BEDRE treningseffekt med 2 økter enn 4 økter per uke.
Den ideelle treningsmengden for spesifikke målsetninger har lenge vært under lupen og dette kommer trolig til å fortsette i mange år frem i tid.
Det er ikke få som mener et høyt volum er veien å gå, men er det slik at mer arbeid fører til bedre prestasjoner, eller kan det være slik at mindre (og korrekt) trening faktisk fører til bedre fremgang?
Vi skal i denne artikkelen kort se på den ?optimale? treningsfrekvensen når det kommer til trening av spenst (og trening generelt?) og dens påvirkning på ulike fysiske kvaliteter.
Er mer, mer? Eller er mindre, mer?
Om du ønsker å benytte deg av spensttrening for å øke spenst, styrke og hurtighet, hvor ofte ville du utføre slik trening? 1 gang per uke? 2 ganger per uke? 4 ganger per uke?
Vel, en studie (vedlagt) gikk inn på nettopp dette. En gruppe utøvere ble delt opp i en testgruppe, en gruppe som trente spenst 1 gang i uka, en gruppe 2 ganger i uka og en siste gruppe som trente spenst 4 ganger i uka. Spensttreningen bestod av ?drop jumps? fra 20, 40 og 60 cm og testperioden varte i 7 uker.
La oss bare kort se på totalt treningsvolum i form av antall repetisjoner med øvelsen mellom de ulike gruppene.
Gruppen med 1 økt per uke: 420 repetisjoner
Gruppen med 2 økter per uke: 840 repetisjoner
Gruppen med 4 økter per uke: 1680 repetisjoner
Hva ble resultatet?
Det viste seg at gruppen som kjørte 2 økter per uke oppnådde tilsvarende prestasjonsøkning i de ulike prestasjonsparameterne som gruppen med 4 økter per uke. Dette vil si at treningseffekten er bedre med 2 økter enn 4 økter per uke.
Kan vi trekke en universal konklusjon av dette?
Altså, betyr dette at man kan se slike resultater når det kommer til andre treningsmetoder også? Vel, som regel finnes det en gylden middelvei, noe som vil si at et meget høyt eller meget lavt treningsvolum vil føre til bedre resultater enn et moderat treningsvolum.
Det finnes selvsagt unntak og programmering av et treningsopplegg må ta hensyn til flere faktorer enn kun totalt volum. Balansen mellom volum, intensitet og frekvens vil alltid sammen med individuell treningstoleranse være avgjørende for suksessen av et opplegg, men generelt sett trener de fleste med et for høyt treningsvolum.
Tenk over følgende
Det finnes ikke nødvendigvis noen fasit når det kommer til trening siden altfor mange faktorer spiller inn på suksessen til et treningsopplegg. Kroppen vil tilpasse seg et spesifikt program og spesifikke treningsmetoder rimelig kjapt og da vil det som var ?fasiten? for 2 måneder siden ikke lenger være like effektivt. Problemet er at mange i en periode med stagnasjon vil tenke ?mer er bedre? og ender dermed opp med en mengde som utmatter kroppen fullstendig og gjerne over en lengre periode. Selv om studien som ble presentert her ikke på noen måte er universell, så viser den det faktum at mindre er like bra om ikke bedre enn mer trening.
Tenk over det faktum at et treningsopplegg gjerne består av mange ulike treningsformer, så selv om et høyt treningsvolum kan være okay om man kun trener EN bestemt metode, så vil man som regel regel gå på en smell når man gjør mange ulike ting på samme tid.
En utøver gjør nettopp dette, så din evne til kritisk gjennomgang av din trening er sentral når det kommer til fremtidig suksess.
Im out?