Hvilke faktorer kan påvirke blodsukkeret?

Det er flere ting som påvirker insulinbehovet (blodsukkeret)

Det er ikke alltid man kan gi klare svar på hvorfor blodsukkeret oppfører seg «uventet».

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye blodsukkeret vil øke når du spiser ulike matvarer, og når blodsukkeret vil flate ut/gå ned. Foruten effekten av den enkelte matvare og matrett, vil den blodsukkerstigende effekten av et måltid også avhenge av faktorer som varierer fra individ til individ, og fra dag til dag; hvor fort magesekken tømmer seg, hvor godt du reagerer på insulin, hvilke medisiner eller typer insulin du bruker, aktivitet og psykiske faktorer i tiden før og etter måltidet.

Faktorer knyttet til maten:

  • Mengde karbohydrater
  • Type karbohydrater (spesielt innholdet av fiber)
  • Fett- og proteininnhold i maten
  • Struktur og partikkelstørrelse på maten (jo grovere og mer uraffinert, desto bedre)
  • Tilberedning (kokt, rått, findelt/moset, grad av «oppsvulming»)
  • Flytende eller fast

Faktorer knyttet til personen som spiser maten:

  • Magesekktømming
  • Insulinresistens
  • Type behandling (type insulin og/eller tabletter)
  • Fysisk aktivitet før og etter måltidet
  • Psykologiske faktorer (depresjon, stress, forelskelse, sinne) kan gi både lavere og høyere blodsukker
  • Infeksjon og feber gir høyere blodsukkerverdier

For å teste matens effekt på blodsukkeret:

  • Mål blodsukkeret rett før måltidet (skal da helst være 4-7 mmol/l) og ca. 2 timer etter at du startet å spise.
  • Stiger blodsukkeret mer enn 3 måleenheter og ligger over 10 mmol/l ca. 2 timer etter matinntak, bør du enten endre på måltidets størrelse/sammensetning og/eller øke insulin/tablettdosen.
  • Hvis blodsukkeret ligger <10 kan du trygt spise samme type og mengde mat igjen ved senere anledninger.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter