Regelmessig trening bidrar til å forberede kroppen til fødselen, i tillegg til at det styrker og vedlikeholder en god allmenntilstand. Når kvinnen trener under svangerskapet øker det også sannsynligheten for at hun fortsetter med fysisk aktivitet etter fødselen. Trening under svangerskapet er i de aller fleste tilfeller ikke skadelig, verken for den gravide kvinnen eller for fosteret.
Fysiologiske forandringer under svangerskapet som kan påvirke treningen
Fra fjerde måned kan den voksende livmoren hindre venøs tilbakestrømming av blod til hjertet når den gravide kvinnen ligger på ryggen. Dette kalles for vena cava obstruksjon, og er grunnen til at ryggliggende fysisk trening bør unngås etter uke 16. Tilstanden kan gi økt risiko for blodtrykksfall fordi hjertet får mindre blod.
Når magen vokser forskyves kroppens tyngdepunkt fremover, ryggmusklene belastes mer og balansen utfordres. Dessuten kan avstanden mellom de rette bukmusklene (rectus abdominis) øke, og i kombinasjon med endret tyngdepunkt kan stabiliteten rundt mage og rygg reduseres.
Stoffskiftet og kroppstemperaturen øker ved graviditet, så det er viktig med rikelig væsketilførsel under trening og forsiktighet med fysisk aktivitet i varmt og fuktig klima. Det er også viktig å være påpasselig med å få i seg et tilstrekkelig kaloriinntak.
Fordeler med og effekter av fysisk aktivitet
I tillegg til å opprettholde eller øke fysisk velvære bidrar fysisk aktivitet også blant annet til at gravide blir mindre trette, og risikoen for åreforkalkning og hevelse i armer og bein reduseres. Fysisk aktive gravide plages sjeldnere av stress, depresjon, angst og søvnforstyrrelser. I forbindelse med fødsler er det sett at regelmessig fysisk aktivitet under svangerskapet kan gi kortere fødsler og redusere risikoen for komplikasjoner under fødselen.
Noen studier har resultater som tyder på at også risikoen for å utvikle svangerskapsforgiftning kan reduseres.
I ulike studier der gravide forsøkspersoner som fikk trene (for eksempel vanngymnastikk, aerobic og stabiliserende trening) har det blitt vist at fysisk aktivitet reduserer smerte fra rygg og bekken, bevegelsesproblemer og sykemeldinger sammenlignet med vanlig svangerskaps- og barselomsorg.
Anbefalinger om fysisk aktivitet
Fordi alle kvinner er ulike bør det gjøres en individuell vurdering når treningen skal planlegges. Det er ikke i denne fasen av livet at man bør ha fokus på prestasjon, men heller på å opprettholde den fysiske formen. Gravide som ikke har vært fysisk aktive tidligere bør gradvis trappe opp treningen etter å ha startet med en kort treningsøkt tre ganger i uken. Målet bør være å trene i 30-45 minutter tre dager i uken, sammen med daglig fysisk aktivitet i sammenlagt 30 minutter. Når det gjelder kondisjonstrening er det de normale anbefalingene (dynamisk arbeid med store muskelgrupper) som gjelder, bare pass på at kroppstemperaturen ikke blir for høy, drikk mye og tren i lette klær. Styrketreningen bør være fokusert på bekkenbunnsmuskulatur og mage- og ryggmuskler. Det kan være lurt å lære seg å utføre trening av bekkenbunnsmusklene korrekt før fødsel fordi det kan være enda vanskeligere etterpå. Øvelser som vanligvis utføres ryggliggende bør erstattes med andre varianter slik at de utføres i en annen kroppsstilling. Generelt anbefales det syv til åtte øvelser for kroppens største og viktigste muskelgrupper, med åtte til tolv repetisjoner i tre sett.
Kontraindikasjoner
Gravide bør ikke dykke fordi fosteret ikke er beskyttet mot dykkersyke eller eventuelle luftbobler i blodet hos moren. Kampsport bør unngås fra fjerde til sjette måned.
Risiko
Fordi balansen kan bli dårligere under graviditet bør det utøves forsiktighet ved idrett som innebærer stor risiko for fall, som skøyteløp, ishockey, utforkjøring, apparatgymnastikk eller ridning. Det er risiko for fosterskade ved eventuelle fall.
Helsekontroll
Hvis du eller fosteret har sykdommer eller tilstander der du er usikker på om fysisk trening er gunstig under svangerskapet bør du kontakte lege for medisinsk vurdering og rådgivning. Du bør også kontakte lege hvis du får varselsignaler om at fysisk aktivitet bør avsluttes, som for eksempel kortpustethet før trening, brystsmerter, hodepine, svimmelhet, sterke buk- eller bekkensmerter, muskelsvakhet, mindre fosterbevegelser, hevelser eller smerter i leggene, vaginal blødning eller premature rier.
Kilde:
Josefsson, A. & Bø, K. Graviditet. Aktivitetshåndboken. Helsedirektoratet.