He-Man Action-man og Superman. Mannlige idealer.
Det er ingen tvil om at barn skaper idealer gjennom leker. Hadde du dilla på He-man, Tarzan, Rambo eller Supermann da du var barn? Kanskje det er derfor du tilbringer mye tid på musklene dine?
Jenter skal helst se ut som Barbie. Syltynne, langt hår, vesker, høye sko og colgate-smil. Men, menn har også hatt leker og sett tegnefilmer, med «koder» som forteller hvordan de helst bør se ut. Brede skuldre, heftige lår, store kuler på magen og sterk som oksen. Dette er vel en skikkelig helt!
Når du ser på disse dukkene og tegnefilmene, så er det helt klart at de gjerne kan ha «tatt litt veksthormoner» . Til og med Sylvester Stallone, har gått frem og sagt at kroppen han hadde under innspillingen av den siste Rambo-filmen er et resultat av veksthormoner. Barbie sin kropp, kan også likne en sulten silikon-stilk, med langt hår og dådyrøyne. Vi mennesker kopierer disse tegningene og plastikkdukkene enten det er sunt eller ei.
Mannekropp i Norge
Akkurat nå er mannens kropp veldig på vei inn i medier, reklame og i filmer. Et eksempel er filmen «300», med en haug av «bole-menn», som selvsagt måtte lages digitalt. Brad Pitt sin kropp ble også digitalisert i filmen «Troja». Mange skuespillere har som Stallone innrømmet sin bruk av stereoider under filminnspilling. Mannens kropp eksponeres som aldri før. Det skjer i Norge også.
Tor Arne Hetland og de norske sprintgutta lokket i 2003 ungdommen til å tro at langrenn er rock’n’roll, i følge Dagbladet.no. Det ble publisert bildene som skapte smil blant idrettsforskerne. Da kom det mange spørsmål om slike muskelbunter ikke skapte usunne idealer blant unger og ungdom som driver med sport.
«Gutta er veldig nakne, ganske sexy og litt ironiske. De viser muskler, samtidig som de ikke framstår som «skrapa» treningsnarkomane. Idrett kombinert med kropp og sex er in til tusen», sa en begeistret Gerd von der Lippe (doktor i idrettssosiologi og idrettshistorie ved Høgskolen i Telemark,) til dagbladet.no.
Gutta flexer som aldri før
Gutter og kropp har blitt en «greie» de siste par årene. Kristian Kjelling og Kjetil Aamodt har vist kropp i media, Vålerenga-spillerne Øyvind Bolthof og Stian Ohr gjorde et kropps-stunt i en pizzareklame sommeren 2003. Disse gjør det kanskje med David Beckham som forbilde. Dette er bare begynnelsen og det er ikke lenge til det kommer mer av slikt. Grensene vil bli tøyd. Vi kommer til å be om mer mannekropp, mer muskler og mer flex.
Så er spørsmålet om folket blir såpass påvirket at det blir mer bruk av ulovlige preparater, mer spiseforstyrrelser blant gutta, mer dårlig selvtillit og mer kroppsfiksering?
referanser: www.dagbladet.no/sport