Gravid ingen hindring.

Morgenkvalme, ømme pupper, trøtthet ? alle tegnene er der og et lite håp blafrer; er jeg gravid?

Morgenkvalme, ømme pupper, trøtthet ? alle tegnene er der og et lite håp blafrer; er jeg gravid? En tidlig morgen tusler man spent ut på do, tisser på «pinnen» og venter i endeløse sekunder, kanskje til og med minutter.

GRAVID står det, og plutselig er livet snudd på hodet. Man har ikke bare seg selv å ta vare på lenger. Plutselig er den en ørliten spire inni magen man også skal ta hensyn til. Plutselig kan man ikke spise som man vil, man kan ikke drikke alkohol, man kan ikke ditt, man kan ikke datt ? listen over kan ikke-bør ikke-må ikke er skremmende lang, og bruker man diverse mammaforum på nett flittig så blir listen enda lenger og enda mer skremmende.

En ting man kan og bør gjøre når man er gravid er å trene. Dette betinger selvsagt at man er frisk og at svangerskapet er problemfritt. Har man trent aktiv fram til man blir gravid skal man fortsette og har man ikke trent er det fint å begynne å trene nå. Trening under svangerskapet øker sjansen for et problemfritt svangerskap, og det vil i de aller fleste tilfeller sørge for at fødselen går mye lettere.

Det er noe å tenke på, ikke sant?

Da Josefin Brander (34) oppdaget at hun var gravid var hun i oppkjøringen til det svenske mesterskapet i vektløfting. Hun trente hardt sammen med sin samboer og trener Stefan, og målet var å slå sin gamle rekord på 111 kg i støt. Alt fokuset hennes var på trening, trening og atter trening, så da kroppen begynte å kjennes annerledes ut skjønte hun først ikke hva som var galt. Etter en stund var alle tegn på svangerskap der, og Josefin testet positivt. Jublende lykkelig viste hun Stefan testen, og like jublende lykkelig ble han. De skulle bli foreldre!

Med to uker igjen til kvalikken til SM i vektløfting var det mange tanker som gikk gjennom Josefins hode. Hva skulle hun gjøre med det? Og hva med turen til Argentina? Hun og Stefan skulle være med på «Wipe Out» og gledet seg veldig til det.

Det ble ingen kvalikk til SM i vektløfting og det ble ingen tur til Argentina. Josefin var gravid, og fokuset lå der.

Josefin var overhode ikke forberedt på å bli gravid da hun ble det. Riktignok hadde hun og Stefan planlagt å få barn sammen, men det var senere, ikke nå. Nå skulle hun trene slik hun alltid har gjort. Hun skulle løfte tungt, hun skulle konkurrere. Omveltningen var stor og de første ukene var tøffe. Hun var vant til å trene flere timer om dagen, og ha full kontroll på sett, reps, mat og hvile, og nå gjorde plutselig kroppen hennes som den ville. Hun som var vant til å ha full kontroll på alt opplevde plutselig at hun var fryktelig trøtt, hun var kvalm og hun kunne knapt spise noe uten å kaste opp. Hun funderte på om hun virkelig skulle orke ?

Etter noen uker snudde alt, og hun var tilbake til «den gamle Josefin». Hun sier selv hun har vært velsignet med et svangerskap uten problemer, den fysiske formen hennes har ? med unntak av de første ukene ? vært helt fantastisk. Det som har vært tøft har vært den mentale biten; – «Hvem er jeg nå når jeg ikke kan trene og prestere lenger? Hvem er Josefin når jeg ikke er den sterke jenta lenger? Vil jeg klare å bli en god mamma?» er spørsmål som har ridd henne. Spørsmål som i stor grad rir de fleste gravide jenter ?

– «Jeg har vært heldig» sier Josefin. «Med unntak av de første ukene hvor jeg var dårlig har jeg hatt et flott svangerskap. Jeg er så takknemlig for at jeg har kunnet leve som normalt, og for at jeg har kunne fortsette treningen slik jeg har. Den første tiden trente jeg ikke tungt. Da ble det mest gåturer, sykkel og lette øvelser på maskiner. Var jeg trøtt og sliten, eller hadde jeg ikke lyst til å trene, så ble jeg hjemme. Så enkelt var det. Så vanskelig var det. Jeg har sluppet mye av prestasjonspresset på meg selv, men samtidig har det vært tungt å akseptere at jeg ikke kan og bør trene like tungt og like mye som før.

Da jeg etter hvert ble i bedre form fortsatte jeg å trene som «vanlig», men droppet øvelser som rykk og støt. Dette er øvelser jeg føler kan bli for tøffe for en gravid kropp. Jeg trente isteden støtteøvelser til vektløftingen, og istedenfor dype bøy kjørte jeg bøy til boks. I magetreningen lot jeg være å trene de rette magemusklene, og kjørte isteden øvelser for de skrå. Dette fordi den rette magemuskulaturen ikke må bli for sterk siden det går en bindevevsstreng (Linea alba) under huden som forbinder og danner midtlinje for bukmusklene fra hver side. Denne bindevevsstrengen må dele seg for å gi plass til barnet.»

Josefin er av den sunne oppfatningen av at et svangerskap ikke er en sykdom, det er en tilstand kroppen er i noen måneder. Så lenge treningen gjør en godt skal man fortsette å trene, sier hun, og fortsetter; – «Jeg tror dessuten at man har det bedre psykisk når man trener under svangerskapet. Jeg har hørt at fødselen skal gå lettere om man trener, og jeg har stor tro på trening når det gjelder å holde vekten. Man trenger jo ikke legge på seg 30 kilo mens man er gravid ? Alle har ulik innstillingen til dette, men for min del var det overhode ikke aktuelt å skulle ligge på sofaen og spise is i ni måneder bare fordi jeg er gravid. Det er også forskjell på trening. Den treningen jeg holder på med holder jeg på med fordi jeg er vant til det. For en annen kvinne kan yoga, gåturer eller gruppetrening være perfekt. All bevegelse er bra, uansett hva man gjør.»

Under svangerskapet har Josefin droppet det hun kaller «dype» øvelser, men det har absolutt ikke hindret henne i å trene tungt. Eller ? for oss andre er det tung trening. For henne er det visst ikke det.

Jammen, Josefin ? 190 kilo i kronløft? Er du gal?

– «Ja, Kikki, jeg er gal!» sier hun og ler. «190 kg løftet var veldig lett og langt fra mitt maksløft. Min kropp er vant til hard trening, tung trening, både fra min tid som strongwoman, kroppsbygger, styrkeløfter og vektløfter. De vektene jeg opplever som lette, som for eksempel dette kronløftet, vil for andre «vanlige» jenter oppleves som ekstreme. Jeg er av den oppfatningen av at så lenge jeg har det bra, så lenge kontrollene hos jordmor er bra og så lenge lillemann i magen vokser som han skal så er det greit for meg å trene. Jeg tenker av og til på bondekvinner før i tiden, hvordan de jobbet tungt helt fram til fødselen ? og likevel fikk de ti barn. De var tøffe, de!»

Ser du Josefin bakfra vil du aldri tippe at hun nå er 31 uker på vei. Hun er slank og muskuløs som alltid, med en midje som selv ikke-gravide kan misunne henne. Ser du henne forfra så har hun jammen ikke mye mage å skryte av da heller. Hun er i uforskammet god form til å være høygravid. Hun forteller at hun ikke har lagt mye om på måten hun spiser på nå mens hun er gravid, men hun bestemte seg tidlig for at hun ikke skulle legge på seg mye under svangerskapet. Derfor har hun spist ren og sunn mat, men ? som hun sier; «är jag sugen på en kaka så tar jag en» Den dagen hun fikk vite at hun var gravid valgte hun å slutte å bruke kosttilskudd. Unntaket har vært Udo?s Choice og Folsyre, som hun har brukt gjennom hele svangerskapet.

I tillegg til å være blant verdens sterkeste kvinner er Josefin en habil rytter. Hun har ridd siden hun var liten, og forteller at hun akkurat nå har en unghest som hun holder på å få ridd inn nå. ? «jeg har holdt på med hest siden jeg var seks år, og jeg har konkurrert i dressur og sprang. Hestelivet betyr veldig mye for meg. Det gir meg en sjelelig distanse til treningen som jeg trenger. Jeg har veldig lett for å stille veldig høye krav til meg selv, og denne distansen fra treningen gjør meg godt. Jeg har aldri vært redd for å bli sparket, men jeg utsetter meg heller ikke for de tøffeste hestene akkurat nå. Det finnes mange eliteryttere som rir til langt uti svangerskapet. Igjen handler det om hva man er vant til å gjøre.»

Josefin forteller at hun kommer til å trene så tett opptil fødselen som overhode mulig, og leende forteller hun om ei venninne som trente tung markløft dagen før fødselen ? hun var på overtid, og ville sette fortgang på fødselen.

Etterpå da, Josefin? Når begynner du å trene igjen, og hvordan planlegger du å gjøre det rent praktisk med tanke på babyen? Vil han være med dere på gymmet?

– «det er vanskelig å si når jeg begynner å trene igjen, men så sant fødselen går bra så er jeg i gang med trening igjen så snart kroppen er klar. Det samme gjelder riding. Så snart det kjennes greit ut er jeg tilbake på hesteryggen.

Det vil nok sannsynligvis bli mange trilleturer med baby i vogn de første ukene, og så, når alt er klart, blir Lillemann med Stefan og meg på gymmet. Han må jo få leke med hantler og skiver, han også ? Og jeg skal helt klart gjøre et comeback som vektløfter. Helt klart!»

Josefin stryker seg over magen og blir myk i blikket. Hun er virkelig beviset på at en voksende mage ikke er et hinder for trening og livsutfoldelse. Det skal bli spennende å følge henne i fremtiden.

Og hvem vet ? Kanskje Lillemann i magen er en fremtidig strongman ? eller verdensmester i vektløfting?

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter