Hør på Bruce Lee om du vil ha resultater!

Bruce Lee er en velkjent person og blir ofte sitert i treningssammenheng.

Ikke rart er det da mannen utvilsomt var forut for sin tid og var en kapasitet verden mistet så altfor tidlig.

Et annet velkjent faktum er at oppnåelse av treningsresultater er noe de fleste av oss sliter med fra tid til annen. Dette kan ?enkelt? løses om du hører på Mr. Lee. Det skal ikke stå på tilgang på treningsinformasjon i disse dager. Vi har tilgang på enorme mengder vitenskap, erfaring, meninger, osv. og du har egentlig bare å velge den veien som passer deg best og vips er målet oppnådd. Eller? Denne enorme kunnskapsmengden er dessverre også kilden til alt ondt hva gjelder oppnåelse av resultater. Det er slettes ikke bare positivt med konstant tilgang til ny informasjon og revolusjonerende treningsmetoder.

Absorb what is useful, Discard what is not, Add what is uniquely your own?

Du har garantert sett og hørt dette sitatet tidligere da det trolig er det mest brukte sitatet fra Bruce Lee. Det er flere årsaker til dette og vi skal kjapt gå inn på hva dette sitatet potensielt kan gjøre for deg og din trening. Kanskje dette enkle sitatet faktisk revolusjonerer fremgangen din og gir deg mental lettelse fra all forvirring i treningsbransjen.

Absorb what is useful

For de fleste av oss er hele essensen av tilegnelse av informasjon å finne bedre løsninger på å nå konkrete målsetninger. I nåtid er det dessverre overflod med ofte motstridende informasjon, noe som medfører forvirring. Man er derfor nødt til å holde hodet kaldt når man leser treningsnettsteder og bøker som går inn på det emnet du ønsker mer informasjon om. Ikke sjeldent vil ivrige treningsentusiaster totalt endre fremgangsmåte på grunn av en ny trend, treningsmetode eller konklusjon fra en enkel forskningsrapport. Det blir en hype og man hopper på med det samme fordi det høres veldig bra ut.

Om dette skjer er det et problem et sted. Leser du for eksempel en bok om muskelvekst og du totalt endrer nåværende treningsprogram må det bety at nåværende opplegg er totalt elendig. Med mindre du er en nybegynner som peiler seg inn på noe fornuftig å følge bør ikke dette skje om du har konkrete målsetninger per dags dato.

Er for eksempel målet ditt å bli så sterk som mulig i baseløftene knebøy, benkpress og markløft og du følger et Westside template, hva i huleste skal du da med Tabata 5 ganger i uka? Jeg er fan av Tabata, men ikke for realisering av alle målsetninger. Leser du om slike metabolske treningsmetoder er det kanskje like greit å ha dette på vent til du faktisk har fettforbrenning som hovedmål.

Leser du derimot om spesifikk mobilitet for økte prestasjoner i baseløftene er dette derimot noe som med det samme bør vektlegges da det direkte vil innvirke positivt på målsetningen din. Som Lee sier må du ta til deg det som er nyttig.

Discard what is not

Alt er som nevnt ikke nyttig. Dette gjelder ikke bare for innhenting av informasjon, men også hva du allerede gjør per dags dato. Om du er som folk flest inneholder treningsopplegget ditt øvelser som ikke har noen nytteverdi for hva du ønsker å oppnå.

Igjen, om målet er å bli så sterk som mulig, hvorfor flisespikke rundt bittesmå detaljer i forhold til kosthold som egentlig kun har betydning for deg om du skal opp på en scene? Eller hva skal du for eksempel med morgenturer og kardio etter hver styrkeøkt?

For gutta er kanskje ikke dette det største problemet, men når jentene har som mål å bli sterke og/eller bygge muskler virker det som det ofte er trøbbel med å nedjustere aktivitetsnivået. Man er tross alt nødt til å ha et visst overskudd om kroppen skal kunne tilpasse seg høyere nivåer. Er du allerede svært aktiv på kardiofronten og du får psykiske problemer med å spise svært mye mat må du nedjustere trening som ikke vil underbygge optimal fremgang mot hovedmålet ditt.

Det er såpass lett å la seg distrahere av informasjon slik mediene fungerer i dag og det meste som dukker opp har null relevans for deg. Med mindre du ønsker å trene litt av alt, så må du faktisk ta på deg skylapper og gå 100% inn for å realisere målsetningen din og gjøre det du trenger. Det du trenger er trolig ikke den nye øvelsen som så interessant ut, eller treningsmetoden Jay Cutler snakket varmt om.

Add what is uniquely your own

I tråd med Bruce sin filosofi skal man selvsagt være åpen for egen intuisjon. Dette betyr enkelt sagt at du også kan leke litt og prøve deg frem med ulike øvelser, metoder, osv. Noe motstridende med hva som allerede har blitt sagt, ja, men det betyr ikke at man skal gå totalt bananas.

Det betyr derimot at man innenfor rammene man allerede følger kan tillate seg å la inspirasjonen for interessante områder få se dagens lys for å tilfredsstille nysgjerrighetsbehovet. Det er tross alt slik at vi har en tendens til å ville teste ut nye ting.

Hovedformelen til å få dette til å fungere er å kun teste ut 1-2 nye ting i løpet av en konkret treningsfase der øvrige rammer er fastsatt for å drive progresjonen i riktig retning. Resten av det man leser om eller hører andre snakke om som trigger nysgjerrigheten må man kanalisere ut fra egen fremgangsmåte inntil det igjen blir tid for å danne et nytt opplegg for en ny fase.

Gjør det enkelt

Det enkle er ofte det beste, men det er ikke alltid så enkelt å gjøre det enkelt. Spesielt ikke nå om dagen. Mitt råd er å ta sitatet fra Bruce Lee til hjertet, se på det av og til og spørre seg om det man gjør faktisk underbygger målet man har per dags dato. Det er lov å være kreativ, men alt kan ikke gjøres på en og samme tid.

Ta en god gjennomgang av treningsprogrammet ditt. Se om det samsvarer med hva du ønsker å oppnå med programmet. Tillegg det du vet vil gjøre programmet bedre og fjern det du vet du ikke har bruk for.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter