Hva er best for muskelvekst? Høyt volum eller tunge vekter?

Hva er den beste metoden for å bygge store og sterke muskler? Her forklarer vi hva vi mener er best.

Volum vs styrke

Det finne de som tror at det å bygge volum i en muskel ikke nødvendigvis betyr at du bygger styrke. Påstanden fra denne, la oss kalle det gruppen, er at man kan øke volumet i en muskel uten at muskelen nødvendigvis blir sterkere.

Men så var det om dette stemmer, og at det er forskjell å bygge volum og å bygge styrke?

En muskel består av sarkomerer, og her finner vi de kontraktile proteinene aktin og myosin. Når en muskel kontraheres /strammes vil disse to «skli» over hverandre og hekte seg i hverandre som en borrelås.

Dette kalles å danne kryssbroer.

Jo flere kryssbroer som dannes, jo mer kraft klarer den enkelte sarkomer å utvikle. Det er dette som skjer i en muskel under trening. De enkelte sarkomerene i muskelfibrene forkortes ved at de kontraktile proteinene myosin og aktin kobles sammen via å danne kryssbroer. Dette er grunnen til at dynamisk trening, altså trening med bevegelse, er det beste for styrketrening.

For man trenger å belaste systemet med dannelsen av kryssbroer for at kroppen skal svare med økt vekst via å lage flere sarkomer. Statisk trening tilbyr ikke dette da det ikke er overlapping av myosin og aktin slik at det kan dannes kryssbroer.

Men er det forskjell på å bygge volum og å bygge styrke?

Den primære vekstmekanismen i muskulatur som følge av trening er mekanisk drag. Mekanisk drag er det stresset den individuelle fiber opplever når den arbeider. Hvor mange motorenheter (en gruppe muskelfibre + et tilhørende nevron) som jobber samtidig, hvor stor kraft de utvikler, og over hvor lang tid.

Når man får en kontraksjon i en muskel dannes det altså kryssbroer i sarkomerene mellom de kontraktile enhetene myosin og aktin. Vi kaller disse for kontraktile protein, altså proteinene som trekker på hverandre under arbeid. Det er denne påkoblingen av kryssbroer og draget (tension) i dem som avgjør hvor stort signal som sendes fra mekanoreseptorene for å gi signal om vekst.

Det at muskelen vokser er et resultat av at det blir flere og flere av disse sarkomerene i hver enkelt muskelfiber. De kan enten legge seg ved siden av hverandre, eller i rekke etter hverandre. Dette vil henholdsvis påvirke den enkelte muskelfibers tverrsnitt eller lengde. Men økt lengde ikke flytter muskelfestene fra hverandre så muskelen på den måten blir fysisk lenger. Muskelen forholder seg til plasseringen av festene på skjelettet og vil derfor tvinges til å «bule oppover» når fibrene ved økt antall sarkomerer blir lengre.

Ettersom det er sarkomerene som inneholder de kontraktile proteinene, og hver sarkomer kan utvikle en bestemt mengde kraft, vil det si at jo flere sarkomerer man har i en muskelfiber, jo flere kontraktile protein er det som vil kunne utvikle kraft.

Altså vil hver enkelt fiber bli større og sterkere, noe som igjen betyr at muskelen som en samlet enhet blir sterkere.

Volum og styrke henger sammen, og at du ikke kan skille dem fra hverandre. Bygger du volum, bygger du styrke.

Ønsker deg en treningsøkt med ja takk begge deler! 

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

 

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter