Ha en smertefri dag!

Nøkkelen er å gjøre det beste ut av situasjonene som dukker opp 

# 1 Vær realistisk

Jeg er nødt til å starte med et viktig tema, nemlig realismen rundt det å fungere i hverdagen, under trening, osv. Mange har et syn på det optimale via sine idoler og forbilder. Når det kommer til treningsverden vil man gjerne tro at de man ser opp til og som presterer på høyt nivå innen ulike kategorier, er ?optimale?. Det er trolig så langt fra sannheten man kan komme. Ikke bare er de fleste idrettsutøvere plaget med utallige skader gjennom hele sin karriere, men også coachene og tarapeutene som skal trene og rehabilitere dem er langt ifra så optimale man gjerne tror de er. Av alle mine forbilder innen treningsbransjen er det INGEN som har holdt seg unna skader, tvert imot er det nettopp DET som har gjort dem interessert i sine respektive områder med spisskompetanse.

# 2 Du har det ikke så ille som du tror!

Jeg har selv falt og faller til tider inn i en negativ tilstand hvor jeg tenker at jeg har det så ufattelig mye verre enn alle andre når det kommer til skader og andre problemer. Faktum er at det er noe av det dummeste man kan gjøre. Setter man ting i perspektiv vil man fort se at noen vonde knær, ankler, håndlett, osv. ikke er så forbanna tragisk og vanskelig å leve med. De fleste som leser denne artikkelen har trolig hele kroppen i behold, har forutsetninger til å gjøre hva kroppen KAN gjøre og har det generelt bra i forhold til mange av de som ikke kan lese på Iform.no. Dette betyr ikke at jeg ikke ser alvoret i skader og plager (eller at noen faktisk har meget alvorlige plager), for det gjør jeg så absolutt, men det er viktig å bevisstgjøre seg det at man ikke har det så ille som man gjerne liker å fremstille egne problemer som. Mye omkring skader ligger faktisk i psykologien, altså, hvordan du tenker om deg selv om problemene dine. Om du kun går å tenker negativt og jamrer og sutrer, så vil problemene stort sett bare forsterkes og den onde sirkelen er i gang. Hypokonder`n er like rundt hjørnet.

# 3 Du kan gjøre noe med det!

Greit, noen har fått livene sine sterkt påvirket av alvorlige skader og tilstander, så jeg kaster selvfølgelig ikke alle under dette punktet, men de aller fleste kan faktisk gjøre noe med problemene sine. Smerter og skader kommer som regel av en dysfunksjon som har oppstått av hva du selv har gjort eller blitt påført tidligere i livet. Dette kan selvfølgelig være av den akutte eller kroniske arten, hvor sistnevnte gjerne kommer av hvordan du lever livet ditt. Det som har blitt påført kroppen av problemer kan stort sett også reverseres (ikke alltid) og derfor har du trolig en lys fremtid i møte. Når det er sagt så vet jeg at de færreste faktisk gidder å gjennomføre en rehabprotokoll, så om du fortsatt klager og syter og IKKE gjør det, så har du faktisk kun deg selv å skylde på. Selv om en skikkelig oppvarmingsprotokoll ikke nødvendigvis tar for seg problemene DINE, så skader det ikke å forsøke, da den tar for seg mange typiske problemområder. Jeg vet at det kan være slitsomt å gjennomføre slikt på jevnlig basis, men det å sitte foran pc`n hele dagen hjelper ikke akkurat på situasjonen din heller, enten du har vont i rygg, nakke, knær, armer, ja, hva som helst.

# 4 Trening med mening.. er kanskje noe du bør vurdere

Det er litt ironisk, men når de med plager (eller, de aller fleste for å være mer korrekt) først skal trene så ender de ofte opp med å gjøre ting de ABSOLUTT ikke burde. Et godt eksempel på det er typisk speiltrening, altså det å trene musklene man ser i speilet, som stort sett vil si bryst, biceps og fremside lår. Gjett hvilke muskler som stort sett er overaktive av for mye sitting og dårlig holdning? Øvelser som trekker skulderbladet ned (pullups, nedtrekk, etc.) og bak (roing, face pulls, etc.), samt roterer overarmen utover (ext. rot. YTWL`s, etc.) er et must og BØR stå for mesteparten (jeg sa mesteparten) av treningen for overkropp. Når det er snakk om beina bør knedominante øvelser (knebøy, utfall, etc) nedprioriteres til fordel for hoftedominante øvelser (markløft og dens varianter) for å ?få i gang? baksiden (setemuskulatur, hams) som stort sett ligger i dvale. Når det kommer til valg av kardio er jo sykling et vanlig valg. Trenger jeg egentlig å forklare hvorfor det ikke er så gunstig? Jeg velger å ikke gjøre det, så får du heller sende meg en mail og spørre om du er usikker på grunnen (tips: bruk 10 sek på å tenke igjennom situasjonen først).

Ha en smertefri dag!

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter