God gammeldags pyramidetrening

Er dette effektivt?

I ualminnelige tider har det vært diskutert hvilken trening som genererer best mulige resultater. Det finnes en utallig mengde av varierte opplegg som spenner seg fra HIT (minimal mengde, maks intensitet) til German volume training som strekker seg opp mot 10set a 10 reps på en muskel.

I dette spekteret finner en ofte et godt gammeldags system, der folket trener med små vekter først, og gradvis øker vektene set etter set.

Er dette effektivt?

Vel, det er litt vanskelig å svare på. For å gi et godt svar tror jeg en er nødt til å se litt spesifikt på den enkeltes målsetninger med treningen. En ting er i alle fall sikkert, det blir ganske betydelig volum på treningen av denne tilnærmingen. Ta for eksempel nedtrekkøvelsen.

Et pyramidesystem kan settes opp som dette;

1 set; 10* 40kg
2 set; 10* 50kg
3 set 10* 60kg
4 set 10* 70kg
5 set 10*80kg

Ser veldig lovende ut med første øyekast, men så er en fristet til å tenke. Alle de settene og repetisjonene, bygger de muskler? Og vil du ikke være ganske utslitt før du når selve arbeidsvekten, som her er 80kg? Etter min mening er denne formen for trening for utmattende før en når betydelige arbeidsvekter, altså at intensiteten forsvinner på bekostning av mengdetrening. Jeg opplever dette som å slite seg ut på ?oppvarming?, men det er svært mulig at noen vil være uenige.

I mitt syn, skulle jeg tatt nedtrekk, og arbeidsvekten min var 100kg for 10 gode reps, ville jeg heller;

1 set; 40kg *10
2 set; 60kg *10
3 og 4 set; 100kg * maks.

Da føler jeg at en ikke har brukt opp energien i kroppen før arbeidsettet kommer, og at en dermed kan jobbe mer med tyngre vekter en om en skulle pyramide opp hele veien 10 og 10 kg i slengen.

Noen kjører også omvendt pyramide, der de starter med de tunge vektene, og senker gradvis. Dette vil kanskje slik jeg ser det være mer energiøkonomisk i forhold til å trene mest mulig med tyngst mulige vekter, da en da tømmer muskelen maksimalt hele veien på mest mulig vektbelastning.

Pyramidesystemet har eksistert nesten hele veien, og en kan spekulere i om dette stammer fra ideen om at oppvarming og gradvis muskeltilpassning er viktig. Kan dette være et missforstått element med pyramidetreningen? At en egentlig bare bør bli varm, så smelle på med vektene i et område der vektene representerer en reell belastning hvert eneste set, og rep=?

For å være 100% ærlig sitter ikke jeg inne med noe svar på dette, men jeg foreslår at dere som trener begynner å gruble litt på dette. Hva vil jeg? Løfte flest mulig reps på trening? Løfte flest mulig tunge reps? Eller eventuelt minst mulig reps, og tyngst mulig? Dette må egentlig avgjøres ut fra dine mål med treningen, men en ting er sikkert; Det finnes ingen universell oppskrift som fungerer for alle, så en må ha evnen til å prøve noe nytt og kjøre på.

Er du en av de kanskje 70 % av de som trener  pyramider hele veien? Prøv noe nytt! Variasjonen vil uansett presse kroppen på en ny måte, og stimulere ny utvikling på et eller annet område.

LES OGSÅ: EFFEKTIVT Benkpressprogam som virker!

TIPS fra iForm: Få optimale resultater av treningen din med proteinshake etter øktene dine. Proteinfabrikken.no har flere ulike typer proteinpulver med deilige smaker som sjokolade, jordbær og vanilje.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter