Høydetrening

Høydetrening er et virkemiddel for eliteutøvere i utholdenhetsidretter til å videreutvikle den aerobe utholdenheten. Det er i hovedsak to målsetninger med høydetrening:

1. Trene i høyden for å tilpasse seg til forholdene i den aktuelle for å forberede seg til konkurranser der.
2. Trene i høyden for i etterkant prestere bedre på trening og i konkurranser på havnivå, for å nytte den såkalte «høydeeffekten».

Med økende høyde over havnivå reduseres lufttrykket, og dermed oksygentrykket. Når det er mindre oksygen i luften reduseres også oksygennivået i alle organer. Når det kommer til høydetrening er det musklene og nyrene vi er interessert i, og i tillegg til selve treningen blir redusert oksygenspenning en stressfaktor og stimulis for tilpasning. Belastningsvirkningen er mer radikal i høyden, og feil som gjøres i treningsprosessen får større konsekvenser enn trening i lavlandet. Tiltak som har betydning for restitusjonsprosessen overvåkes bedre og mer nøyaktig. Det er dette som er den avgjørende forskjellen mellom trening på havnivå og i moderat høyde.

Høydetrening fungerer ikke nødvendigvis for alle, men prestasjonsforbedringen er direkte avhengig av atletens evne til å styre treningen individuelt. Treningen er i tillegg effektiv dersom:

  • Utøveren er godt fysisk og psykisk forberedt før treningen i høyden starter
  • Innhold og metoder samsvarer med det som er hensiktsmessig å trene i høyden
  • Treningen integreres i et samlet treningskonsept for den aktuelle sesongen, og for flere år

Det som gjør at prestasjonen forbedres med høydetrening er at kroppens evne til å ta opp og transportere oksygen økes fordi mengden røde blodceller økes. Forutsetning for denne effekten er at treningen gjennomføres i stor nok høyde, og at oppholdet varer lenge nok.

Det tar fem til syv dager å akklimatisere til høyden, litt avhengig av hvor høyt oppe treningen foregår. VO2-maks reduseres allerede ved 500-600 meters høyde, og eliteutøvere får generelt redusert VO2-maks på en lavere høyde enn mindre godt trente personer.

Kilde:
www.olympiatoppen.no

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter