Hvordan skal man spise og trene når man jobber skift?

Ikke alle mennesker jobber fra åtte til fire, og har samme måltidsrytme hver dag.

De som har skiftarbeid kjenner dette godt på kroppen. Hvordan skal man spise og trene når man jobber skift?

Om det er frokost, lunsj, middag eller kvelds, så har det ingenting å si. Vi er ofte lært opp til at en frokost inneholdel ditt og en middag datt. Det aller viktisgste er at du tilfører kroppen det den trenger. Hvis du ikke sover, er det viktig å tilføre kroppen energi hver tredje time. Hvis du jobber på natten er det svært viktig å få nok søvn. Legg deg når du kommer hjem, og hvil ut. Soverommet bør være helt mørkt, slik at hjernen innstiller seg på natt og får satt i gang «natthormonene». Korte perioder med lys kan stoppe hormonproduksjonen. Når du står opp, skal du igjen spise. Trening bør foregå før måltidet etter du har stått opp, eller før du skal på jobb igjen.

Endring av døgnrytmen, fører til hormonelle forandringer. Hormoner som normalt ikke er aktivert om natten blir i perioder aktive og omvendt. Ubalanse i denne mekansimen gjør at man kan føle seg sulten både dag og natt. Kroppen kan oppleve dette som stress og lagre mye væske slik at vekten går mye opp og man føler seg pløsete og stor.

Spis lite og ofte og beveg deg/ strekk ut når du har mulighet under skiftet. Ikke spis mye karbohydrater. Dette setter sving på blodsukkeret og stressfaktoren vil øke og du vil lettere føle deg uvel og sulten. Spis heller mye proteinrik mat og bruk fett som energikilde. Da vil sulten opphøre, og du vil heller ikke legge på deg unødvendig med fett.

Sov så mye du kan. Legg deg med en gang du kommer hjem, og be om fred. Noen ganger kan 10 minutter med søvn faktisk gjøre underverker. Når du må stå opp, så drikk en stor kopp med grønn te og en liten trim (eller stor trim/ treningsøkt), vil gi deg energioverskudd og piffe deg opp.

De dagene du har fri er det lurt å komme seg til et spa-senter, en badstue eller bestille en times massasje. Dette gjør at musklene løser seg opp og kroppen virkelig får slappet av. Har du en partner, så be om massasje så mye som overhode mulig. Hvis ingen kan kna deg er massasje-stol, fotbad og et varmt bad med eseteriske oljer og avslappende musikk andre gode alternativer.

Trener du tungt, bør du som sagt trene etter du har stått opp og er restituert og uthvilt, eller rett før du skal på jobb (da har du både sovet og spist). Da vil du føle deg kvikk på jobben, så lenge du ikke har trent alt for hardt. Treningen bør derfor være kort og intensiv. Holder du på for lenge vil du bli sliten og du blir katabol. Denne katabole fasen er mest kritisk når man jobber natt, og det er svært viktig at du holder rutine og balanse som gjør at du føler deg energisk, uthvilt og mett.

Husk at de som jobber nattevakt har større risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft og andre alvorlige lidelser og sykdommer. Mange mener at det burde være ulovlig å jobbe på natten, med tanke på hvor mange negative konsekvenser det kan medføre. Hvis du har mulighet til å gjøre noe med jobbsituasjonen din er det lurt å overveie dine muligheter. Trener du i tillegg, har barn og får lite søvn, så burde du tenke nøye over hvilke konsekvenser dette kan ha.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter