Hvilke treningsformer virker best mot depresjon?

Depresjon er en alvorlig mental lidelse som påvirker millioner av mennesker over hele verden.

Mens medisiner og terapi ofte er sentrale i behandlingen, har forskning også vist at fysisk aktivitet kan ha betydelige fordeler for å lindre symptomene på depresjon.

Men hvilke treningsformer er mest effektive mot depresjon?

Denne artikkelen tar for seg de nyeste forskningsfunnene som kartlegger hvilke treningsformer som virker best mot depresjon.

De siste årene har det kommet utallige enkeltstudier som har konkludert med at trening har en god effekt på psykisk helse. Nå har forskere gjort en studie av studiene. De har tatt for seg i alt 218 studier med til sammen over 15.000 deltakere. De australske forskerne mener de har tatt med alle relevante og godt gjennomførte studier som handler om depresjon og trening. Disse studiene er alle randomisert og kontrollert, som er gullstandarden innen forskning1.

Hovedresultater fra samlestudien

Resultatene fra denne omfattende samlestudien er klare: all fysisk aktivitet som får deg svett og andpusten gir en reduksjon i depressive symptomer. Men det er noen treningsformer som skiller seg ut. Her er de mest effektive treningsmetodene:

 • Turgåing: En enkel og tilgjengelig måte å komme i bevegelse på. Turgåing har vist seg å være effektivt for både kvinner og menn.
 • Jogging: Løping er ikke bare bra for kroppen, men også for sinnet. Det gir en god effekt på depresjon.
 • Yoga: Denne gamle praksisen kombinerer fysisk aktivitet med avslapning og mindfulness. Yoga har vist seg å være spesielt effektivt for menn.
 • Styrketrening: Å løfte vekter eller bruke egen kroppsvekt i styrketrening gir også en betydelig reduksjon i depressive symptomer. Spesielt unge kvinner har god effekt av styrketrening mot depresjon1.

Intensitet og tilpasning

Ikke alle treningsformer passer like godt for alle. Forskerne fant at selv om turgåing og jogging er effektivt for både kvinner og menn, er styrketrening mer effektivt for kvinner og yoga eller qigong mer effektivt for menn. Eldre menn fikk mest utbytte av yoga. Men av alle disse treningsformene var det styrketrening og yoga som var enklest for folk å holde på med over tid.

Det er også viktig å merke seg at intensiteten på treningen påvirker resultatene. Jo hardere du trener, desto bedre effekt får du. Dessverre trener ikke alle med høy intensitet, og det kan være utfordrende å få pasienter med depresjon til å trene på et så høyt nivå. Derfor er det nødvendig med støtte og tilpasning for å hjelpe dem i gang med treningen og finne riktig treningsform1.

FAQs

 • Hvor lenge bør jeg trene for å merke effekten?
  Det er ingen fast regel, men regelmessig trening over tid gir de beste resultatene.
 • Kan jeg trene hjemme?
  Absolutt! Du kan gjøre enkle øvelser hjemme, som styrketrening eller yoga.
 • Hva med gruppetimer?
  Gruppetimer kan være sosiale og motiverende. Prøv gjerne en yogaklasse eller en treningsgruppe.
 • Hvordan finner jeg motivasjon til å trene?
  Sett deg små mål, finn en treningspartner, og husk at trening også gir glede og energi.

Ofte stilte spørsmål om trening og depresjon:

1. Hvorfor er fysisk aktivitet viktig for mennesker med depresjon? Svar: Fysisk aktivitet bidrar til å frigjøre endorfiner og serotonin, kjemikalier i hjernen som kan forbedre humøret og redusere symptomer på depresjon.

2. Hvor lenge bør man trene for å oppnå positive effekter på humøret? Svar: Studier antyder at 30 minutters moderat fysisk aktivitet om dagen kan ha betydelige fordeler for mental helse over tid.

3. Kan alle treningsformer ha en positiv effekt på depresjon? Svar: Forskning tyder på at ulike former for trening kan ha varierende effekter på depresjon, så det er viktig å finne en aktivitet som man trives med og som passer ens behov og fysiske tilstand.

4. Er det noen risikoer forbundet med å trene når man er deprimert? Svar: For noen kan det være risikoer knyttet til overdreven trening eller å sette urealistiske mål, derfor er det viktig å konsultere helsepersonell før man starter et nytt treningsprogram.

5. Hvordan kan man opprettholde motivasjonen til å trene regelmessig? Svar: Å finne en treningspartner, sette oppnåelige mål og variere treningsrutinene kan alle bidra til å opprettholde motivasjonen over tid.

Konklusjon

Depresjon er en kompleks lidelse, og det finnes ingen enkelt løsning. Imidlertid viser forskningen at fysisk aktivitet kan være en viktig del av en helhetlig tilnærming til behandling og forebygging av depresjon. Gjennom å velge riktige treningsformer og tilpasse dem til individuelle behov, kan man øke sjansene for å oppnå bedre mental helse.

Trening er et kraftfullt verktøy i behandlingen av depresjon, men det krever mer enn bare å si til folk at de skal begynne å jogge. Vi trenger å tilpasse rådene og gi støtte til de som lider av depresjon. En kombinasjon av psykologisk støtte og en skreddersydd treningsplan kan være nøkkelen til å bekjempe depresjon, uavhengig av om man tar antidepressiva eller ikke1.

Angst, depresjon og trening

TRENING GIR BEDRE PSYKISK HELSE

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter