Naturris, villris, fullkornris eller økologisk ris – brun, hvit, svart eller rød?
Hvilken ris velger du? Hva er forskjellen?
Riskornet består av tre hoveddeler: Ubehandlet ris er omgitt av et ytre hardt skall som ikke egner seg til å spise. Når dette skallet fjernes, får vi brun upolert ris – naturris. Det meste av risens verdifulle næringsstoffer, som flere typer B-vitaminer, finnes i kimen og det tynne, brune frøskallet. Når også det brune skallet fjernes, får man hvit ris, polert ris. Med det brune skallet fjerner man også det meste av de viktige næringsstoffene. Hvit ris består stort sett av stivelse.
Her får du en oversikt over de mest vanlige ristypene og hva som kan være smarte valg, hva gjelder næringsinnhold.
Naturris/ upolert ris:
Riskorn har hardt skall utenpå som ikke egner seg til å spise. Når dette fjernes ender vi opp med brun ris fordi at riskornet fortsatt har et tynt brunt skall rundt seg. Det er i dette skallet og i kimen det meste av næringen sitter.
Hvit ris/polert ris:
Når du fjerner dette tynne brune skallet rundt riskornet blir det polert, og det er dette vi kaller hvit ris. Da er også mye av næringen i riskornet bortet ettersom det er i dette skallet mesteparten av næringen sitter. Hvit ris inneholder stort sett bare stivelse, og gir en kort metthetsfølelse.
Paraboiled ris/kokt ris:
Paraboiled ris er også en type hvit ris, men inneholder mer næring siden den blir kokt før det tynne brune skallet fjernes. På denne måten beholdes mye av næringen selv om det ikke er like mye som i brun ris.
Villris/sort ris:
Villris er faktisk gress og vokser hovedsaklig i Canada og USA. Risen er mørk og har en hasselnøttsmak. Denne risen blandes ofte med annen ris og må legges i bløt før den kan spises, men inneholder mer proteiner, jern og B-vitaminer enn annen ris.
Økologisk ris:
Økologisk produksjon bygger som kjent på naturens premisser. Produktene får nok tid til å utvikle smak og næringsinnhold uten tilsetninger, syntetiske sprøytemidler og kunstgjørsel. Slik får økologisk ris et større næringsinnhold enn mange andre rissorter.
Fullkornsris:
Et produkt må inneholde minst 51 prosent fullkorn for å kunne kalles et fullkornsprodukt. Det gjør at produktet blir mer rikt på næringstoffer. Fullkornsris inneholder blant annet antioksidanter og har en god effekt på immunforsvaret. Det gir også en større metthetsfølelse.
Ut i fra denne oppsummeringen kan det konkluderes med at naturris, fullkorn-ris eller villris er det beste å velge. Det er disse som inneholder mest næringstoffer og som gir den største metthetsfølelsen. Men det kan være store forskjeller på de ulike ris produsentene. Derfor er det lurt å sjekke pakken.
ERNÆRINGSFYSIOLOGENS KONKLUSJON: Brun, langkornet ris er generelt mer næringsrik enn den hvite. Det ytre harde skallet er fjernet, men fiberlaget er beholdt. I fiberlaget sitter også viktige næringsstoffer og vitaminer, blant annet flere ulike B-vitaminer.
Helsefordeler
Har du ikke en alvorlig diabetes, er det gode grunner til å inkludere fullkorn som for eksempel ris, i kostholdet. Forskning viser at kostfiber fra korn gir lengre liv, beskytter mot diabetes type to, overvekt og hjerte- og karsykdom. Fullkorn er sunt og øker livslengden, viser forskning.
Er du opptatt av å få mest mulig næring – bløtlegg fullkornsris i minst en time før koking
Fullkornsris inneholder stoffer som kan hemme opptaket av noen næringsstoffer – såkalte fytater, eller fytinsyre. For å fjerne fytater, kan du bløtlegge ris og andre typer fullkorn i en time før koking, skylle risen og koke ris med nytt vann.
For et jevn blodsukker og sunn tarm – spis risen avkjølt, med eddik, olje og råkost
Akkurat som for poteter, bønner og andre matvarer som inneholder en del stivelse, blir betydelig lavere om du spiser disse avkjølt og tilsatt syre (eddik eller limejus), fiber, protein og litt fett. Syre og fett gjør at stivelsen fordøyes mye saktere. Når du avkjøler stivelsesrike matvarer til under 25 grader, omdannes opp til 40 % av stivelsen til noe som heter resistent stivelse. Resistens stivelse fordøyes ikke og tas heller ikke opp i tarmen, og påvirker dermed ikke blodsukkeret. Isteden blir resistent stivelse til god mat for de sunne tarmbakteriene