Hvordan kontrollere søtsuget?

Dette er et spørsmål mange stiller seg. Spesielt når de er på diett/ kalorirestriksjon, og ønsker å gå ned i vekt.

Noen har et større sug etter sukker enn andre, og må derfor jobbe enda hardere for og ikke gi opp. ؅rsaken til dette suget etter mat kan skyldes genetiske faktorer, eller mer sannsynlig; at det er noe feil med kostholdet ditt.

Det kan være at dietten er dårlig balansert (forholdet mellom proteiner, karbohydrater og fett), eller det kan helt enkelt være at du spiser for lite. Vi skal i denne artikkelen ta for oss noen av årsakene til at du får dette suget etter sukker, og hvordan du kan forhindre å sprekke på dietten din.

Lavt blodsukker

Den vanligste årsaken til at du får et sug etter søtsaker, er at blodsukkeret ditt er for lavt. Dette kan skyldes flere faktorer. Enten har det gått for lenge siden sist måltid. Den andre muligheten er at du spiser feil. Enklere forklart; du spiser mat som blir tatt opp for raskt. Kroppen vil svare med økt insulinproduksjon i bukspyttkjertelen, og deretter vil nivået av sukker i blod falle. Kroppen vil respondere på dette ved å sende ut signaler om at den vil ha mer sukker.

Angrip problemet

Selv om mange vil kjenne seg igjen i årsakene, vil det alltid være noen som mener at de spiser riktig, balansert, og med jevne mellomrom ? men likevel opplever å få lavt blodsukker. Dette kan selvfølgelig være tilfelle ved første øyekast, men da er vanligvis årsaken at de over en gitt periode har gitt kroppen for lite mat.

Råd 1: Spis hver tredje time

Få struktur rundt kostholdet ditt. Spis hver tredje time. Dette vil føre til at næringen blir tatt opp bedre, og kroppen vil ikke ha behov for å skille ut like mye insulin som når du spiser sjeldnere og mer. Insulin er et hormon som styrer innlagringen av næring. Det vil sende signaler til enzymer som har med mobiliseringen av fett å gjøre, og fortelle dem om å ?slappe av?, mens enzymer som har med innlagring av fett vil øke i nivå. Med andre ord er det ikke ønskelig at kroppen skal produsere for mye insulin.

Råd 2: Spis mer protein

Vi har vel alle hørt en venn sagt at han kjenner noen som ble tjukke av å spise protein. At det bare ble lagret som overskudd på kroppen. Dette er faktisk så feil som det kan bli. Protein er det minst fetende makronæringstoffet vi har. Vi har vel alle lært oss hvor mye kalorier hvert næringsemne inneholder. Problemet med denne kunnskapen er at den egentlig baserer seg på forenklinger som i realiteten er feil. Hvem har vel hørt om thermogenese? Når du spiser 1 gram protein vil kroppen bruke energi for å bryte ned protein. Den bruker mye mer energi på å bryte ned protein, enn karbohydrater og fett. Man kan derfor trykt anbefale en person å innta mer protein, selv om ikke personen kutter ned tilsvarende i fett og karbohydrater.

Råd 3: Innta minst 5-10g omega3 om dagen

Det er gjort mye forskning på de unike egenskapene til den essensielle fettsyren omega3, og da spesielt DHA+EPA fettsyrene. Disse har visst seg å unike egenskaper på den generelle helse, i tillegg som at de forbedrer sammensetningen av muskler og fett. En tredje ting verdt å nevne er at de stabiliserer blodsukkeret, og gjør at kroppen bruker lengre tid på å fordøye maten.

Rad 4: Ikke spis for lite

Dette er den vanligste feilen folk gjør, og da spesielt jenter. Vi har vel alle fått med oss Grethe-Roededietten og dens tilhengere. De sulter seg til en lettere kropp. Jeg gjør oppmerksom på at jeg skrev  ?lettere?, ikke nødvendigvis slankere. Vel, det er strengt tatt vanskelig å ikke gå ned noe som helst i fettprosent, om man har mange overflødige kilo, men det underbygger ikke det faktum at det største problemet med Roede-dietten er at mange opplever det velkjente problemet med å holde på vekten etter at dietten er ferdig. Dette skyldes primært for lite mat. Hva skjer med en kropp som sultes? Kroppen vår reagerer på lik linje som den gjorde for flere tusen år siden. Den tror det er sult, den vil sparer på fettreservene, fordi disse vil virke beskyttende, mens muskler vil bli brutt ned og bli brukt som energi. Hvorfor? Jo, muskler er det ?organet? som er mest metabolsk aktiv. Og i en periode med sult, ønsker vi oss mindre muskler slik at forbrenningen kan reduseres. Resultatet er en lettere kropp, med litt lavere fettprosent ? ikke nødvendigvis den slanke sexye midja, alle drømmer om!

Følger du disse rådene, vil problematikken rundt det berømte suget etter søtsaker være langt mindre. Det vil alltid være et problem når man kommer på et visst kaloriunderskudd, men nå slipper du i alle fall å tenke på det før du begynner å se definisjoner du ikke trodde du hadde.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter