Kom i form med hoppetau

HOPPETAU: Morsomt og effektivt!

Er du en av dem som vil ha ting enkelt og effektivt?…

Også når det gjelder trening? Da har du kanskje allerede oppdaget en av tidenes enkleste og mest geniale treningsformer. HOPPETAU folkens, – tenk over det, – i treningsverdenen fortjener kanskje hoppetauet mer enn noen annen treningsform å være selve symbolikken for at det enkle ofte er det beste.

I praksis er hoppetau like enkelt som det er fantastisk genialt. Hoppetautrening gjort på en gjennomført og systematisk måte, må kunne sies å være en tett opptil ultimat treningsform som mange ikke en gang tenker på som «ekte» trening. Ikke krever det stor plass, ikke krever det masse fancy treningsutstyr, og du kan i praksis bedrive det nær sagt hvor som helst, kanskje bortsett fra inne i kott eller på trange toaletter. Og det duger både som oppvarmingsøvelse og som en supergod treningsform i seg selv.

Jevnlig hoppetauhopping utvikler og bedrer formen og helsen din på mange måter, dersom du gjør den skikkelig. Viktige faktorer som får seg en skikkelig «boost» og utvikler sin tilstand når du jevnlig gyver løs med tauet, er din;

  • Lungekapasitet
  • Utholdenhet
  • Fleksibilitet og smidighet
  • Koordinasjon
  • Eksplosivitet
  • Balanse og rytme
  • Styrke og symmetri

I hoppetauets genialitet ligger det at du med denne typen trening har mulighet til å få trent både aerobisk (altså utholdenhetsmessige) og anerobisk (sprint/styrke/eksplosivitet o.l) med det samme verktøyet.  I tillegg er det en fortreffelig måte å styrke sener, muskler og ben på, og forberede kroppen til andre typer trening på. For ikke å snakke om kaloriforbrenning. Et sammenlikningsgrunnlag som du kan navigere deg ut i fra er at om du hopper med en fart på ca 120 hopp i minuttet tilsvarer din forbrenning omtrent det samme som om du skulle løpe med en fart på ca. 10-12 km/t.

Hoppetau er som nevnt en ekstremt enkel treningsform, – likevel er den sammensatt av forskjellige elementer, og om du kan fokusere på hvert enkelt element og sette det sammen perfekt, er sjansen stor for at du vil bli en meget dyktig hoppetauhopper. Vi skal derfor videre dele opp elementene og se litt på de forskjellige sidene av utførelsen av hoppetauhopping.

Armsving;  

Sving armer/hender nedover hvis du skal hoppe fremover, og oppover hvis du skal hoppe bakover. Prøv å få til en så «smooth» og sammenhengende bevegelsesprosess som mulig. I praksis skal hendenes posisjon i forhold til kroppen være omtrent lik hele tiden. En feil mange gjør er at de «kaster» armene opp og ned for å få tauet rundt hodet og under beina. Dette er den sikre vei til dårlig teknikk og krampaktige bevegelser. Blant annet vil det være mye vanskeligere å «time» akkurat når man skal hoppe. Kraften nedover vil i slike tilfeller være såpass stor at tauet når det treffer bakken potensielt sett vil miste sin opprinnelige rytme, og du vil måtte jobbe hardere for å komme i posisjon til ditt neste hopp.

Kroppsholdning;

Ryggen skal være rak, men en liten bøy i hofter og knær gir kroppen mulighet til å støte av og balansere hvert hopp bedre. Armene holdes vagt ut fra siden omtrent ved midjen. En sjekk for å finne ut om du har passende lengde på tauet er å stå på tauet med en fot. Når du så tar tak i håndtakene skal begge håndtakene nå opp til omtrent ved armhulene. Når teknikken bedrer seg derimot, kan man bruke kortere tau fordi man da greier å generere all kraften man trenger fra håndleddene istedenfor armene. Dette bringer oss også inn på dette med ideel kraft og hastighet på tauet, – en tommelfingerregel er at man med god teknikk knapt trenger å bevege armene fordi all kraftutsondering og bevegelse man trenger, skjer i håndleddet.

Grep;

Til og med små detaljer som hvordan man holder i håndtakene, er avgjørende for hvor effektivt man greier å hoppe. Man bør ha et tau med skikkelige håndtak for å få mest mulig ut av økten. I så måte er regelen at man bør holde med et avslappet, men tydelig grep rundt omtrent midt på håndtaket, slik at noen få centimeter av håndtaket er synlig over/foran tommelen. Dette grepet vil hjelpe deg med å svinge tauet effektivt.

Hopping;

Hemmeligheten er å hoppe lavt, – akkurat høyt nok til at tauet kan passere fritt under føttene. På denne måten kan man svinge tauet fortere og det vil bli vesentlig mindre belastning på knær og ankler enn hvis man hopper med høye hopp. Høye hopp er generelt negativt for den tekniske utførelsen. Øvelse gjør mester og den eneste måten å bli bedre på, også når det gjelder hoppetau er å øve jevnlig. Tenk at du skal lage bittesmå sirkler med hendene, – med håndleddene som kraftsenter, og at du skal lande på tærne med bena litt bøyd. Da er du på godt vei mot god teknikk.

Under følger et eksempel på en hoppetau-treningsøkt som du kan prøve deg på, enten du er erfaren eller nybegynner;

  • 20 x Dobbelhopp med føttene sammen
  • 20 x Singelhopp med føttene sammen
  • 20 x Dobbelhopp løpende på stedet
  • 20 x Singelhopp løpende på stedet
  • 20 x Singelhopp bare på høyrebenet
  • 20 x Singelhopp bare på venstrebenet
  • 20 x Dobbelhopp fremover med et ben foran det andre
  • 20 x Dobbelhopp sideveis (fra side til side – venstre, høyre, venstre, høyre osv.)

Nybegynnere kan redusere til for eksempel 10 hopp per øvelse, mens erfarne og profesjonelle atleter kan kjøre 3-4 serier eller mer med dette programmet, eller ev også øke antall hopp per serie.

Da gjenstår det bare å svinge tauet og hoppe i det… Lykke til!!

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter