Hvordan kan du gjøre det beste ut av situasjonen?
De aller fleste som trener styrke gjør dette på et kommersielt senter, enten fordi det er lett tilgjengelig, eller fordi de ikke har mulighet til å fikse et hjemmegym.
Det kan selvsagt være andre grunner, men vi kommer ikke unna det faktum at de fleste av oss er nødt til å kjøre øktene våre sammen med en haug andre mennesker på et overfylt treningssenter. Så, hvordan kan du gjøre det beste ut av situasjonen?
Det er leit å si det, men de færreste treningssentre er tilrettelagt styrketrening av mangel på utstyr. Nei, ikke maskiner, men treningsutstyr som tillater flere enn 3 i timen til å kjøre knebøy, frontbøy og markløft.
Så, de to typiske problemene man står ovenfor på kommersielle treningssentre er:
- For mange mennesker på samme plass
- For lite skikkelig treningsutstyr
Hva er løsningen på disse problemene?
Selv om det kan se rimelig håpløst ut å få til en effektiv treningsøkt på disse typiske treningssentrene fra tid til annen, er det faktisk mulig å gjøre noe med det. La oss kjapt se på noen av punktene du kan benytte deg av for å fike problemene.
1. Selv om det ikke alltid er mulig så er det definitivt en fordel å trene på tidspunkter hvor det er minst mulig folk tilstede. Det er klart at hverdagen til en viss grad bestemmer når det ikke passer å trene, men det er nesten litt komisk at de aller fleste som klager på at det er mange folk på treninga også kommer på ettermiddagen etter jobb da ?alle? andre gjør det. Tidspunktet er jo genialt for de fleste med tanke på hverdagslige gjøremål, men om du trapper opp på senteret mellom 16.00 og 20.00 kan du banne på at du ikke er alene. Så, gjør ditt beste for å legge treningen utenom denne perioden med mindre du er så heldig å trene på et lite befolket senter.
2. Det er heller ingen overraskelse at de fleste treningssentre ikke har noe særlig med trenings-tilbehør, så sørg for å ta med dette selv. Eksempler på nyttige ting å ha med i baggen er magnesium, håndleddsstøtte, treningsstrikker, belte og egne små vektskiver om senteret ikke har nok av dem til små hopp i progresjon (dette er faktisk nødvendig fra tid til annen).
3. Ha fokus på din egen trening og la deg ikke bli distrahert av andre. Du er der for å trene, ikke for å snakke i ti minutter mellom hvert sett. Klart, du må gjerne gjøre det, men da kan du ikke forvente spesielt god fremgang heller. Et godt tips er å dra med seg en iPod/mp3-spiller da dette naturlig holder andre unna fra å kontakte deg (det er faktisk meget få som gidder å forstyrre deg mens du hører på musikk og virker konsentrert på egen trening).
4. Husk at du er på treningssenteret for å følge din egen trening, ikke alle andres, så sørg for at du har en god treningsplan og faktisk følger den!
5. Unngå diskusjoner rundt din egen treningsstil for alt det er verdt. Det er selvsagt fint å diskutere trening, men du skal ikke måtte unnskylde deg. Om andre kritiserer deg, la det bare være. Det skal selvsagt sies at om du i utgangspunktet bare gjør noe og ikke har planlagt egen trening på en intelligent måte, så vil du kanskje få noen tilbakemeldinger på grunn av dette, så sørg for at det du gjør har bakgrunn i god planlegging og forståelse.
6. Ikke bruk utstyr du vanligvis ikke ville brukt bare fordi det er tilgjengelig. Det er nok av utstyr som er ueffektivt og ikke minst skadeproduserende.
7. Ignorer andre som prøver å styre deg og din trening. Du bestemmer over deg selv og skal følge dine egne metoder, med mindre du selv ønsker personlig coaching.
8. Snakk med personalet angående innkjøp av skikkelige vektstenger og racks om det ikke finnes eller er nok av det allerede. Det er ikke unormalt at det kun finnes ETT knebøyrack tilstede, mens treningssenteret er overfylt av maskiner. Et rack koster bare en brøkdel av en maskin og det gir mye større funksjonell verdi for medlemmene, så sørg for å påvirke senteret så mye du kan.
Gjør det beste ut av situasjonen!