Hva sier forskningen om trening ved depresjon?

Trening og fysisk aktivitet er, som de aller fleste vet, gunstig for mange ulike funksjoner i kroppen, men hva sier forskningen om trening ved depresjon?

Depresjon er noe som rammer svært mange mennesker i en eller annen form, og er en av de vanligste psykiske lidelsene. Så mange som 15-25 prosent av alle kvinner og 7-12 prosent av menn får en behandlingstrengende depresjon i løpet av livet. Den milde formen for depresjon forekommer 2-3 ganger hyppigere enn mer alvorlige former.

De tradisjonelle og mest vanlige metodene for behandling av depresjon er medisinering og psykoterapi.

Det er gjort mer forskning på kondisjonstrening ved depresjon enn styrketrening, og det har i en rekke studier vist seg å være effektivt for pasienter med depresjon.

En metaanalyse fra tidsskriften JAMA Psychiatry har sett på forskningen som finnes om styrketrening og depresjon. I denne studien gikk forskerne igjennom 33 studier som oppfylte inklusjonskriteriene. Dette utvalget var begrenset til randomiserte kontrollerte kliniske forsøk der forsøkspersonenes symptomer ble målt før og etter intervensjonsperioden. Det totale antallet forsøkspersoner var 1877, der 947 av disse utførte en eller annen form for styrketrening, mens resten tilhørte kontrollgrupper.

Styrketreningsoppleggenes varighet i de ulike studiene var mellom seks og 52 uker, med en gjennomsnittslengde på 16 uker. Det var vanligst med tre treningsøkter i uken, men det varierte mellom to og syv dager. Uansett hvor mange økter i uken pasientene hadde, uansett varighet, intensitet og om deltakerne økte i styrke eller ikke så resulterte styrketreningen i en signifikant reduksjon i de depressive symptomene. Trening sammen med en instruktør hadde enda bedre effekt.

Pasientene med tyngre depressive symptomer fikk bedre effekt av styrketreningen enn personer med mildere symptomer.

Mekanismene bak hvorfor fysisk aktivitet reduserer depressive symptomer er ikke fullstendig kartlagt, og denne studien prøvde heller ikke å forklare hva årsaken kan være.

Depresjon er ofte koplet til andre kroppslige lidelser, som økt risiko for utvikling av diabetes type 2, Alzheimers sykdom, hjerte- og karsykdom og for tidlig død. Derfor er det gunstig å øke fokuset på fysisk aktivitet slik at risikoen for tilleggssykdommer reduseres. Fremtidige studier bør ha fokus på å beskrive mer detaljert hvordan treningen er utformet, slik at vi kan begynne å lage behandlingsopplegg som har behandling av depresjon som det konkrete målet. Fordi vi vet at kondisjonstrening også er bra ved behandling av depresjon så får pasientene flere valgmuligheter når det kommer til treningsbehandling i tillegg til at alle kroppens funksjoner kan forbedres, noe som beskytter enda bedre mot sykdommer.

Trening ved depresjon er en fin mulighet å ha ved siden av den tradisjonelle behandlingen. Det har positive fysiske helseeffekter og har ingen bivirkninger. Selv om det er med på å redusere symptomene så er det ikke slik at det kurerer depresjonen.

Hvis du sliter med depressive tanker og følelser bør du kontakte fastlegen din eller andre personer som du har tillit til, slik at du kan komme deg til behandling, redusere symptomene og øke livskvaliteten igjen.

Her kan du lese mer om depresjon.

Har du fått med deg vår populære podcast med Andreas og Jon som også er på Spotify?

Kilde

Gordon, B. R, McDowell, C. P, Hallgren, M., Meyer, J. D., Lyons, M. & Herring, M.P. (2018). Association of Efficacy of Recistance Exercise Training With Depressive Symptoms Meta-analys and Meta-regression Analysis of Randomized Clinical Trials. JAMA Psychiatry, 75(6). 566-576. Doi: 10.1001/jamapsychiatry.2018.0572

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter