Antioksidanter i kosten beskytter cellene våre. Og de er det mye av i frukt og grønt.
Akkurat som jern ruster, gummi morkner eller olje harskner, skjer det samme med cellene i kroppen vår. De blir konstant utsatt for forhold som skaper oksidasjon eller oksidativt stress.
For en tid siden ble jeg oppmerksom på en bok ville lese. «Antioksidanter ? Den sanne historien» av Rune Blomhoff, en internasjonalt anerkjent forsker på antioksidanter. Jeg trodde jeg ville finne mye teoretisk stoff i boken om hva som skjer på cellenivå i kroppen, så overraskelsen ble stor da jeg oppdaget at boken både var lettlest og med mange gode og illustrerende eksempler. Jeg lærte mye og forsto at det egentlig er enkelt og motiverende å spise sunt når gevinsten er så stor som det fremkom i boken.
Her er noe av budskapet i boken og noen praktiske tips for å finne ungdomskilden.
Vi ruster. Akkurat som jern ruster, gummi morkner eller olje harskner, skjer det samme med cellene i kroppen vår. De blir konstant utsatt for forhold som skaper oksidasjon eller oksidativt stress.
Se for deg et eple som deles i to og får en overflate som utsettes for oksygen og lys. Det begynner raskt å bli brunt. Det oksiderer. Smører vi derimot overflaten av eplet med sitron, holder det seg lyst lenger. Det er fordi vi stopper eller bremser oksideringen ved å tilføre antioksidanter fra sitronen ? vitamin C er en god antioksidant ? som bidrar til å forsinke forråtnelsesprosessen til eplet.
I det gamle Egypt ble det benyttet kilovis av antioksidantrike urter under balsamering av mumiene, og de gamle grekerne og romerne brukte urter og krydder som konserveringsmiddel i olje for at den ikke skulle harskne. I dag tilsettes antioksidanter i mat, bildekk, hagemøbler og kosmetikk, for å nevne noe. Det gjøres for at varene skal få lenger holdbarhet. Dette kan vi overføre til oss selv. Spiser vi mat som inneholder mye antioksidanter skjer i teorien det samme med oss som med eplet tilsatt sitron, ettersom det er de samme kjemiske prosessene som foregår.
Venn og fiende. Oksygen er et tveegget sverd. Vi ikke kan leve uten ? vi må jo puste ? men oksygen, forurensning, medisiner, sigarettrøyking, for mye alkohol, usunt kosthold, for mye eller for lite fysisk aktivitet, betennelser, overdreven soling osv. medfører oksidativt stress i cellene våre, og vi forfaller raskere. Enkelt forklart er oksidativt stress en ubalanse mellom oksidasjon, en naturlig prosess som blant annet produserer «frie radikaler» i kroppens celler, og antioksidanter, som er kroppens forsvar. Oksidativt stress oppstår når det dannes flere frie radikaler enn antioksidantene klarer å nøytralisere. Kroppen produserer en hel del antioksidanter selv, men ettersom vi utsettes for ytre påvirkninger har vi stor gevinst av å spise antioksidantrike matvarer.
Alt som vokser i naturen og som utsettes for luft, vind, regn og sol blir også offer for oksidativt stress. Men naturen er så viselig anlagt at alt som vokser, som for eksempel urter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, korn, bønner, erter og linser samtidig har forsvarsmekanismer. De produserer antistoffer for å bekjempe skadene fra oksidativt stress ? nemlig antioksidanter. Dette er rene ungdomskilden!
Forlenger livet. Det er gledelig å lese at Verdens Helseorganisasjon (WHO) har beregnet at livsstilsendringer kan redusere antallet sykdomstilfeller og forlenge forventet levealder i land som Norge med mer enn 10 år ? og at det har nær sammenheng med oksidativt stress og vårt antioksidantforsvar. Selv om ingen kan garanteres å få et langt liv, viser vitenskapelig forskning at vi kan øke mulighetene og sjansene til å leve lenge dersom vi har en gunstig livsstil. Vi kan med andre ord selv være med å påvirke helsen vår livet gjennom og ? det er aldri for sent.
Vil du ha lenger «holdbarhet» og holde deg frisk lenger, er det med andre ord viktig ikke å utsette cellene for unødvendig mye oksidativt stress ? og samtidig tilføre kroppen mange forskjellige antioksidanter. Det finner vi først og fremst i et plantebasert kosthold som vi bør spise mye av hver dag.
Fra bunnen. Ha alltid en bolle med salat til middagsmaten. Er du glad i is og andre desserter ? strø på masse deilige bær og kanel på toppen så får du i deg antioksidanter samtidig. Tomatsuppe eller tomatsaus laget fra bunnen av med friske eller hermetiske tomater er faktisk bedre enn å spise rå tomat. Tilsetter du i tillegg røde linser i tomatsuppen blir den enda sunnere. Når du selv lager mat fra bunnen av så vet du hva som er i den. Ikke tar det lenger tid heller. Jeg slår et ekstra slag for økt bruk at bønner, linser og erter ettersom de blant annet har en kreftforebyggende effekt. Spesielt linser er lettkokt og du behøver ikke å la dem ligge i vann i forkant.
Maten viktigst. Det er fra maten vi tar opp antioksidanter best. Får vi i oss et bredt spekter av antioksidanter gjennom et variert kosthold med mye frukt, grønnsaker, korn og belgfrukter gir det bedre beskyttelse av cellene enn om vi tar kosttilskudd.
Jo mer moden en frukt eller grønnsak er, jo mer antioksidanter er det i den. Det er store variasjoner av antioksidanter i de forskjellige matvarene, men det er det greit å vite at det er mer antioksidanter i en kokt grønnsak enn i en rå, og det er mer i frukt og grønnsaker med sterke farger.
Kunnskap om at det vi spiser påvirker kroppen, helsen og livene våre gjør at det blir lettere og velge riktig mat.