HVORFOR EN FRISK PSYKE ER VIKTIG FOR DINE FYSISKE RESULTATER.

Denne artikkelen er basert på meg og mine erfaringer de siste tre årene, hvor jeg har lagt om livsstilen, oppsøkt psykologhjelp og gått ned 45 kg. Jeg ønsker å dele hva jeg har erfart og lært under denne perioden og ikke minst ta opp hvorfor det er så viktig å også jobbe med psyken når man vil jobbe med det fysiske.

HVORFOR-EN-FRISK-PSYKE-ER-VIKTIG-FOR-DINE-FYSISKE-RESULTATER3

Dette er et bilde av meg fra dåpen til datteren min i 2011. Det andre er fra sommeren 2014, 45 kilo lettere.

I virkeligheten hadde jeg allerede gått ned 10 kg på før-bildet her slik at 35 kg er vel mer korrekt, men totalt sett er det 45 kg. Grunnen til at jeg ikke har skikkelig før-bilder er fordi jeg rett og slett var skuffa over at jeg lot det gå såppass langt. Det er aldri noe moro å innse at man er blitt stor og i dårlig form. Men nå har jeg vært opp og ned i vekt hele livet, slik at jeg forstod at hvis jeg skulle greie dette en gang for alle og faktisk gå ned uten å gå opp igjen så måtte jeg ta grep og begynne å jobbe med psyken og finne en metode og holde dette kontinuerlig.

Jeg har tidligere vært plaget med spiseforstyrrelser, og dette sitter på mange måter igjen psykisk enda. Da er det veldig typisk at man svinger mye opp og ned i vekt slik jeg har gjort de siste årene. Jeg har funnet ut at å aldri gi opp, å kontinuerlig fokusere på helse og ta tak i det psykiske er det aller viktigste for min del når det gjelder å ha suksess i vektnedgang og å bygge en sterk kropp!

INGEN HEMMELIGHET:

Mange spør meg hva hemmeligheten til vekttapet er når jeg sier jeg har gått ned 45 kg. Jeg har jo ikke så veldig mye annet å si enn at det krever at hodet er på rett plass. Samt målretthet, dedikasjon, motivasjon og disiplin. Men som sagt det viktigste mener jeg er å jobbe med hodet. MYE!

Jeg innrømmer at jeg har hatt nedturer. Mange av de også. Jeg har trøstespist og jeg har kavet meg opp på hesten igjen. Jeg har vært deppa, oppgitt og motløs men likevel aldri gitt meg. Dette gir resultater i det lange løp. For jeg har brukt lang tid. Jeg tenker selv at nettopp det er grunnen til at jeg har greid det. Nemlig sett fremover, og innsett at ting tar tid!

Ved vektnedgang oppstår det etter hvert ofte hormonelle og emosjonelle nedturer. Derfor vil jeg ta opp dette med psyke fordi det uten tvil er viktig å jobbe med seg selv psykisk når man vil oppnå gode resultater fysisk. Ikke minst er det ikke uvanlig at følelser oppstår når man forandrer livsstilen. Det er altfor lett å se seg blind på utsiden.

Å se fremgang på kroppen fremfor å henge meg for mye opp i vekt er en av de tingene jeg føler er det viktigste jeg har lært. For hva betyr vel vekt så lenge man faktisk føler seg bra i utgangspunktet?
Jeg har bygd mye muskler under mitt vekttap samtidig som jeg har gått ned sakte i vekt. I snitt kun ca. 0,2 kg i uken, mye fordi psyken ikke har vært på topp. Jeg har tro på at kroppen under slikt press og stress rett og slett ikke greier å gå ned i vekt like raskt. Stress er den verste fienden, men det har likevel hjulpet meg å se mer på kroppens utvikling og latt meg lære å se fremgang på andre måter enn vekt, noe jeg mener er svært viktig for psyken. Spesielt med styrketrening som sin bestevenn så ser man resultater selv om ikke vekta nødvendigvis går din vei!
Jeg har ikke ligget lavt på kaloriinntaket jevnt over. Dette har bidratt til at nedgangen tok lengre tid, men jeg kunne i hvert fall leve litt mens jeg forandret kroppen. Jeg kunne sikkert ha gått ned alle disse kiloene på et år og vært her jeg er i dag allerede høsten 2012, men jeg har valgt å gjøre det sakte og på en sunn måte.

HVORFOR-EN-FRISK-PSYKE-ER-VIKTIG-FOR-DINE-FYSISKE-RESULTATER2

Mitt kosthold har i hovedsak bestått av følgende:

  • Egg, rent kjøtt,fisk og fugl.
  • Ubegrenset med grønnsaker.
  • Frukt som melon, eple, pære, samt bær.
  • Havregryn i perioder og nøtter.
  • Magre meieriprodukter med høyt proteininnhold.
  • Sukkererstatninger som sukrin, stevia, natreen osv.

Fordi min matplan er tilpasset min kropp, mine forutsetningers og mål så er det selvfølgelig viktig at man ikke tar mitt kosthold som en fasit for seg selv. Som en pekepinn og tips til matvarer synes jeg derimot det er greit å dele dette med andre 🙂

Jeg, som alle andre, har selvfølgelig perioder som er tunge. Jeg spiser heller ikke utelukkende sunt hele tiden. Jeg har også behov for å ta en timeout innimellom 🙂 Jeg kan også ta meg en fest en sjelden gang og spiser det jeg får servert i besøk. Som min coach Therese Ødegaard sa, og som virkelig har satt seg fast i hodet: «Det er ikke noe som er forbudt,men det er lov å tenke seg om to ganger.» Noe jeg mener er en fin måte å tenke på for de aller fleste. Kostholdet er egentlig viktigst. Det er omtrent 70% av resultatene.

Psyken har altså spilt en stor rolle på vektnedgangen og har også vært en grunn til at det har stoppet opp mye. Jeg har slitt mye med stress og utmattelse og dette har ikke kroppen godt av og i de værste periodene har jeg ikke fått resultater verken på vekt eller trening. Og i dag er jeg selvfølgelig ekstremt stolt av meg selv for at jeg aldri gav opp! Det krever mye av psyken å skulle trene hodet opp til å greie å kvitte seg med tvang eller trøstespising. Her også ser man da at psyken er viktig for resultater.

Når det kommer til psyke så har trening og sunt kosthold vært en stor støtte for meg. Det har gitt meg selvtillit, mestringsfølelse og vært det som har holdt hodet mitt over vannet. I og med at jeg sliter med energien, søvnen og slikt så har trening en positiv effekt på meg her. Trening er kjent for å fungere godt mot depresjoner og generelle psykiske problemer. Jeg har også vært så heldig å bli sponset av Bodyfitness.no og dette har for meg vært svært positivt og ikke minst et godt verktøy når man trener mye og bruker en del kosttilskudd. Samtidlig som teamet er en gjeng fantastisk kjekke mennesker!

KONKLUSJON: HVORDAN FÅ HODET TIL Å HENGE MED PÅ VEIEN TIL ET SUNNERE OG BEDRE DEG.

HVORFOR-EN-FRISK-PSYKE-ER-VIKTIG-FOR-DINE-FYSISKE-RESULTATER4
Når jeg tenker tilbake på tiden da jeg først startet å gå ned i vekt, legge om kostholdet og trene husker jeg at det eneste jeg tenkte var at nå må jeg bli slank og muskuløs raskest mulig for å kunne være god nok. Når jeg nå i dag setter meg inn i skoene til den jenta jeg var skjønner jeg at dette var fullstendig feil fokus.
For det første:

God nok – For hvem? For naboen, samboeren eller venninnene? Eller for meg selv? Det jeg tar meg selv i å tenke nå i dag, 45 kg lettere og med et totalt annet tankemønster enn jeg hadde den gangen er at jeg kommer aldri til å bli lykkelig kun ved å bli mitt ideelle meg uansett. Jeg vil fortsatt slite med psyken og jeg vil fremdeles være misfornøyd med deler av mitt utseende uansett hvor mye jeg slanker meg, trener og spiser kylling og brokkoli.
Veien til lykke ligger ikke i å ha flat mage eller sprettrumpe. Det ligger i å ha det godt med seg selv psykisk og kunne være glad i seg selv. Jeg tok selv grep i juni 2013 ved å søke hjelp hos psykolog og lege for å kunne prøve å forandre mitt negative tankesett og mine plager. Jeg skulle ønske jeg hadde tatt ansvar for lenge siden, men jeg så meg blind på utseende og tenkte at «når jeg er slank og muskuløs vil jeg føle meg god nok.» Å søke om hjelp er for mange svært vanskelig og det kan være et nederlag, da man gjerne ønsker å tro at man er sterk og kunnskapsrik nok selv. Det er heller en måte å vise at dette finner du deg ikke i. Du er en fighter!
Du skal ikke la tankene ,angsten,depresjonene eller lignende bestemme over deg og ditt liv og din lykke!

Tankens kraft er sterk og kan styre utrolig mye i hodet og i kroppen. Dette er jeg overbevist om etter mange år med smerter i kroppen grunnet angst og stress. På en eller annen måte må man få det bra med seg selv psykisk før man kan se hvor flott man faktisk er og kan bli! Bli bedre psykisk og du får den flate magen og sprettrumpa in no time, kort fortalt!
Man må ikke nødvendigvis oppsøke psykolog for å få et sunnere og bedre liv, men er man overvektig eller undervektig eller har slitt med dette i løpet av livet så er det en veldig god investering for din fysiske helse! Det er ikke nødvendigvis hverken mat eller usunt liv som er skyld i at du ikke har det bra, men vi mennesker har en tendens til å starte med å forbedre det vi ser på utsiden fremfor å jobbe med innsiden.

Selv om jeg har en lang vei igjen så kan det ta så lang tid det bare vil. Jeg har det bedre med meg selv for hver dag som går takket være at jeg tok ansvar for meg selv og tørte å gjøre noe med psyken!
Dette temaet tar jeg også for meg på min blogg, som du kan besøke på www.anjasfitnessfigth.blogg.no

Skrevet av Anja Marie Olsen

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter