Hva slags trening forbrenner mest energi?

Spørsmålet mange stiller seg, er hvilken type trening forbrenner mest energi.

Den mest effektive mosjonen er aktiviteter som tar i bruk de store muskelgruppene. Likevel er ikke to timer med intensiv trening i uken nok dersom resten av kveldene tilbringes i sofaen, – hverdagsaktiviteten er like viktig.

Stoffskiftet, eller mer folkelig kalt forbrenningen, er en betegnelse på den totale energiomsetningen i kroppen. Stoffskiftet påvirkes av mat, fysisk aktivitet, hormoner, kjønn og alder. Det basale stoffskiftet tilsvarer den energien en person bruker dersom han eller hun holder seg fullstendig i ro. Basalstoffskiftet utgjør vanligvis omtrent 60 prosent av det totale energiforbruket i løpet av et døgn. De siste 40 prosentene påvirkes av matinntak, varme/kulde, stress og mengde fysisk aktivitet. Vår største mulighet for å påvirke forbrenningen vår er derfor å øke aktivitetsnivået vårt.

Tren de store muskelgruppene

Hvilken type trening forbrenner mest energi? Den mest effektive mosjonen for å forbrenne kalorier er aktiviteter som tar i bruk de store muskelgruppene, og gjerne i form av intensiv trening. Dette er for eksempel rask gange eller jogging, sykling, svømming, aerobic, ballspill og lignende.

Det er summen som teller

Likevel hjelper det lite på den totale forbrenningen dersom du trener to timer i uken på et treningssenter og tilbringer resten av tiden på en kontorstol eller i sofaen. Det er summen av all aktivitet gjennom dagen som utgjør det totale energiforbruket. I tillegg til treningen er det derfor viktig å innarbeide bevegelse i de daglige rutinene:

  • Gå trappen i stedet for å ta heisen
  • Gå litt rundt, beveg deg litt oftere enn du pleier dersom du sitter mye på jobben
  • Gå av et stopp før du pleier dersom du tar kollektiv transport
  • Sykle eller gå til jobben dersom du har mulighet til det

Ordforklaringer

Basalstoffskiftet – energiomsetningen under faste og i fullstendig hvile. Det er et mål på den energien som kreves for å holde livsfunksjonene ved like (som kretsløp og åndedrett). Det kan måles ved at man måler forbruk av oksygen i hviletilstand.

Referanse: Helsedirektoratet sine sider om fysisk aktivitet.
Store norske leksikon: Basalstoffskiftet (11.11.2011)

Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter