Hvordan blir man mindre sulten?

Visste du at appetitten er en av våre største drivkrefter?

Det er mye du kan gjøre for å senke appetitten. For å forstå bedre hvordan vi kan stabilisere sulten, får du her forklart litt om hvordan appetittregulering fungerer.

Første tegn på at vi føler oss mette er at magesekken fylles. Det finnes nemlig strekkreseptorer i magesekken som registrerer at det blir strukket. Disse reseptorene sender signal til hjernen om at det nå ikke trengs mer mat og at du ikke er mere sulten. Hvis du spiser mat med lav GI, som gjør at maten tømmes sakte fra magesekken, så blir du naturlig nok lengre mett. Når du får mat i magen frigjøres hormonet CCK, som gir et sterkt metthetssignal. Fett har stor evne til å frigjøre CKK, så det er derfor vi blir mette raskt hvis vi spiser mye nøtter og fet fisk.

Spis maten varm!

Når vi spiser, oppstår det varmeproduksjon i leveren slik at temperaturen rundt magesekken og tarmen stiger. Det er bevist at dette demper appetitten. Du bli altså mer mett hvis du spiser varm mat, enn om du spiser den kald. Samme er det når du oppholder deg i varme. Har du merket hvor mye mindre sulten du er når du er i syden? Hvis du prøver å kontrollere sultfølelsen er det derfor lurt å drikke mer te, kaffe og buljong. Det holder sulten i sjakk. Spesielt virkningsfullt er det hvis du drikker det før du skal spise.

Som vi har hørt mange ganger før, så har blodsukkeret en hel del å gjøre med appetitten vår. Synker blodsukkeret ditt raskt, signaliserer det livsfare og risiko for å gå i koma. Da får kroppen beskjed om å spise. Det gjelder å holde blodsukkeret jevnt. Antall karbohydrater som finnes i leveren har også mye å si for appetitten. Hvis glykogendepotene i leveren synker øker sultsignalene.

Seretonin er et stoff som gjør oss mette, trette og tilfreds. Store mengder BCAA, kan øke seretoninproduksjonen, og dermed gi deg en tilfredsstillende metthetsfølese. Trening øker også seretoninproduksjonen. Når du spiser for lite karbohydrater, minsker seretoninen i kroppen raskt, og det er derfor vi føler oss nedstemte på ketosedietter. Seretonin er et veldig interessant stoff, men litt komplisert å forstå. Stoffet produseres når vi er i godt humør, ved nikotininntak og når man misbruker narkotiske stoffer. Alt som får oss til å føle oss «bra», er et resultat av denne seretoninen. Selvfølgelig skal man ikke begynne å røyke, eller misbruke stoffer som skader oss. Etter langtidsbruk av narkotika vil til syvende og sist den naturlige seretonindannelsen svekkes, og du vil «trenge» narkotikaen eller røyken for å produsere seretonin. Sukker også er seretoninvekkende, men insulinutskillelsen den skaper får bare kroppen til å lagre fett, og da lønner det seg jo ikke. Det beste for å opprettholde god seretoninproduksjon (som er «lønnsom») er å spise moderat med trege karbohydrater, mye proteiner og trene. Å gjøre koselige ting og ha humøret med seg er også viktig.

Da vet du litt om hvordan kroppen sender metthetsfølelsen til hjernen.

Spis mat med stort volum, men lite kalorier, spis maten varm, spis moderat med karbohydrater, spis mye proteiner, tren mye og ha humøret med deg :o)

 

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter