HARDE FAKTA: Om banan

Dette er interessant. Etter å ha lest dette, vil du aldri se på en banan på samme måte igjen.

 • Denne saken ble først publisert i 2015, men tas frem igjen til glede for nye lesere.

Bananer inneholder tre naturlige sukkerarter – sukrose , fruktose og glukose kombinert med fiber. En banan gir en umiddelbar, varig og betydelig økning av energi. Forskning har vist at bare to bananer gir nok energi til en anstrengende 90-minutters trening. Ikke rart banan er frukt nummer én blant verdens idrettsutøvere. Men energien er ikke den eneste måten en banan kan hjelpe oss å holde seg i form. Den kan også bidra til å overvinne eller hindre et betydelig antall sykdommer og tilstander, noe som gjør det til et must å inkludere den i vårt daglige kosthold. Spis tre bananer om dagen – Det kan gi en veldig verdifull helseeffekt.

DEPRESJON:

Ifølge en fersk undersøkelse foretatt av MIND blant mennesker som lider av depresjon, følte mange seg mye bedre etter å ha spist en banan. Dette er fordi bananer inneholder tryptofan, en type protein som kroppen omdanner til serotonin, kjent for å få deg til og slappe av, forbedre humøret og generelt gjøre deg gladere.

PMS:

Glem piller – spis en banan. Den inneholder Vitamin B6 og den regulerer blodsukkeret, som kan påvirke ditt humør. Den er rik på jern og kan stimulere produksjonen av hemoglobin i blodet og hjelper dermed ved tilfeller av anemi.

BLODTRYKK:

Denne unike tropiske frukten er ekstremt høy på kalium og lav på salt, noe som gjør den perfekt til å senke blodtrykket så mye at den amerikanske Food and Drug Administration akkurat har tillatt bananindustrien til å bruke offisielle påstander om fruktens evne til å redusere risikoen for blodtrykk og slag.

BRAIN POWER:

200 studenter ved Twickenham skole i England ble hjulpet gjennom sine eksamener ved å spise bananer til frokost og lunsj i et forsøk på å øke sin hjernekraft. Forskning har vist at kaliumpakket frukt kan hjelpe læring ved å gjøre elevene mer våkne.

FORSTOPPELSE:

Banan er høy på fiber. Å inkludere bananer i kostholdet kan bidra til å gjenopprette normal tarmfunksjon, og bidrar til å løse problemet uten å ty til avføringsmidler.

BAKRUS:

En av de raskeste måtene å kurere en bakrus er å lage en bananmilkshake, søtet med honning. Banan roer magen, og med hjelp av honning bygges blodsukkernivået opp, mens melk lindrer og rehydrerer systemet.

HALSBRANN:

Bananer har en naturlig syrenøytraliserende effekt i kroppen, så hvis du lider av halsbrann, prøv å spise en banan for lindrende lettelse. Gomling på bananer mellom måltidene bidrar til å holde blodsukkeret oppe og til å unngå morgenkvalme.

MYGGSTIKK:

Istedenfor insektbittkrem, prøv å gni det berørte området med innsiden av et bananskall. Mange synes det fungerer utrolig godt til å redusere hevelse og irritasjon.

TEMPRATURKONTROLL:

Mange andre kulturer ser bananer som en «kjølig» frukt som kan redusere både den fysiske og emosjonelle temperaturen til vordende mødre. I Thailand spiser gravide kvinner bananer for å sikre at deres baby er født med en kjølig temperatur.

Når du sammenligner bananen med et eple, har den fire ganger mer protein, det dobbelte av karbohydrater, tre ganger så mye fosfor, fem ganger vitamin A og jern og to ganger de andre vitaminer og mineraler. Den er også rik på kalium og er en av de mest verdifulle matvarer vi har.

FAKTA

 • Banan er den mest produserte og solgte frukten verden over.
 • Bananer kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia for 2000 år siden og dyrkes i dag i Asia, Sør-Amerika, Sentral-America og Afrika
 • Den gjennomsnittlige jordbeboer spiser 16 kg bananer (inkl. kokebanan) i året, men i Afrika og Latin-Amerika ligger forbruket på 80-160 kg i året. I noen områder av Øst-Afrika kan inntaket ligge på 450 kg i året per person.
 • Det finnes rundt 500 forskjellige sorter bananer.
 • Spiselig banan er steril og frøfri, heldigvis. Bananfrø er nemlig så harde at de kan gi tannskader, men finnes sjeldent i frukten.
 • En bananklase kan hos noen sorter ha så mye som 300 bananer.
 • En banan kan være 6 til 60 cm og 50 til 1000 gram avhengig av banansort.

Når du spiser en passe stor moden banan (118 g) så får du i deg følgende:

 • 3,1 g fiber av anbefalte 25-35 g
 • 10,3 mg vitamin C av anbefalte 75 mg
 • 0,4 mg vitamin B6 av anbefalte 1,2 mg
 • 422 mg kalium av anbefalte 3100 mg

Unik aminosyreprofil i banan gir økt muskelmasse og styrke i overkroppen. Ny studie peker på at bananprotein er det proteinet som gir best effekt på muskelvekst.

Kanskje viktigere enn hvor mye protein du inntar, er typen protein du velger. Mens protein fra korn og nøtter er regnet som relativt dårlig, er protein fra kilder som egg, melk, biff, kylling og soya regnet som noen av de bedre. Blant det viktigste for proteinkvaliteten er sammensetningen og mengden essensielle aminosyrer og i hvilken grad vi kan nyttiggjøre oss disse.

Som kjent er 8 av aminosyrene essensielle for voksne, hvorav de forgrenede aminosyrene valin, isoleucin og leucin har fått spesielt mye interesse de siste årene. Selv om det per i dag finnes begrenset med forskning på effekten av å velge ulike kilder, kom det nylig en pilotstudie av forskere fra University of Otago i New Zealand som det er verdt å se nærmere på.

Dobbel effekt med riktig aminosyresammensetning?

I studien som er publisert i American Journal of Clinical Nutrition (1) sammenlignet forskerne effekten av 20 gram protein fra melk med samme proteinmengde fra bananer.

Studien ble gjennomført på 10 voksne gorillaer som ble delt i to grupper og ved to anledninger fikk enten melkeprotein eller BPI (Banana Protein Isolat) og ble stimulert til å utføre ulike øvelser med høy belastning.

Ved begge anledningene visste det seg at de som inntok bananproteinet hadde høyere muskulær proteinsyntese (MPS) både før og etter trening. Noe uventet viste det seg at gruppen som fikk bananproteinet også økte muskeltverrsnittet i overkroppen betydelig. Vi kan bare spekulere i hva som gjør at proteinet i banan har denne effekten, men forfatter av studien, Professor Myriam Salama-Carr, tror det kan være den unike aminosyresammensetningen i banan som gjør det. Dette er uten tvil et spennende felt, og vi ser frem til videre forskning på effekten.

Problemet foreløbig er at mengden protein i banan er såpass liten at for å få i deg 20 gram protein fra bananer, må du ha spist cirka 20 stykker. Det er ikke utenkelig at disse funnene vil føre til at det kommer proteinpulver basert på proteinene i banan, men som kjent er det en lang prosess å få nye produkter på markedet. Det er viktig å påpeke at vanlig proteinpulver med banansmak IKKE er laget av bananer, og derfor ikke vil kunne gi noen av disse effektene.

Mens vi venter på at kosttilskudd basert på bananer skal komme på markedet, så anbefaler vi at du ihvertfall øker bananinntaket på dager du trener overkropp.

Referanser

 1. Am J Clin Nutr. 2013 Apr. Ingestion of milk protein or protein from banana: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young male gorillas.. Carr AC. Centre for Free Radical Research, Department of Pathology, University of Otago, Christchurch, Christchurch, New Zealand.
Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter