Hvordan redde dietten?

Du er flink, og spiser slik du skal. Du føler deg bra og at du lykkes med dietten, men plutselig skjer det noe inni deg. Du er på vei rett til kjøleskapet, fast-food restauranten eller kiosken på hjørnet.

Hva gjør du nå? Klarer du ikke å stoppe denne
søtstormen som faller over deg, kan du føle deg riktig ille etter at all maten er inntatt. Du begynner å angre, tenker at du ikke klarer denne dietten og dermed føler du deg mislykket og går tilbake til dine gamle spor.

Det er ikke noe galt med deg! Du må bare vite hva som faktisk skjer, og hvordan du kan unngå det.
Aktpågivenhet er første skritt for å unngå en ond sirkel som kan utløse selvbebreidelser og nye matorgier. Hvis du kommer i en situasjon hvor du sporer av eller vet med deg selv at du har tendens til dette, så er det på tide å tenke! Du må ta et nytt grep om tiden, dine omstendigheter og hva slags mat du egentlig spiser. Gjør du ikke det ender du opp som jojo-slanker. Ingen ønsker å være jojo-slanker. Tenk deg hele livet på diett uten varig resultat. Er det virkelig det du ønsker? Å falle for en fristelse og sprekke på dietten i ny og ne er ok, så lenge du klarer å komme deg på sporet igjen, like blid og selvsikker som før du falt.

Det er ofte under stress, mat kan bli en innbilt løsning. Men hva gjør du hvis du er tatt av den onde sirkelen?

Snakk!

Det er viktig å snakke med noen du stoler på. En venn, et familiemedlem eller terapeut. Du må ikke la deg synke ned i selvmedlidenhet. La oss si du har ofret deg til maten fordi kjæresten har gått i fra deg. Hva med å heller ta hevn ved å vise at du klarer deg bedre og føler deg bedre uten ham/ henne. Føler du deg unyttig, så start med noe nytt. Vær kreativ! Går det dårlig på jobben? Hva med å starte på nytt, med blanke ark. Finn en ny jobb, eller endre på alt som du er misfornøyd med. Smil mer, kle deg penere, invitere noen kolleger hjem til middag. Har du mistet et nært familiemedlem, så sørg sammen med de andre som også har mistet denne personen. Gråt ut, føl på det, snakk om det og gjør noe fint sammen mens dere minnes. Snakk om hvor flott personen var, hva dere husker og alt dere vil savne.

Hjernen trenger rett og slett å luftes. Luftes den ikke, reagerer den på måter du ikke kan kontrollere. La følelsene du har strømme ut der det føles riktig, i stedet for at følelsene selv presser seg ut i situasjoner der det ikke er riktig. Det er din jobb å finne en trygg «nødutgang».

Tenk gjennom alle kriser og problemer du har gått gjennom før, og vit at du er sterk nok til å klare det igjen. Denne gangen er du kanskje enda sterkere, fordi du lar deg selv huske dine gamle erfaringer.

Ikke straff deg selv for tilbakefallet ved å spise enda mer. Slik får du bare mer skyldfølelse. Men du skal heller ikke tillate deg selv å gå opp mer enn to kilo. Disse er lett å kvitte seg med. Det handler om å sette grenser for seg selv, og være sterk nok til å ikke overskride dem.

Du må analysere med en gang du kommer i psykisk ubalanse som trigger sultfølelsen. Var det noe emosjonelt? Har du gått sulten for lenge? Drikker du nok vann? Har du spist for mye karbohydrater?

5 tips

Kjenn utløseren.

Er det et spesielt bakeri du må gå forbi som kan trigge deg til å «glemme» dietten? Gå en annen vei! Har du problemer i selskap med mye kaker? Ta med deg noe selv, og spis mer av det sunne før kakene. VIT hvor du pleier å tabbe deg ut, og gjør noe med det.

Planlegg hvor du skal gå i butikken, og kjøp KUN det du hadde bestemt deg for.

Går du i akkurat den delen av butikken med alle søtsakene, så er det større sjanse for å tabbe seg ut, enn om du heller går der de sunne matvarene som passer inn i dietten ligger.

Gjør deg selv opptatt.

Ligger du bare der på sofaen og ser på TV, blir kjøleskapet til en magnet. Kjeder du deg, er det lett å «gå og kjøpe seg noe». Vær opptatt med det du liker. Sett deg 100% inn i det du gjør, så blir det lett å glemme maten. Men husk å spise for det. Ha med deg litt nøtter, så du kan fylle litt på i ny og ne.

Skriv dagbok.

Ha med deg en liten bok, hvor du skriver hvordan du føler deg og hva du har spist. Det gjør deg bevisst. Bevissthet er ditt beste skjold for hva som helst. En bevisst person kan ingen ta, knekke eller manipulere.

Unn deg noe godt. Det er svært viktig å belønne seg selv.

Det som er faren her, er at man kan belønne seg selv helt impulsivt, bare fordi man plutselig trigges av noe. Man lurer seg rett og slett til å tro at «Nå skal jeg få lov å ta en liten sjokolade», og så er man ute og kjører på glatte veier igjen. Skal du belønne deg selv, må det være planlagt. For eksempel at du bestemmer deg for at «hvis jeg klarer å spise riktig i 6 dager, skal jeg få spise hva jeg vil på kvelden den sjuende dagen». Prøv å belønne deg med noe sunt. Hvis du begynner å se på en ekstra frukt som belønning, vil du automatisk virkelig føle deg belønnet.

Sjekk ut vår populære podcast med Andreas Adolfsson.

Podcasten finner du også på Spotify.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Epost

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email