Kom i form med slynger!
Funksjonell trening blir viktigere og viktigere som treningsform for alle, uansett kjønn, alder og fysisk form for å fungere bedre i hverdagen og da kan slynger være et bra hjelpemiddel.
I følge boka Slyngetrening, er dette en allsidig treningsform som kan gi deg en sterk kropp en gang for alle.
Slynge er et tau med grep i enden, som lett kan justeres opp og ned. Det brukes for å sette større styrke- og /eller balansekrav til treningsøvelser.
Slynger ble først tatt i bruk i 1900-tallet da leger og fysioterapeuter benyttet slyngeterapi på pasienter for å heve en kroppsdel fra underlaget slik at pasienten kunne bevege den friksjonsfritt. Dermed har slyngetrening vært ganske sentralt i rehabilitering og opptrening på sykehus over hele verden.
Hvem kan trene slynger?
Det er bare en myte at man trenger hjelp fra en profesjonell treningsveileder for å trene i slynger, men det er absolutt en fordel å lære seg grunnleggende prinsipper som er viktige for å trene optimalt og unngå feilbelastninger. Det som er fascinerende med slyngetrening er at det er en tung treningsform fysisk mens utførelsen av selve treningen er svært enkelt, noe som gjør at denne treningsformen er velegnet for de fleste.
Den norske boka «Slyngetrening» er den første samlingen over de fleste øvelser i slynger
For å vise bredden i slyngetrening har fysioterapeutene Anders Berget og Lennart Krohn-Hansen gått sammen for å skrive boka Slyngetrening som introduserer alt fra grunnøvelser til ekstremøvelser i slynger. Anders begynte med slyngetrening da han gikk på videregående skole og fortsatte med det under perioden i militæret og videre studier, der han og Lennart møtte hverandre. Mye jobbing, snakking og utveksling av ideer mellom Anders og Lennart førte til at de ble enige om å utgi denne boka for å gi en god samling på øvelser.
Det har vært en stor suksess og det første opplaget av boka er snart utsolgt. «Det er utrolig gøy og motiverende for oss å se så mange entusiastiske mennesker som kommer med positive tilbakemeldinger fra alle verdenshjørner på ulike måter som blant annet blogg innlegg og Facebook. Et eksempel på det er en engelsk personlig trener som bare måtte kjøpe den norske versjonen av boka fordi han ikke klarte å vente lenger», sier forfatteren Anders Berget.
Etter å ha lest boka, ble jeg med forfatteren og instruktøren Anders Berget på min aller første slyngetreningsøkt. Det ble en fantastisk treningsøkt med mange morsomme og gode, men samtidig utfordrende øvelser i den vakre naturen som bonus.
Treningen merkes i hele kroppen og tro meg; du kjenner virkelig en umiddelbar effekt på de svakeste kroppsdelene uten å fokusere på det. Noe som er den store hemmeligheten, og det viser seg at hovedgrunnen til at folk velger slyngetrening er de merkbare resultatene i hverdagen.
Hvem har størst nytte av denne treningen?
Alle kan virkelig ha like mye utbytte av denne treningen fordi treningen kan reguleres til den enkeltes nivå. Når det er sagt, vil dette være spesielt utmerket for de som kun har trent i apparater. Denne funksjonelle treningen vil styrke hele kroppen, også de musklene som man ikke fokuserer fullt så mye på under en styrkeøkt med apparater.
Hva tror du folk liker aller best med slyngetrening?
Dersom du skaffer et par med slynger, får du et mobilt treningsstudio hvor du kan uføre hundrevis av øvelser. Det beste med det er at du kan ta det med deg hvor som helst og til og med ut i naturen. Da har plutselig både kropp og sjel fått et stort utbytte av treningsøkten. Viktigst av alt er slyngetrening den mest fleksible treningen, og styrker automatisk de svakeste kroppsdelene dine uten at du trenger å fokusere på det under treningen.
Hvordan kan fitness utøvere ha utbytte av slyngetrening?
Slyngetrening er med på å øke balanse, bevegelighet og kroppsbevissthet og det kan derfor egne seg for fitness utøvere som er enten ute etter å variere eller periodisere treningen, eller kanskje bare vil prøve de super tunge mageøvelsene.
Hvordan ser fremtiden din ut Anders ? hva er ditt neste prosjekt?
Jeg har hundrevis av ideer, sier Anders. Det gjelder bare å ta de videre og gjøre noe med dem. For tiden holder Anders og Lennart introduksjonskurs for instruktører, PT-er, kiropraktorer og fysioterapeuter i både Norge og utlandet. Samtidig som Lennart jobber nå fulltid for slyngeselskapet Jungle Sports, er Anders godt i gang med å få boka oversatt til flere språk. Han håper på å kunne jobbe med utvikling av nye treningskonsept på fulltid om noen år.
Hva synes du om iform.no?
«Det er en motiverende nettside med mange gode råd om kosthold og trening, og fungerer rett og slett som en treningsavis», sier han. Dermed avsluttes vår treningsøkt med at jeg og Anders oppfordrer leserne til å finne nærmeste slynger og trene slynger for så å kjenne den effekten som ikke er til å unngå.
Sjekk ut vår populære podcast med Andreas Adolfsson.
Podcasten finner du også på Spotify.