Frie radikaler og antioksidanter

Du har kanskje hørt at antioksidanter finnes i noen matvarer, og at det er bra for oss, men hva er det egentlig?

Dette er en gruppe stoffer som beskytter kroppens vev mot skadelige frie oksygenradikaler, og motvirker oksidasjon (samspill mellom oksygenmolekyler og forskjellige stoffer som de har kontakt med, der det oksiderte atomet eller ionet får en økt ladning). Oksidasjon er en naturlig prosess i kroppen, og frie radikaler (som fører til oksidasjon) er til nytte i noen av kroppens funksjoner. Derimot kan det være negativt med for mye oksidasjon, og de frie radikalene kan skade DNA, proteiner og fettstoffer i kroppen. Risikoen for ulike sykdommer som kreft, hjerte-karsykdommer og også noen aldringsprosesser synes å bli redusert ved inntak av antioksidanter.

Kroppens antioksidantforsvar trenger antioksidantene som finnes i kosten. Det er forskjellige antioksidanter i forskjellige matvarer, og fordi antioksidantene er avhengige av hverandre er det viktig at kosten inneholder flere ulike sorter. Frukt, bær og grønnsaker inneholder antioksidanter i form av vitaminer og andre bioaktive stoffer som for eksempel flavonider.

Ved trening øker andelen av frie radikaler, og det er en teori om at disse kan påvirke muskelfunksjonen og akselerere utmattelsesprosessen. Men heldigvis er kroppen ekspert på å ordne opp, og i muskelfibrene våre har vi antioksidantenzymer som fungerer som et effektivt forsvar for å forhindre skade som en akkumulasjon av frie radikaler kan påføre.

Kilder:

W.L. Kennedy, J.H. Wolmore og D.L. Costill, «Physiology of Sport and Exercise», 5. utgave, 2012, Human Kinetics.

M. Nes, H.Müller og J.I. Pedersen, «Ernæringslære», 5.utgave, 2007, Gyldendal Akademisk.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter