Hvor mye løfter du?

I denne artikkelen skal vi snakke litt om momentarmer. Det høres kanskje kjedelig ut sånn i utgangspunktet, men er faktisk ikke bare spennende, men til og med veldig viktig for deg som trener.

Muskelens reelle belastning

For det er jo hva muskelen egentlig løfter som gir muskelvekst, ikke sant? Og da er det helt essensielt å kunne analysere en gitt øvelse og vite hvor mye belastning som går til målmuskelen, og hvor mye belastning som går til hjelpemusklene.

Benpress

De fleste kjenner til at om du plasserer bena høyt oppe så «tar det litt mer» på rumpa enn på lårene. Det er helt riktig, men visste du at det er lengden på momentarmen som er årsaken?

Momentarmen, om man tenker quadriceps, er den korteste linjen fra kraftens virkelinje og til kneleddet.

Plasserer du bena høyt opp, ref bildet, får vi en kort momentarm. Men plasserer du bena lengre ned blir momentarmen tilsvarende lengre.

Litt matematikk

La oss si du har 200 kilo alt i alt på benpressen, og at lengden på momentarmen er 10 tommer. Da må quadriceps håndtere 10×200 = 2000 kilo. Siden vi har to ben, blir belastningen per ben 1000 kilo.

Momentarmen til gluteus er som du ser på bildet mye lenger, kanskje 20 tommer. Det vil si at der quadriceps får total 2000 kilo, får rumpa 20×2000 = 4000 kilo. Hver skinke må altså håndtere det dobbelte av quadriceps; 2000 kilo hver! Spørsmålet er da om det fremdeles er en benøvelse?

Ikke ifølge matematikken, for det er rumpa som gjør den største jobben. Men som sagt, du kan ganske enkelt lage en lengre momentarm for quadriceps ved å flytte bena nedover.

Hvis du flytter bena så langt ned at momentarmen til quadriceps blir 20 tommer, rumpa 10 tommer, da har du snudd øvelsen til å belaste quadriceps 4000 kilo, rumpa 2000 kilo. En rumpeøvelse er blitt til en benøvelse.

Konklusjon

Ved å kjenne til begrepet momentarmer kan du dirigere belastningen der du vil. Vil du treffe mer rumpe enn lår, vel så justerer du bare hvor du plasserer føttene i en benpress.

Trener du knebøy justerer du lengden på momentarmen ved vinkelen på overkroppen. Jo mer fremoverlent, jo mer glute fokusert blir øvelsen.

Ha en vitenskapelig treningsøkt!


 

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

 

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter