Hvor ofte og mye bør du egentlig trene?

Så mye bør du trene

Et av de vanligste spørsmålene jeg gjerne mottar er «hvor mye» en egentlig trenger å trene.

Nå finnes det selvsagt ikke noe enkelt svar til dette, og mye vil selvsagt avhengig av hva dine ønsker og ikke minst behov måtte være. I denne artikkelen skal jeg likevel prøve å gi et svar på hvor mye som for de flest vil være ønskelig og smart å utføre.

Ifølge Helsedirektoratet bør voksne være i moderat aktivitet minst 150 minutter i uka, og barn i minst 60 minutter hver dag. Dessverre oppfyller ikke de flest nordmenn denne mengden, mens de av oss som trener [mye] gjerne har en tendens til å overstige dette og rett og slett å trene for mye. Ikke bare kan det å utføre for mye og lange treningsøkter av gangen faktisk være med på å stoppe deg fra å oppnå dine mål, samtidig som du også kaster bort tiden din på noe som ikke har noen hensikt eller effekt. Når det er sagt er det selvsagt bedre å trene litt for mye enn litt for lite, og som helsemyndighetene også poengterer fremmer all fysisk aktivitet bedre helse, mer overskudd, og kan være et viktig verktøy i forebygging av alvorlige sykdommer.

Treningsmengde/antall økter

Det finnes altså ikke noe enkelt svar på hvor mye og lenge du faktisk bør trene. For en som akkurat har startet opp kan det å prøve å få til 2-3 økter i uka være bra, mens en som trener mot konkurranser og spesielle idrettsgrener kan ha et behov for opptil flere økter om dagen. For den jevne nordmenn kan det å sikte seg mot 4-5 økter i uka imidlertid gjerne være en gylden og fin middelvei.

Og når det kommer til hvor lange du faktisk bør trene av gangen vil også ditt mål med treningen ha mye å si for svaret. Personlig vil jeg dog anbefale de flest å holde styrkeøktene til under én time av gangen, mens mengden kardio gjerne ikke bør overstige noe særlig mer enn 20- (maksimalt) 30 minutter av gangen. Igjen, det finnes altså ikke noen endelig fasit, men dette er likevel en god tommelfingerregel for de flest å følge.

Hverdagsaktivitet

Helsemyndighetene anbefaler også folk å trene eller bevege seg minst 30 minutter om dagen, eller altså «hverdagsaktivitet». Mosjon og litt daglig bevegelse er noe alle burde bli flinkere til, og noe som vil kunne gjøre at du bygger en sunnere og sterkere kropp. Dette bør imidlertid IKKE blandes med ordentlig styrke- og treningsøkter, og det at du for eksempel går til jobben/skolen, eller velger trappene framfor heisen på jobben er ikke det samme som en treningsøkt.

Styrke vs mosjon/kardio

Myndighetene anbefaler at øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper bør utføres [minst] to eller flere dager i uken, mens de offisielle anbefalingene altså sier at du bør mosjonere og bevege kroppen din litt hver dag. Hva som til syvende og sist er best for deg kommer altså an på dine ønsker og behov. På et generelt grunnlag vil jeg imidlertid anbefale minst 3-5 gode styrkeøkter i uka, og så 1-2 kardioøkter som eventuelt kan utføres som en avslutning på et par av disse.


Kjendistrener Cornelis Elander – Programleder og personlig trener. Opprinnelig fra Oslo, men bor og jobber i dag for det meste i New York og LA.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter