Ghrelin er et proteinhormon som frigjøres i magesekken.
Det virker både appetittstimulerende og øker utskillelsen av veksthormon fra hypofysen.
Nivået av ghrelin i blodet er høyt før måltider og reduseres etter inntak av mat. Overvektige mennesker har lavere nivåer av ghrelin enn normalvektige.
Personer med anorexia nervosa har svært høye konsentrasjoner av ghrelin i blodet. Ghrelin kalles ofte sulthormon og gjør at du føler sult. Nå har forskere oppdaget at ghrelin spiller en viktig rolle ved alkoholisme. Det er forskere ved Sahlgrenska akademien som står bak oppdagelsen. De håper dette kan hjelpe til med nye behandlingsmetoder mot alkoholisme og andre typer avhengighet.
Det ble gjort forsøk med mus som fikk ekstra tilsatt ghrelin og som oftere valgte alkoholholdig drikke framfor vann. De musene som fikk et stoff som blokkerer hormonet foretrakk vann. Det viser seg at ghrelin altså har noe å si når det kommer til avhengighet av narkotika, alkohol og mat. Nå ønsker forskerne å undersøke om ghrelin også spiller en rolle i kokain- og nikotinavhengighet. Uten ghrelin, ingen sultfølelse. Det vil altså si at det muligens er slik at uten ghrelin, ingen avhengighet av andre rusmidler.
Men hvordan stimuleres hormonet?
Ghrelin trenger en sammensetning av fettsyrer fra dette spesifikke enzymet (GOAT) for å aktiveres. Man har trodd at disse fettsyrene ble produsert i kroppen under fastingen, men ny data tyder på at fettsyrene som ghrelin trenger for å fungere kommer direkte fra fettet vi får i oss gjennom mat.
Det ble gjort forsøk på laboratorie-mus som gikk ut på å øke produksjonen av det enzymet og det motsatte, altså å slå det ut. Det kom frem at fettrik kost fikk musene med lite GOAT til å lagre mer fett enn normalt, altså aktiverte fettrik kost produksjonen av GOAT og fikk dermed ghrelin til å sende beskjed til hjernen om at musa var sulten, og vice versa. Når musene ble matet på visse typer fet mat så lagret musene med mer GOAT mer fett og musene med mindre GOAT lagret mindre fett. Dette skjedde altså fordi hjernen til musene med lite GOAT ikke fikk beskjed om at fettet er her og nå må det lagres. I stedet forbrente musen det i stedet.
Disse studiene er kanskje litt kompliserte, men forhåpentligvis vil fremtidig forskning kunne hindre psykisk avhengighet av mat, alkohol og andre rusmidler.
Natten – et hormonelt eventyr!
Forskning viser at søvn regulerer hormoner som styrer appetitten. Nå har forskere ved Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer i Bergen undersøkt sammenhengen mellom søvnlengde og kroppsmasseindeks (BMI) hos 500 norske barn i alderen 10-12 år. Funnene viste at søvnlengde er forbundet med fedme hos barn i denne alderen, sier søvnforsker Yngvild Danielsen, som har analysert data fra undersøkelsen Barn.
Kurven som viser sammenhengen mellom søvn og fedme hos barn, er U-formet. Det vil si at både kort og lang søvnlengde er forbundet med fedme. Når det gjelder de to gruppene, barn som sover lite og barn som sover mye, tror man at forklaringsmekanismene bak er forskjellige. En forklaring er at søvnlengden påvirker hormonproduksjonen, og da spesielt hormonene leptin og ghrelin. Leptin er et hormon som sier fra til hjernen at den er mett. Ghrelin er et hormon som øker apetitten. Når du ikke får nok søvn, synker leptinnivået, noe som fører til at du ikke får en behagelig metthetsfølelse etter å ha spist. Søvnmangel fører også til at ghrelin-nivået stiger, noe som gir økt appetitt.
LES OGSÅ: Leptin – nøkkelen til fedme og overvekt?