Hvor mye muskelmasse har du egentlig?

SETT AVSLØRENDE POENG PÅ DEG SELV.

Med så mange dyktige kroppsbyggere på scenen – i hver konkurranse, er det viktig at man på en tydelig måte kan beskrive forskjellene i muskelmasse mellom de konkurrerende, selv om denne er veldig liten. Selvfølgelig kan man si at noen var mer eller mindre deffet, men hva betyr egentlig det?

Alle har nok sin egen tolkning av dette begrepet. Dessuten finnes det ingen offisielle retningslinjer å gå etter når det gjelder dette. Jeg mener at det finnes et stort behov for at man klargjør de forskjellige begrepene som sirkulerer i kroppsbyggingsammenheng rundt emnet å «bli deffet».

En grunn til at så mange kroppsbyggere mislykkes med å nå absolutt toppform, er at de ikke har noen definitiv liste med begreper å dømme seg selv etter. Når en person holder på å forberede seg for en konkurranse og kameraten sier «Wow, du er virkelig meislet!», så er det lite trolig at den som skal konkurrere og dennes kamerat mener den samme tingen. De har trolig helt forskjellige utgangspunkter og referansenormer.

Med denne artikkelen vil jeg få en slutt pa all gjetting gjennom å klart og tydelig definere de forskjellige nivåene av muskelutvikling. Når du har lest ferdig, kommer du forhåpentligvis til å vite det du trenger til å gjøre med fysikken din for å nå den optimale graden av muskelutvikling. Du kommer også å lettere kunne holde rede på hvor du ligger rent muskulært sett, og hvordan du utvikles.24

GRADER AV MUSKULARITET

Grunntanken i mitt klassifiseringssystem er ganske enkelt. Alt baseres på ordet «skåret» (engelske «cut»), og det finnes altså syv grader eller stadier av muskularitet.

De to første kategoriene beskriver et stadium der det ikke finnes noen tydelige «muskelmarkeringer» (ikke noen «kniv» eller «meisel» som har vært fremme og «skåret» eller «meislet» frem form der). Det tredje stadiet er akkurat «skåret» eller «meislet» (cut). De følgende fire stadiene beskriver okende grader av dette stadiet. De syv stadiene er, 1) fyldig, 2) hard, 3) meislet/skåret (cut), 4) definert/deffet, 5) rippet (ripped), 6) skivet (sliced) og 7) finskåret.

ET FORSTÅELIG SYSTEM FOR ALLE DOMMERE

Dette graderingssystemet gjør at den konkurrerende og dommerne får veldig presise begreper å bruke når de bedømmer sin egen eller andres fysikk. F eks, istedenfor å si Kjempedeffet» eller «ganske hard». finnes det endelig et klart system som forteller hvilket stadium av muskelutvikling en viss person befinner seg i. Er du deffet. må du altså skaffe deg enda bedre muskelseparasjon for å bli rippet i fysikken. Det tar lang tid å ta seg fra fyldighetsstadiet til det stadiet der musklene er «finskårne». Samtidig kan det handle om en dag eller to for å synke fra et av de høyeste til et av de lavere stadiene. Vær derfor tøff mot deg selv under dietten og gi ikke etter for noen plutselig hungerrykk!

LOVEN OM SUKSESSIV ANSTRENGELSE

En annen ting du bør ha i minnet er loven om suksessiv anstrengelse. Hva det innebærer er at den anstrengelsen som kreves for at man skal forflytte seg høyere opp på denne skalaen av muskularitetsgrader øker suksessivt jo høyere opp på stigen du kommer. De fleste kroppsbyggere kan uten problemer gå fra hard til meislet. Å ta seg fra meislet til deffet, krever imidlertid betydelig mer disiplin. Og for hvert steg oppover utover det, blir det bare mer og mer slitsomt.

Det er også grunnen til at så få kroppsbyggere når den virkelige toppen. Det er nå på tide å se litt nærmere på hva de forskjellige stadiene egentlig innebærer. Først når du vet det, kan du få en oppfatning av hvor du befinner deg muskulært sett.

## TRINN 1: FYLDIG

Fyldighetsstadiet karakteriseres av at man har et skikkelig lager av underhudsfett og normalt mye vann i kroppen, noe som gjør at man tross real muskelmasse ser slett ut. Dette er den tradisjonelle «off season- looken «. Hvis du befinner deg på dette stadiet og legger på deg enda mer fett eller av en eller annen grunn samler ekstra mye vann i kroppen, kommer du til å se fet og pløsete ut. Andre ting som er typisk for dette stadiet er:

 • Midjen er ikke spesielt markert, selv om den fortsatt er fast, og magen blir mindre og midjen tydeligere hvis man spenner magemusklene.
 • I dette stadiet er musklene som størst, tross at de ikke syns så godt og derfor ikke virker så imponerende.
 • Det er vel i dette stadiet at du er fysisk sterkest, fordi vannivået i kroppen gir leddene dine ekstra hevstangseffekt.
 •  Ansiktet kan virke svullent og pløsete; synlige årer forekommer ikke i det hele tatt.
 • Folk på gaten vil antagelig tro at du er bryter eller at du spiller f eks amerikansk fotball, fordi formen din ikke akkurat indikerer at du er en kroppsbygger.
 • Du kan fortsatt se linjer, om enn utydelige. på f eks magen og ryggen.
 • Selv om du ser massiv ut når du er fullt påkledd, så ser du tross alt bedre ut med klær på enn når du er avkledd.
 • Hvis du f eks gjør en dobbel bicepsposering, så skjer det ikke noe særlig med fysikken din. Man kan jo ikke flekse fett!
 • Kroppen din svarer direkte når du begynner å gå på diett.
 • Flere og flere kroppsbyggere prøver å unngå å «falle» til dette stadiet og prøver å holde seg i form året rundt. Dette bør også være ditt mål; å fortsatt være hard i kroppen i offseason.

## TRINN 2: HARD

Dette stadiet karakteriseres av at man har akkurat passe med fett og vann i kroppen. De kosmetiske effektene av dette blir at musklene fremstår som mykt avrundet: du får et kraftfullt utseende som forteller at du er i ganske god form. Legger du på deg ekstra fett og vann «faller» du tilbake til fyldighetsstadiet. På dette stadiet er du ikke direkte meislet: du kan se linjer på mage, rygg, armer og så videre, men det er spørsmål om akkurat linjer, ingen dypere kutt altså. Musklene får konturer, noe som gjør at man, spesielt på avstand, ser ut til å være i mye bedre form enn hvis man befinner seg i fyldighetsstadiet. Her er ytterligere noen kjennetegn:

 • Tross at du veier mindre enn fyldighetsstadiet, er du visuelt større fordi musklene syns mer.
 • På dette stadiet kan noen kilos vektreduksjon føre til store forandringer i fysikken. Selv om linjene på kroppen fortsatt er noe utydelige, så blir de flere, på f eks ben og armer.
 • Det begynner å «skje ting» når du f eks gjør en dobbel biceps-posering. Biceps ser ut til å ha mer «topp» og ser større ut pga linjene. Midjen minsker i mål, hvilket gjør at du ser mer bredskuldret og imponerende ut.
 • Ansiktet begynner å få konturer, hvilket også bidrar til et mer i-formutseende.

## TRINN 3: MEISLET

Den meislede fysikken begynner å vise virkelig dybde i enkelte muskelgrupper (som til en viss grad har med genetikk å gjøre). Mange kroppsbyggere kommer feks til å merke store forandringer i skulderomerådet eller på magen. Alle kropper som trenes med vekter kommer til å fremvise en utvikling av dette slaget i en eller annen muskelgruppe. Det betyr også at andre deler av kroppen kan virke uproporsjonert store eller uformelige pga det vannet og det fettet som lagres der. Totalinntrykket er imidlertid at personen det er snakk om, er i god form. Andre typiske faktorer er:

 • Du begynner å se bedre ut med klærne av enn på.
 • Ansiktstrekkene blir mer tydelige, årene begynner å synes tydeligere, og folk i allmennhet kommer antagelig til å begynne å oppfatte deg som en kroppsbygger.
 • På avstand ser du muskulos og symmetrisk ut, men en nærmere gransking på kortere avstand avslører symmetrien mellom forskjellige muskelgrupper.
 • Midjen blir enda smalere og linjene pa bena blir mer tydelige.

## TRINN 4: DEFINERT/DEFFET

I dette stadiet har du ytterst lite fett og ganske lite vann i kroppen, noe som gjør at samtlige muskler syns bedre. Linjene begynner sakte men sikkert å forvandles til dypere kutt, noe som fører til at musklene ser mer separerte ut. Deffet er du også hvis:

 • Du begynner å se mer symmetrisk ut, ettersom fettet begynner å forsvinne fra de muskelgruppene som tidligere lå litt etter de naturlig deffede musklene.
 • Du kommer til å oppleve din første virkelige styrkereduksjon på dette stadiet.
 • Kjevebena blir mer og mer «fremtredende», samtidig som årene begynner å synes mer og mer over hele kroppen.
 • For å fortsette med dobbel bicepsposering som eksempel, så begynner det nå virkelig å skje ting når du utfører den: biceps og triceps er tydelig separerte. du kan nå se latsens feste
 • «under» armen. Midjen fremstår nå tydelig som en separert del under brystkassen. Musklene i lårene begynner ogsa å fremstå som mye mer separerte.
 • De svakere delene av fysikken din kommer nå til å synes ekstra tydelig fordi du ikke lenger kan «gjemme» dem under fett og vann.
 • De «kuttene» som du hittil har lykkes å meisle frem, gjør seg bra i en viss belysning, men er fortsatt ikke tilstrekkelig dype nok til at du kan klare en kritisk granskning i fluoriserende lys.
 • Dette er det utmerkede tidspunktet for å påbegynne finslipingen: Trene de etterslepende muskelgruppene litt mer, justere dietten, treningen, hvile osv.

## TRINN 5: RIPPET

Den rippede fysikken har mindre enn minimalt med fett og vann, hvilket gjør at alle muskler syns veldig tydelig.Kuttene blir nå dypere og tverrstriper begynner å synes litt her og der. Musklene later nå til å ha flere vinkler og detaljer. Over 70 % av alle kroppsbyggerkonkurranser vinnes av personer som befinner seg på dette stadiet. Huden begynner å rynke seg, hvilket gir en ekstra hard look. Allikevel er det altsa to trinn igjen til det optimale konkurransestadiet! Det sier en hel del om hvor vanskelig det kan være å nå dit, og hvorfor det bare er et fåtal som lykkes med det. Sånn vet du om du er rippet:

 • Kjevebena «står ut», årene syns tydelig og som allerede nevnt begynner tverrstripene å dukke opp på dette stadiet. En ren brystlinje syns klart, selv når du hever armene over hodet.
 • Når du gjør en dobbel biceps-posering, virker underarmene «knutete» og harde, biceps’ forskjellige deler er tydelig markerte, og lårenes forskjellige muskler er tydelig separerte fra hverandre.
 • Du ser ikke lenger like stor ut i klærne dine (selvfølgelig), og er følgelig mer imponerende med klærne av enn på.
 • Du kommer ikke til å se perfekt ut i fluoriserende lys, selv om du kommer til å ta deg betydelig bedre ut enn en person som bare er «deffet».
 • Selv ansiktet ditt kommer til å fremtre mye tydeligere.

## TRINN 6: SKIVET

Den skivede kroppsbyggeren har bare spor av fett og vann i kroppen, hvilket skaper en dramatisk effekt med bra med tverrstriper på enkelte muskler. De allerede eksisterende kuttene og tverrstripene fordypes. Omtrent 30 % av alle kroppsbyggervinnere lykkes å nå dette stadiet. Det er også dette stadiet som mange oppfatter som det optimale, tross at det egentlig ikke er det.
Sånn vet du om du er «skivet»:

 • Den skivede kroppen virker imponerende på avstand som nær innpå.
 • Kjevebena er veldig tydelige og liksom «utstående»: de syns nesten å sprenge huden i ansiktet.
 • Det er lett å flekse en muskel og få den til å visuelt virke som om den «hopper» ut fra kroppen.
 • Huden har nesten et gjennomsiktig preg, noe som er særlig merkbart når man flekser en muskel, f eks når man gjør en dobbel biceps-posering. samtlige muskelgrupper står ut som i en relieff.
 • Såfremt du ikke konkurrerer i tungvekten, kommer du til å se ganske liten ut i klær. Når du tar av deg, begynner til og med hunden din å stirre på deg.
 • Tverrstriper opptrer på gluteus, akkurat som på armer og lår. Hele kroppen din gir et «småknudrete» inntrykk.
 • Tverrstripene syns også i fluoriserende lys. Du er på grensen til «freaky». For å nå opp til det siste stadiet, finskåret, ma du gå ned ytterligere 1,5-3 kg i vekt. Størsteparten av denne vektreduksjonen kommer naturligvis til å bestå av vann fordi du ikke har mye fett igjen å ta av.

## TRINN 7: FINSKÅRET

I følge dette graderingssystemet er en finskåret fysikk det optimale. Mindre enn en prosent av alle kroppsbyggere lykkes å oppnå dette stadiet. Det karakteriseres av en totalt «tørr» fysikk, uten et fnugg fett og vann, hvilket får det til å se ut som om den konkurrerende knapt har noen hud å dekke musklene med. «Freaky», med andre ord. Tverrstriper opptrer på de mest uventede steder, som f eks pa kjevebena, i dette stadiet. Musklene trenger ikke en gang å flekses for at disse tverrstripene skal oppstå. Tverrstriper på gluteus, rectus femoris osv, er obligatorisk.

 • Kroppen ser ganske enkelt ut som finskåret kjøtt!
  Dette er det du ma oppnå hvis du vil ha en optimal grad av muskelutvikling kontra definisjon:
 • Dette stadiet kan man bare befinne seg i i noen timer av gangen. Vil man fotografere en person som har nådd dette stadiet, er det med andre Ord klokt å gjøre det med en gang!
 • Finskårede kroppsbyggere ser rett og slett magre ut i klær. Ved siden av en fyldig person påminner de (i klær) mest om en maur ved siden av en elefant. Tas klærne av, forsvinner imidlertid alle som står i nærheten av den finskårne!
 • Så fort den finskårne gjør den minste bevegelse, syns hver lille detalj i muskulaturen.
 • Har man lykkes å nå dette stadiet, har man en veldig stor fordel ovenfor konkurrentene sine, fordi man på grunn av den «freaky looken» sin lykkes å gjemme, eller i alle fall delvis skjule, eventuelle strukturelle feil eller muskulære ubalanser. Ettersom betrakterens øyne «ser så mye mer av deg», så blir sånne detaljer vanskeligere å holde orden på.
 • Fluoriserende lys gjør deg ikke mindre imponerende, selv om man bruker lupe.
 • Årene syns å stå ut fra kroppen.
 • I dette stadiet er du i virkeligheten mye mindre enn du virker, fordi du er sa «tørr».
 • Så fort du får i deg mye vann eller annen drikke, et større måltid mat eller får ytre påvirkende faktorer som stress eller flyreiser, kommer kroppen din ubønnhørlig til å «falle» tilbake et eller to stadier.
 • De virkelige målene på en finskåret kroppsbygger er mye mindre enn det man skulle tro når man ser personen på scenen, der han eller hun virker helt enormt stor.

Fått med deg vår populære video/podcast med Andreas?

Du finner den også på Spotify.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter