gi ærlige tilbakemeldinger om helsetilstand.
2. Vi er ærlige til hverandre. «Du lure itj en luring»
3. Vi møter til avtaler. Jeg varmer opp minst 1 time før alle PT timer slik at den profesjonelle tiden brukes maksimalt. (rekorden er 3 timer før PT time)
4. Vi skal ha godt humør selv om det kan gå i kule varmt nå vi begge jakter på resultater. Å gjøre en livsstilsendring med dårlig humør er håpløst. Mange glemmer dette. Godt humør er trenbart for nær sagt alle.
5. Alt må foregå innen rimelighetens grenser. Helsa er viktigst.

Fra-stor-til-liten-moskus-2

Noe av det viktigste har vært å tenke langsiktig. Planlegging og tilrettelegging betyr nærmest alt. Jo dårligere utgangspunkt, jo mer fokus må man ha på dette. Det er også trenbart for nær sagt alle. Det kan ikke baseres på tilfeldigheter. Mat/næring før, under og etter trening må være planlagt. Treningsbag før PT time pakkes dagen før og settes i veien slik at jeg må gå over bagen for å komme meg på do i løpet av natten. Det minner meg om at jeg har en avtale som IKKE kan brytes. Jeg har ikke skulket en eneste PT time siden vi startet. PT timene står for ca 1/3 av de treningene jeg utfører. Resten er mitt eget ansvar. Man kan ikke ha et Fra-stor-til-liten-moskus-5«helikopter» rundt seg som bærer man fram i et livsstilsprosjekt. Det er hyggelig å gå tur med noen, men den dagen man er helt avhengig av det så er man sjanseløs til å nå sine mål. Jeg bryr meg ikke om været. Kun registrerer hvordan været er og kler meg deretter. Jeg bruker punkt 5 i forhold til været. Jeg går ikke ute i storm og orkan. Det må være innen rimelighetens grenser.

Muskelmasse!

Ronny Hitman ga meg forståelsen av at det var viktig å bevare mest mulig muskelmasse i en vektreduskjon. Det er helt naturlig å miste muskelmasse i slik en prosess. Ved å bevare muskelmasse så investerer man i tiden etter endt mål, og man misker faren for å gå opp i vekt igjen. En vanlig ratio på å miste muskelmasse er en til fire. Det vil si for hvert fjerde kilo man går ned så er et kilo av dem muskler. Er man flinkere og spiser riktig mat og trener så er en ratio på 1 til 5 et hyggelig resultat. Jeg ligger på en ratio på 1 til 12 og det betyr at vi har gjort veldig mye riktig. Vi har derimot aldri sagt vi sitter på fasiten til vektreduksjon, men følg mye eller noe av vår mal så gjør dere noe riktig, det er vi helt sikre på.

Jeg elsker tallmagi og har selvsagt brukt regnestykker underveis for å motivere meg. Hadde jeg valgt en modell som ga ratio en til fire kontra å kjempe for en ratio en til 12 så hadde det i dag medført store konsekvenser i kostholdet etter jeg nå er «i mål».

Jeg kan i dag spise 2000 medium størrelse egg ekstra pr år uten å legge på meg. Eller 750 halvlitere ekstra med øl slik at alle skjønner regnestykket bedre…

Jeg anbefaler selvsagt ikke hverken egg eller øl, men setter det på spissen. Hadde man investert alt i øl så hadde det nok gått gærne veien uansett… En fin kombinasjon av sunt kosthold, og det å kose seg med en øl eller et glass vin i blant er selvsagt å foretrekke.

«Ingenting stort er bygd uten entusiasme»

Lykke til!

Hilsen Moskusen

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter